Τεχνολογική επανάσταση : πρόοδος ή καταστροφή;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
28 Σεπτεμβρίου 2019, 08:02

Ένας άνθρωπος ,ο κ. Τζέραλντ  Γκάρντνερ , ισχυρίζεται δημόσια ότι ταξίδεψε σε μέλλοντα  χρόνο (2300) αποκαλύπτοντας ότι  τότε οι υπολογιστές όχι μόνο θα χειρίζονται τον χρόνο, αλλά θα κυβερνάνε και τους ανθρώπους . Ο εν λόγο άνθρωπος  δήλωσε ότι από το 1977 μέχρι το 1988 εργάζονταν  για τη βρετανική κυβέρνηση και  χρησιμοποιήθηκε επ΄αμοιβή σε μια πειραματική διαδικασία  που στέλνει τον άνθρωπο στο μέλλον και τον επανέρχεται ξανά πίσω με επιτυχία. Μιλώντας για την εμπειρία του αυτή υποστηρίζει ότι το έτος 2300 οι πόλεις θα κυβερνιούνται από έναν κεντρικό υπολογιστή και θα έχουμε έναν  πολιτισμό χωρίς νόμους, αλλά μόνο με κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες υποχρεούνται να ακολουθούν οι άνθρωποι. Αν ο υπολογιστής θεωρεί κάποιον ένοχο , θα αποστέλλεται προσωρινά σε στρατόπεδο εργασίας. Αν η παραβίαση του κανόνα είναι τόσο σοβαρή που ο υπολογιστής θεωρεί ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επανενταχθεί στην κοινωνία ο δράστης θα ζει την υπόλοιπη ζωή του στην εικονική πραγματικότητα.

Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα ; Θα λέγαμε ότι προσομοιάζει σε σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας , ωστόσο δεν απέχει της πραγματικότητας που κυοφορεί η ασύλληπτη τεχνολογική εξέλιξη που βιώνουμε .

Αλλά ας έρθουμε στην πραγματικότητα που θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε την νέα εποχή και κόσμο  που μας προετοιμάζουν κάποια κέντρα να ζήσουμε .

Βρισκόμαστε , όπως είπαμε , σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο όπου ποια η ένταξη της τεχνολογικής εξέλιξης στην παραγωγή διαδικασία αλλά και στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του έλλογου όντος , αλλάζουν άρδην τον κόσμο που ίσα με τώρα γνωρίζουμε . Στην θέση του αναδύονται ένας εντελώς άλλος άνθρωπος και  κόσμος ,        μια άλλη κοινωνική οργάνωση , μια εντελώς άλλη οικονομία και εν τέλει ένας άλλος πολιτισμός .

Ο όρος 4η  Βιομηχανική Επανάσταση είναι ο όρος με τον οποίο περιγράφονται όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής, της επικοινωνίας, της βιοτεχνολογίας, οι οποίες εκτυλίσσονται με τέτοιο τρόπο, που καταφέρνουν και γεννούν τελείως νέους τεχνολογικά και επιστημονικά τομείς, όπως είναι το λεγόμενο «gene editing» , το «additive manufacturing», «έξυπνα εργοστάσια» που λειτουργούν σχεδόν μόνα τους, δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες με νέα χαρακτηριστικά, ενώ ο γερμανικός βιομηχανικός κλάδος, από όπου και γεννήθηκε ο όρος «4η Βιομηχανική Επανάσταση» , καλεί σε ανάγκη επαναπροσδιορισμού της βιομηχανικής παραγωγής .

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προκύπτουν από την τεχνολογική επανάσταση ,όσοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι σε ικανότητα προσαρμογής να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην εξελισσόμενη διαδικασία, θα νιώσουν παρείσακτοι, άχρηστοι, θα γίνουν αντικοινωνικοί.

Είναι σαφές ότι η τεχνολογική επανάσταση δίνει στον άνθρωπο νέες δυνατότητες και ταυτόχρονα του αφαιρεί  πράγματα που νόμιζε δεδομένα και στα οποία στηρίχθηκε ο κόσμος και ο πολιτισμός που γνωρίζουμε .

Θα αναθεματίσουμε την τεχνολογική εξέλιξη;

Η απάντηση είναι εξόχως απλή: ούτε να την αναθεματίσουμε ,αλλά ούτε και να παραδοθούμε αμαχητί !! Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά (στην ιατρική λ.χ) και να απορρίψουμε τα αρνητικά που απειλούν κάποιες σταθερές όπως η παραγωγική διαδικασία , τα εργασιακά , η κοινωνική οργάνωση , η πολιτιστική ταυτότητά μας .

Δυστυχώς αντί να θωρακίσουμε τον άνθρωπο , τον πολιτισμό , τον πλανήτη από τις απειλές της τεχνολογικής εξέλιξης (αντικατάσταση του ανθρώπου από μηχανές όπως ήδη συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα στην παραγωγική διαδικασία) , μεταβαλλόμαστε σε εφαλτήριο προκειμένου να φτάσουμε ταχύτερα σ΄  αυτό που περιγράφει ο κ. Γκάρντνερ ότι θα συμβεί το 2300.

Γιατί όμως ειδικά τώρα η κατάσταση είναι  ιδιαίτερα ανησυχητική ;

Είναι ανησυχητική δεδομένου ότι η ανθρωπότητα ναι μεν πέρασε και άλλες τεχνολογικές επαναστάσεις , βεβαίως ποιο ήπιες , αλλά τελικά ανταποκρίθηκε χωρίς να δημιουργηθούν τέτοιου είδους προβλήματα . Το ζήτημα προκύπτει καθώς  τώρα  οι εξελίξεις όσον αφορά την τεχνολογική εξέλιξη είναι ταχύτατες και ουσιαστικότερες παντού . Και αυτό συμβαίνει διότι αυτό το κύμα τεχνολογικής εξέλιξης πατάει στο προηγούμενο, το οποίο αφορούσε κυρίως την επικοινωνία , και περνάει ως οδοστρωτήρας αντικαθιστώντας τον άνθρωπο με μηχανές . .

Το άτομο , η κοινωνία ,πρέπει να ανταποκριθούν και οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Συνεπώς η αδυναμία προσαρμογής είναι εντονότερη. Μπορούμε ήδη να παρατηρήσουμε πως η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας συνυπάρχει γεωγραφικά με εξαιρετικά αντικοινωνικά φαινόμενα, οικονομικές ανισότητες, πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, εγκληματικότητα.

Το νέο χάσμα είναι μεταξύ ανθρώπων που μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να προσαρμόζονται και σε αυτούς που αδυνατούν μένοντας στο περιθώριο, της γνώσης, της επικαιρότητας, της εργασίας, της κοινωνίας.

Και γι’αυτό το λόγο, η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει πλέον στους ώμους αυτών ακριβώς των ατόμων, που ανήκουν σε μία «ελίτ» νέου τύπου, η οποία δεν χαρακτηρίζεται τόσο από την προνομιακή πρόσβαση σε αγαθά και σε καλύτερες υπηρεσίες εκπαίδευσης, αλλά από ανθρώπους που έχουν πετύχει να εναρμονιστούν με τις ταχύτατες εξελίξεις, ευθυγραμμίζοντας την ατομική τους εξέλιξη με αυτή που λαμβάνει χώρα συνολικά στον κόσμο.

Αναμφίβολα κάθε πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης πρέπει να μεταφράζεται σε πρόοδο των ατόμων και των κοινωνιών κάτι που απαιτεί να συγκροτήσουμε το πολιτικό όραμα που θα οδηγήσει τις κοινωνίες μας στη νέα κατάσταση χωρίς να αφομοιωθούμε ως έλλογα όντα , ως ανθρώπινη συνείδηση , ως έθνος .

Το πολιτικό όραμα του μέλλοντος έχει να κάνει με το χτίσιμο μίας κοινωνίας ανοιχτής στις αλλαγές που συντελούνται και ταυτόχρονα ικανής να αυτοπροστατευτεί  από τις αρνητικές συνέπειες μέσα από τον πολιτισμό και τις αξίες του , από την ιστορία και παράδοση , από την πίστη , από όλα αυτά που συνδιαμορφώνουν την εθνική συνείδηση .

Όσο  δεν καταφέρνουμε να θωρακιστούμε μέσα απ΄ αυτά τα στοιχεί διολισθαίνουμε ταχύτερα στην χοάνη της τεχνολογικής εξέλιξης που θα μας απορροφήσει μετασχηματίζοντάς μας σε μια άμορφη μάζα πειθήνιων ρομπότ .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .