Ζητείται όραμα και πρόγραμμα !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
24 Φεβρουαρίου 2020, 08:05

Οι καλές προθέσεις και οι σκόρπιες ιδέες δεν συνιστούν τουριστική πολιτική

1.Παραδοχές

Θα ξεκινήσουμε την προσέγγιση του μείζονος για την τοπική οικονομία ζήτημα της τουριστική βιομηχανίας της περιοχής μας με κάποιες βασικές παραδοχές οι οποίες εκτιμώ ότι θα  βοηθήσουν στην κατανόηση των αδυναμιών μας .

α)Ο τουρισμός αποτελεί πλέον τον βασικό πυλώνα της δημιουργίας  του οικονομικού προϊόντος της τοπικής οικονομίας καθώς συμμετέχει κατά 75% + plas στην παραγωγή του.

β) Η σταδιακή ανάπτυξη  τουριστικών ροών  βρήκε την περιοχή ανέτοιμη και την τοπική κοινωνία εν αδυναμία να  συνειδητοποιήσει την εξέλιξή του ως επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να παράξει οικονομικό προϊόν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο .

γ)Οι δημοτικές αρχές δεν έλαβαν τις δέουσες πρωτοβουλίες  για να σχεδιάσουν πολιτικές αξιοποίησης του τουρισμού ούτως ώστε να μεγιστοποιηθεί το παραγόμενο οικονομικό προϊόν , ούτε ασχολήθηκαν ποτέ με το τοπικό τουριστικό προϊών , τον εμπλουτισμό του , την πώλησή του και μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και αξιοποίησή του .

δ)Ως τοπικό κοινωνικό σύνολο δεν  θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε  ότι η μεγέθυνση της επισκεψιμότητας στην περιοχή οφείλεται στην συντριπτική της πλειοψηφία στο μοναστικό κέντρο των ΜΕΤΕΩΡΩΝ που από αιώνες δόμησαν οι ασκητές της Ορθόδοξης πίστης στις κορφές , στα κοιλώματα και τα απόσκια του βραχώδους συμπλέγματος σε σημείο μάλιστα που κάποιοι επιδιώκουν  την αλλαγή της φυσιογνωμίας και ταυτότητάς του .

ε)Αρχικά  οι τουρίστες  και στη συνέχεια οι επισκέπτες αντιμετωπίστηκαν κυρίως όχι με το σκεπτικό σοβαρής επιχειρηματικής δράσης αλλά ευκαιριακά και χωρίς να συνδέεται με παροχή υπηρεσιών ποιότητας , κάτι που και σήμερα , παρά την όποια συνειδητοποίηση της ανάγκης συνεχούς βελτίωσής τους , παραμένει ένα από τα μεγάλα ζητούμενα .

ζ)Τέλος ο τουρισμός και η συνέργεια με τον πρωτογενή τομέα δεν έχει ενταχθεί σε ένα σχέδιο τοπικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα τα όποια προβλήματα να παραμένουν άλυτα .

Με βάση αυτές τις γενικές παραδοχές, γιατί υπάρχουν και επί μέρους , και αφού πλέον ο τουρισμός  συμμετέχει με υψηλό ποσοστό στην παραγωγή πλούτου , άρα η άσκηση πολιτικών  είναι αναγκαίες , φτάνουμε στο  σήμερα . Τί κάνουμε , αν υπάρχει και ποια  τουριστική πολιτική από πλευράς Δήμου .

Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι δίνουμε άφεση «αμαρτιών» στην απουσία τουριστικής πολιτικής στο πλαίσιο ενός σχεδίου ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης στις προηγούμενες δημοτικές αρχές . Απλά τις προσπερνάμε για λόγους πρακτικούς προκειμένου να απαντήσουμε στην ουσία του ζητήματος που τίθεται επιτακτικά .

  1. Λόγια και ιδέες που δεν συνιστούν τουριστική πολιτική

Ο σημερινός  δήμαρχος άμα τη αναλήψη των καθηκόντων  της νέας Δημοτικής Αρχής την 1η Σεπτεμβρίου 2019 ,  εκτιμώντας προφανώς την ζωτική σημασία του τουρισμού στην τοπική οικονομία , ανέλαβε ο ίδιος τον τομέα  του τουρισμού και μάλιστα προσέλαβε και ειδικό συνεργάτη για να ενισχύσει την κυοφορούμενη τότε παρέμβαση του Δήμου στην τοπική τουριστική βιομηχανία .

Έξι μήνες μετά βέβαια , προφανώς συνειδητοποιώντας  την στασιμότητα , την ώρα που τα προβλήματα και οι προκλήσεις τίθενται ποιο έντονα , όρισε Αντιδήμαρχο τουρισμού αναθέτοντας με απόφασή του τις ευθύνες που ο ίδιος για λόγους μείζονος σημασίας , όπως είχε ειπωθεί τότε, επωμίστηκε , στον Αντιδήμαρχο και παράλληλα άλλαξε αντικείμενο στον ειδικό συνεργάτη του .

Στους έξι μήνες που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής , αν εξαιρέσουμε την ευκαιριακή συμμετοχή σε κάποιες εκθέσεις , ουδεμία σοβαρή εξέλιξη καταγράφεται  όσον αφορά το περιεχόμενο της τουριστικής πολιτικής που υποτίθεται ότι υπάρχει .

Μόλις προχθές ο νέος Αντιδήμαρχος , ακολουθώντας την πεπατημένη των δημοτικών αρχών , κάλεσε τουριστικούς φορείς στο δημοτικό μέγαρο , προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους . Απ΄ ότι κατάλαβα διαβάζοντας τα σχετικά ρεπορτάζ ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες και σκέψεις οι οποίες είναι άγνωστο αν και πως θα αξιοποιηθούν απ΄την δημοτική αρχή .

Ωστόσο , εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε , χωρίς να γνωρίσουμε τις προθέσεις και προτεραιότητες του Αντιδημάρχου Τουρισμού , κρατώντας πάντα κάποια επιφύλαξη ώστε να είμαστε δίκαιοι , είναι ότι αυτές οι ιδέες και σκέψεις δεν συνιστούν τουριστική πολιτική , ούτε , πολύ περισσότερο , σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης . Απλά επαναλαμβάνουν για εις μιαν εις έτι φορά  γνωστά , θα έλεγα , προβλήματα που συνιστούν μικρής κλίμακας δράσεις επί του  αντικειμένου .

Τούτων δοθέντων εκτιμούμε με λύπη ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει επεξεργασμένη τουριστική πολιτική απλά διαχειρίζεται πολιτικά προθέσεις , κάνει έναν διάλογο χιλιοειπωμένο , βαφτίσει πολιτική του Δήμου προσωπικού χαρακτήρα επισκέψεις μη αιρετών στελεχών της σε εκθέσεις και ως εκεί . Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να  αφορίσουμε τίποτα και κανέναν . Ο καιρός θα δείξει και ευχόμαστε να διαψευσθούμε στις αιτιάσεις και στην κριτική μας . Ωστόσο , προχωρώντας ένα ακόμα βήμα μπροστά , καταθέτουμε κάποιες προτάσεις ούτως ώστε να αναδείξουμε την δική μας , υποκειμενική φυσικά , φιλοσοφία , που για κάποιους μπορεί να μην έχει καμία αξία , αλλά στόχος μας δεν είναι να γίνουμε αρεστοί αλλά χρήσιμοι και ότι ή όποια κριτική και επισημάνσεις απορρέουν από την  ειλικρινή αγωνία για την ανάπτυξη και προοπτική του τόπου μας  που ενώ έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα , εντούτοις αυτά δεν αξιοποιούνται .

  1. Προτάσεις

Το ιδανικό , τη συνέργεια ΔΗΜΟΥ – ΚΕΝΑΚΑΠ , θα ήταν η περιοχή να διέθετε ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  όπου θα περιγράφονταν το όραμα , οι στόχοι , οι στρατηγικές , οι πολιτικές , οι πόροι , οι δράσεις επί των δύο σημαντικών τομέων (πρωτογενής τομέας – τουρισμός)  της τοπικής οικονομίας .

Ωστόσο αυτό απουσιάζει οπότε οι προτάσεις μας αναγκαστικά επικεντρώνονται σε δύο επίπεδα: σε δράσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας επί του κρίσιμου αντικειμένου που είναι η ανάπτυξη – διαχείριση του τοπικού τουρισμού .

α. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Η ταυτότητα του τοπικού τουριστικού προϊόντος  προσδιορίζεται  απόλυτα από ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ως ζωντανό μοναστικό κέντρο της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης με τα αρχιτεκτονήματα , τα κειμήλια, την τέχνη , την παράδοση , την ιστορία που,  χρίσει προστασίας έναντι όλων των παρατηρούμενων αλλοιωτικών φαινομένων . Και τούτο γιατί η περιοχή , αν αφαιρεθεί το μοναστικό κέντρο , θα πάψει να είναι τουριστική ακριβώς γιατί θα απουσιάζει αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον για επισκεψιμότητα . Αυτό κατά την άποψή μας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της όποιας τουριστικής πολιτικής και του όποιου σχεδίου ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης .

Αν δε μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε Ευρωπαϊκούς πόρους για την ανασύσταση της μοναστικής κοινότητας στην ακμή της , τούτο θα συνιστούσε την μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή .

Επίσης προσδιορίζεται από τον πολιτισμό την ιστορία και παράδοση της περιοχής και από το φυσικό περιβάλλον . Αυτά τα στοιχεία που συνυπάρχουν στο όλον της περιοχής , συνθέτουν την ταυτότητα του τοπικού τουριστικού προϊόντος . Στοιχεία μοναδικά που δυστυχώς πολλές άλλες τουριστικές περιοχές θα ήθελαν να έχουν . Από αυτήν την άποψη προκύπτουν δύο σημαντικές υποχρεώσεις ως προς το εν λόγω απόθεμα : ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ !!

Επίσης συντρέχουν λόγοι που καθιστούν απόλυτα αναγκαίο τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος ώστε να το καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστικό έναντι άλλων τουριστικών περιοχών με την ένταξη σ΄ αυτό τόπων ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού κάλους  όπως τα Χάσια και ο Απροπόταμος όπου μπορούν να φιλοξενήσουν όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού . Ειδικότερα η περιοχή Χασίων ως συνέχεια του ΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΟΥ συμπλέγματος έρχεται ως ζωτική ανάγκη ως προς τον εμπλουτισμό καθώς εκεί ο δήμος αποφάσισε να δημιουργήσει αναρριχητικό κέντρο αλλά και διότι το φυσικό ανάγλυφο , το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον , ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιου είδους δράσεων . Εδώ  πρέπει να επισημανθεί πως αν αυτήν ειδικά περιοχή , δεν ενταχθεί στο τουριστικό προϊόν , θα φιλοξενήσει πρόσφυγες ενώ μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει επισκέπτες που δημιουργούν πρόσθετο εισόδημα .

Ένα σημαντικό ζήτημα που δυστυχώς δεν αγγίζεται είναι η προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες που πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω ώστε να ανταποκριθούν στις επιβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού .

Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι και η πολιτική επί της προώθησης και πώλησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος και επ΄ αυτών των επιπέδων οι πρωτοβουλίες είναι γνωστές και δεν θα επαναληφθούν εδώ .

β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

Το Καστράκι και η Καλαμπάκα αποτελούν  τους οικισμούς από τους οποίους διαβαίνουν οι επισκέπτες για την άνοδό τους στα ΜΕΤΕΩΡΑ . Το μεν Καστράκι κατάφερε να κρατήσει ως ένα βαθμό την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και πρέπει να επιμείνει σ΄ αυτό καθώς αυτό το ειδικό χαρακτηριστικό του οικισμού βρίσκεται εντός του μετεωριτικού χώρου κάτι που το καθιστά ως ένα μοναδικό και ως εκ τούτου ελκυστικό τόπο . Εδώ λοιπόν οι όποιες πολιτικές πρέπει να επικεντρωθούν σ΄ αυτό το επίπεδο ενώ παράλληλα πρέπει να αναδειχθούν οι βυζαντινοί ναοί (Κοιμ. Θεοτόκου Άγιος Νικόλαος) και να αποκαλυφθεί  το κάστρο στο οποίο και οφείλει το όνομά του ο οικισμός .

Εις ότι αφορά την Καλαμπάκα εδώ αν εξαιρεθεί η συνοικία «ΣΩΠΟΤΟΣ» το πολεοδομικό συγκρότημα  αποτελεί εικόνα και ομοίωση των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων με τα ίδια   ακριβώς προβλήματα . Ως εκ τούτου χρειάζονται δράσεις που αφενός θα βελτιώσουν και θα αναδείξουν την παλιά πόλη και αφ΄ ετέρου θα βελτιώσουν την αισθητική του συνόλου του πολεοδομικού συγκροτήματος . Πολιτικές που έχουν να κάνουν με την επαναρρύθμιση λειτουργιών , πεζοδρομήσεις , αναβάθμιση πλατεών , χώρου λαϊκής αγοράς , διάνοιξη του πεζόδρομου ΜΕΤΕΩΡΩΝ  και την επέκτασή του στα όρια φυσικά του ιερού χώρου ,  αποτελούν αναγκαιότητα ώστε το πολεοδομικό συγκρότημα να μην είναι αποκρουστικό στους επισκέπτες  αλλά και ανθρώπινο στους μόνιμους οικιστές του. Επίσης ο ιστορικός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική , την πλούσια ιστορία και παράδοση  , αλλά και τα άλλα βυζαντινά μνημεία πρέπει να αναδειχθούν και να ενταχθούν μαζί με τους μουσειακούς χώρους του Δήμου και των ιδιωτών , στο τουριστικό προϊόν .

Η δημιουργία πολιτιστικών δρόμων  , φυσιολατρικών δρόμων , παραδοσιακών μονοπατιών , στρατών (βλαχόστρατα , στράτα Καλαμπάκας – δυτικής Μακεδονίας που περνούσε μέσα από την περιοχή Μουργκανίου – Δριστιανό – Γάβρο – Δεσκάτα) , πρέπει να αναδειχθούν μαζί με την ιστορία που κουβαλούν στο διάβα του χρόνου  .

Επίσης ο Δήμος Καλαμπάκας πρέπει να προκαλέσει συνάντηση και να κατεβάσει ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας δικτύου συνεργασίας με όμορους Δήμους  (Μετσόβου , Γρεβενών , Πλαστήρα , Τρικκαίων , Τζουμέρκων ) ώστε με επίκεντρο τα ΜΕΤΕΩΡΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ , να δημιουργηθούν τουριστικοί χάρτες με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό με διαδρομές στις περιοχές αυτές .

Μια μεγάλη παρέμβαση , καλά μελετημένη και σχεδιασμένη είναι στον χώρο του Πηνειού και της παραποτάμιας ζώνης με αξιοποίηση του νερού , της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής και των ιστορικών στοιχείων εντός αυτών (γεφύρι Αγίου Βησσαρίωνα Σαρακήνας).

Σημαντική θεωρείται η παρέμβαση στην νότια είσοδο της Καλαμπάκας με την αξιοποίηση του χώρου του προφήτη Ηλία , την ανάπλαση του χώρου του ΞΕΝΙΑ , την ίδια την αξιοποίησή  του από τον Δήμο και όχι από ιδιώτη, του συγκροτήματος ως  προστατευόμενου μνημείου της σύγχρονης αρχιτεκτονικής .

Τέλος σημαντικό κομμάτι στην άσκηση πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης είναι η συνέργεια του πρωτογεννούς τομέα με τον τουρισμό με δράσεις στην τυποποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων , ταυτότητα , πιστοποίηση , γεωπάρκα , αγροκτήματα κ.λ.π.

  1. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

‘Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να αποτελούν το πρακτικό μέρος άσκησης πολιτικών του αναπτυξιακού σχεδίου ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης επί του τοπικού τουρισμού από τον οποίο , όπως είπαμε , παράγεται η πλειονότης του οικονομικού προϊόντος .

Άρα η Δημοτική αρχή οφείλει να περάσει από τα λόγια στην πράξη γιατί η περεταίρω απώλεια χρόνου , μέσων και εργαλείων , θα πισωγυρίσει την περιοχή και την τοπική οικονομία την ώρα που άλλες περιοχές τρέχουν με ταχύτητα δημιουργώντας τεχνικούς  μύθους (έξυπνη πόλη) .

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις ψευτοϊδεοληψίες και ας εργαστούμε όλοι ειλικρινά για την ανάπτυξη και προοπτική που τόπου μας !!

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .