Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
19 Δεκεμβρίου 2015, 09:44

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες  , την προηγούμενη Κυριακή  είπα να αποδράσω από την καθημερινότητα και να βγω στα πέριξ   της περιοχής μας , τα ορεινά . Το  πρότεινα και στους  κολλητούς  μου και αφού αποφύγαμε τα σφαξίματα την τελευταία στιγμή , καθώς ο καθένας είχε την δική του πρόταση για το κατά που θα τραβήξουμε , καταλήξαμε τελικά να ανέλθουμε προς την πρωτεύουσα της βλαχιάς , το Μέτσοβο .

_Βρε προυτιβουσιάστι Σ αμαρίνα , έλεγε ο ένας , ποια Σαμαρίνα , πάμε στο μικρό Πάπικο , αντέλεγε  ο άλλος , γιατί στο μικρό και όχι στο μεγάλο  , τον έκοβε η δείνα , Ποια Σαμαρίνα , ποιο μεγάλο και μικρό Πάπικο  , Ζαγοροχώρια να πάμε , αντέτεινε  . Δηλαδή μύλος λαϊκά . Αφού μετάνιωσα εκατό χιλιάδες φορές που έριξα την ιδέα .

Εν πάση περιπτώσει , λίγο πίσω ο ένας λίγο μπροστά οι άλλοι , συμφωνήσαμε να πάμε Μέτσοβο . Και να λίαν πρωί Σαββάτου ανηφορίζαμε την εθνική οδό Καλαμπάκας  – Ιωαννίνων  , απολαμβάνοντας την φύση . Λίγο πριν την διασταύρωση της νέας Κουτσούφλιανης   λοξοδρομήσαμε για ένα καφέ και ένα προσκύνημα στην πάλαι ποτέ Μεγίστη Μονή του Γενεσίου  Παναγίας Λιμποχόβου και μετά καρφί ΕΓΝΑΤΙΑ και στροφή προς Μέτσοβο φτάνοντας στην πλατεία του πανέμορφου Βλαχοχωρίου της Πίνδου .

Καθίσαμε σε κεντρικό  καφέ της πλατείας απολαμβάνοντας το τοπίο πίσω από τα παράθυρα . Σε κάποια φάση πρόσεξα ότι στην άλλη γωνιά  του καφέ κάθονταν τρείς γέροντες  ντυμένοι με τις παραδοσιακές  Μετσοβίτικες στολές με το πλατύ σελάχι  στη μέση και την παραδοσιακή γκλίτσα  ανά χείρας . Παραδίπλα κάθονταν μια άλλη παρέα επισκεπτών . Κάποιος από την ομήγυρη , καθώς περιεργαζόταν τους τρείς Μετσοβίτες είδε ότι εις εκ των τριών είχε στο ζωνάρι του ένα μαχαίρι κάπως μεγαλούτσικο θα έλεγα . Κάτι σιγοψιθύρισαν  μεταξύ τους και αμέσως είδα κάποιον να σηκώνεται και να κατευθύνεται προς τους Μετσοβίτες  .

_Καλημέρα κύριοι , με συγχωρείτε που σας διακόπτω , να ρωτήσω κάτι τον κύριο από δω ;

_Καλημέρα , και δεν τον ρωτάς ; Τζιάμπα είναι το ρώτημα , απάντησε κάποιος .

_ Το μαχαίρι αυτό που έχετε στη θήκη το πουλάτε ;

_Όχι δεν το πουλώ .

_Θα  σας δώσω 1000 ευρωπουλάκια , επέμενε ο επισκέπτης .

_Όχι είπα  , δεν το πουλώ .

_Θα σου δώσω  2000 ευρώπουλάκια ζεστά κολλαριστά , ξανά ο επισκέπτης .

_Βρε άνθρωπέ μου  , είπα  δεν το πουλώ , βάλτα να τ΄ αρμέξουμε εσύ πάλι ;

– Καλά , μπορεί να μην θέλετε ρευστό και να θέλετε σε είδος , το καταλαβαίνω και το σέβομαι . Αν σας δώσω το χρυσό μου  ROLEX , το πουλάτε ;

_Βρε μπελά πρωί – πρωί…. , όχι σου λέω δεν του πουλώ .

_Καλά , εσείς χάνετε , απάντησε ο επισκέπτης .

_Έ , άσεμε να χάνω , εσένα τί σε κόφτει ; μουρμούρισε ο Μετσοβίτης γεμάτος φούρκα  .

_Βρε βλάχικο πείσμα . Μπορώ να μάθω γιατί δεν το πουλάτε κύριε ;

_Μα,  λογαριασμό θα σε δώκου  εσένα γιατί δεν το πουλώ ;  Ά, παραπέρα και με σκώτσις μεσημεριάτικα , αγρίεψε ο Μετσοβίτης .

_Κατάλαβα , είναι οικογενειακό ενθύμιο απ΄ τον Αλή Πασά . Έχετε δίκιο , βλακεία μου που δεν το εσκέφθην και σας πρόσβαλα με την τιμή που σας πρότεινα να μου το πουλήσετε , επέμενε πιεστικά ο επισκέπτης .

_Βρε φεύγεις από δω μην το τραβήξω και έχουμε λανάρια  στα καλά καθούμενα ; απάντησε ο Μετσοβίτης και σηκώθηκε όρθιος βάζοντας το χέρι στο σελάχι .

_Καλά – καλά και να με συγχωρείτε , αλλά μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν το πουλάτε παρακαλώ ;

_Θες ν΄ ακούσεις  γιατί δεν το πουλώ ;

_Ναι , θα με ενδιέφερε ν΄  ακούσω , απάντησε ο επισκέπτης .

_Ναι    είναι  κειμήλιο  όπως είπες  αλλά  εγώ αυτό δεν το δίνω σημασία  . Για άλλο λόγο το κρατάω και δεν το πουλώ  .

_Και  ποιος  είναι  αυτός ο λόγος ;

_ Να , άμα έρθει ένας , η αφεντιά σου να πούμε , και μου πει ,«γ….. την αδελφή σου» , τι θα κάνω εγώ  , θα κοιτάξω  το ΡΟΛΕΧ  το δικό  σου και θα του πω εννέα  και είκοσι ;  Λέει ;

_Όχι , δε λέει , έχετε δίκιο , αν είναι έτσι κρατήστετο μέρες που ζούμε , απάντησε ο επισκέπτης και επανήλθε στην παρέα του συλλογισμένος .

Αυτά εν Μετσόβοις !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .