Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
5 Δεκεμβρίου 2015, 08:15

_Μπάρμπα  Γιαννιό  , τι βλέπω έκλεισε τραπέζι ο μπάρμπ΄ Αλέκος πάλι απόψε ; ρώτησε τον καφεουζοπαντοπώλη του χωριού  ένας  μεσήλιξ συγχωριανός  του  σε γνωστό ορεινό χωριό της Καλαμπάκας καθώς  μπάνισε το τραπέζι της γωνίας  του παλιού  μαγαζιού να έχει στολιστεί με λουλούδια .

_Α….ααα , αφιερώθηκε υπέρ πατρίδος ο άτιμος , θα έρθει πάλι απόψε να στηρίξει την εθνική οικονομία και να κάνει το  εθνικό του χρέος  , λέει .

_Μπάρμπα Γιαννιό ,  δεν ξέρω τι λέει ο μπάρμπ΄  Αλέκος  αλλά εμείς αυτό το λέμε  αλλιώς , απάντησε  ο συγχωριανός του  .

_Μωρέ  και εμείς αλλιώς το λέμε αλλά τώρα βλέπεις ο Τσίπρας έφερε καινούργια μόδα με το φόρο που έβαλε στο κρασί . Έ με το δίκιο του   και  ο μπάρμπ’  Αλέκος λέει ότι «αφού πίνω που πίνω γιατί να μην πιω κρασί ,  να ευφραίνεται  η καρδούλα μου και να βοηθάω και την εθνική οικονομία ;» , απάντησε ο μπάρμπα Γιαννιός .

_Ωραίος ;   Tο έπιασε το νόημα ο άνθρωπος … , απάντησε  ο συγχωριανός του μπάρμπα Γιαννιού αλλά δεν πρόκανε να αποσώσει την φράση του καθώς εκείνη την ώρα έσκασε μύτη ο μπάρμπ΄ Αλέκος .

_Σπέρα…ααα , φώναξε και πήγε καρφί στο ανθοστολισμένο  γωνιακό  τραπεζάκιον του παλιού καφεουζοπαντοπωλείον του χωριού .

_Γιαννιό , κρασί με μεζέ , φώναξε .

_’Εφτασε …εεεε , απάντησε ο μπάρμπα Γιαννιός και χωρίς να καθυστερήσει  έφτασε με μια κανάτα κόκκινο  μπρούσκο  περσινής σοδειάς  εναποθέτοντάς  επί του τραπεζακίου μαζί με ένα ποτήρι .

_Τι μεζέ να σε φέρω , ρώτησε  .

_Μια σφήνα τυρί γίδινο και ένα κρεμμύδι απάντησε ο μπάρμπ΄ Αλέκος .

_Έφτασε…εεεε , φώναξε πάλι ο μπάρμπα Γιαννιός και μπήκε στα ενδότερα του μαγαζιού που έκρυβε μια παλιά μπάντα υφασμένη στον αργαλειό .

_Μπάρμπ΄ Αλέκο , στεναχώριες βλέπω , τον πείραξε ο συγχωριανός  που κάθονταν στην άλλη γωνία του παλιού καφεουζοπαντοπωλείου .

_Ά…ααα μπα , δόξα τον Κύριο , είμαι μια χαρά , απλά βοηθάω τη δόλια την πατρίδα . Οι παππούδες και οι πατεράδες μας λευτέρωσαν  με τα όπλα , εγώ πολεμάω μ΄  αυτό . Πίνω ,  ευφραίνεται  η καρδούλαμ   βοηθάω και την Ελλαδίτσα μας .

_Μπράβω λογική ;

_Όχι , άμα κάνω λάθος να με πεις .

_Λά…αααθος  ; Τι λάθος , εσένα πρέπει να σε στήσουμε άγαλμα στο μεσοχώρι , επιτελείς εθνικό έργο , τον πείραξε ο συγχωριανός του .

Να μην σα τα πολυλογώ μετά τον τρίτο μαστραπά η γλώσσα του μπάρμπα’ Αλέκου άρχισε να μπερδεύεται αρχίζοντας να άδει . _ Κάμε το Παναϊαμ  όταν  θα ξεψυχήσω ν΄ άχει ο Άδης μαρουβά να πιω και να μεθύσω..» , ώ..ωωωπα δεν  πάω σπίτι μου απόψε … , ώρε να είναι καλά ο Αλέξι …, έλεγε .

Που λέτε , η ώρα περνούσε και ο μπάρμπ΄ Αλέκος είχε γίνει φέσι .

_Άϊντε μπάρμπ΄ Αλέκο , σήκω πήγε μεσάνυχτα , φώναξε ο μπάρμπα Γιαννιός που έριχνε πασιέντζες μη έχοντας τι να κάνει .

_Ώ…ωωωωπα , να καούν τα κάρνα κι να σωθεί η Ελλαδίτσα μας , έσκουζε ο μπάρμπ΄ Αλέκος  φέρνοντας σφούρλες στον άξονά του με το ποτήρι πάνω στο κεφάλι .

Είχε δεν είχε περάσει  μισή ώρα  όταν ακούστηκε απ΄έξω η φωνή της κυρά Σταμούλως : _Έλα ιδώ  αφουρισμένι  παλιομπεκρούλιακα , ξημέρουσι  κι συ πίντζ ακόμα .

_’Ω…ωωωχ  , η…ηηη  γκεστάπ….οοου  , χικ, πρόλαβε να συλλαβίσει ο μπάρμπ΄ Αλέκος , προσπαθώντας να βγει από την στενή δίφυλλη πόρτα του  παλιού    καφεουζοπαντοπωλείου .

Τρικλίζοντας  και πηγαίνοντας πότε στη μια γωνία του  κατηφορικού  δρόμου και πότε στην άλλη και ακούγοντας  τον εξάψαλμο  από την κυρά Σταμούλω , την συμβία του , έφτασαν στο σπίτι όχι μακρύτερα των  τριακοσίων  μέτρων από το καφεουζοπαντοπωλείο  του χωριού .

_Α…αααχ  ,  δε θα λάβου αυτόν τον Τσίπρα στα χέριαμ ; Ά…ααααχχ , τι θα τον κάνου , μονολογούσε η κυρά Σταμούλω .

_Τι…ιιιι , χικ , σι φταίγι ου λιβέ…εε , χικ , ζμας ,  χαζιά , ο χαζιά ; Απαντούσε ο μπάρμπ΄Αλέκος που αν και φέσι άκουγε τον εξάψαλμο της συμβίας του  μια χαρούλα  .

Άλλη μια βραδιά εθνικού μεγαλείου στο ορεινό χωρίον  της Καλαμπάκας  εν μέσω    κρίσεως !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .