Τα απόνερα της συμφωνίας των Πρεσπών που άπαντες έχουμε αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
5 Οκτωβρίου 2019, 08:00

Δόθηκαν μάχες σκληρές για τον σφετερισμό του ονόματος και της ιστορίας , επεβλήθη από την χώρας μας οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου , έγιναν τα πρώτα συλλαλητήρια με τον αείμνηστο Χριστόδουλο να κινητοποιεί τον λαό , οικοδομήθηκαν πολιτικές καριέρες , ο απλός κόσμος γέμισε αθρόα τις πλατείες Θεσσαλονίκης φωνάζοντας ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αποτελεί μέρος της ελληνικής ιστορίας  με κορύφωση του αγώνα τα μεγάλα συλλαλητήρια όταν κυοφορούνταν η συμφωνία των Πρεσπών που δυστυχώς έγινε πράξη και έκτοτε αποτελεί γεγονός . Και για μεν όσους υπέγραψαν την συμφωνία ή όσους συμφώνησαν , η πράξη τους θα κριθεί ποια απ΄ την ιστορία . Για όσους όμως εναντιώθηκαν δίνοντας μάλιστα υποσχέσεις ότι ερχόμενοι στην εξουσία θα την καταστήσουν ανενεργή , η τωρινή σιωπή τους ισοδυναμεί με ύπουλη «προδοσία».

Η Συμφωνία των Πρεσπών ίσως  σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο να έδειξε ότι βοηθούσε την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στα διεθνή φόρα δεδομένων των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη ζώνη , ωστόσο οι ραγδαίες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις την ξεπέρασαν , ακυρώνοντας  τις ελπίδες που οικοδόμησαν οι συντελεστές της . Απόδειξη αυτού είναι τα προβλήματα κατοχύρωσης των εμπορικών σημάτων. Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται πλέον στα χέρια κοινής επιτροπής.

Η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη περιορίζεται τώρα σε διπλωματικές αντιδράσεις στην  απροθυμία των Σκοπίων να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιτρέποντας – μεταξύ άλλων – ακόμα και σήμερα τη χρήση συμβόλων όπως ο Ήλιος της Βεργίνας, αλλά και τη χρήση του όρου «μακεδονικό» για σειρά προϊόντων της γειτονικής χώρας.

Τα  Σκόπια παίζουν με τον χρόνο αφού οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της συμφωνίας , οι αρχές των Σκοπίων όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει σε ταχεία εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους  με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει.

Οι δικαιολογίες

Οι δικαιολογίες που προβάλουν τα Σκόπια όχι μόνο δεν προκαλούν αισιοδοξία για επιτάχυνση υλοποίησης των δεσμεύσεών τους στο πλαίσιο της συμφωνίας , αλλά μάλλον δημιουργούν έντονο προβληματισμό . Οι αξιωματούχοι των Σκοπίων δεν αμφισβήτησαν τις καθυστερήσεις. Αντιθέτως, τις απέδωσαν στην αναβλητικότητα των Βαλκανίων και στην αδικαιολόγητη -όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν- πεποίθηση ορισμένων ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να αρχίσει μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

 

Τούτων δοθέντων καθίσταται  σαφές ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για την ανάδειξη της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων στα μνημεία, αλλά και για την αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας ούτε  με τις πινακίδες οι οποίες-με βάση τη συμφωνία- θα έπρεπε να τοποθετηθούν στα μνημεία προκειμένου να αναδειχθεί η ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων.

Η αλήθεια είναι ότι οι  πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί είναι πολύ μικρές, κατασκευασμένες από πλαστικό και τοποθετήθηκαν στα περισσότερα μνημεία με κόλλα, με αποτέλεσμα είτε να αφαιρεθούν είτε να βανδαλιστούν σχεδόν αμέσως και ως εκ τούτου να μην είναι ορατές. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη επισημάνει συγκεκριμένα μνημεία στην πόλη των Σκοπίων, αλλά και παραδείγματα τα οποία χρίζουν παρεμβάσεων. Τα αγάλματα των οκτώ αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων στη γέφυρα των Πολιτισμών, στο κέντρο των Σκοπίων. Το Μέγαρο της Λυδίας της Φιλιππησίας ,το μνημείο για τα παιδιά – πρόσφυγες σε πλατεία απέναντι από τη Βουλή , ο ήλιος της Βεργίνας σε κεντρικό δρόμο των Σκοπίων, με τους Σκοπιανούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο , η τεράστια πινακίδα σε κτίριο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας» , το λογότυπο δήμου Κριβογκάστανι στο οποίο απεικονίζεται ο Ήλιος της Βεργίνας.

Η Συμφωνία και η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια

Μετά την ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Ιουλίου, η οποία αποδόθηκε σε κάποιο βαθμό και στο ζήτημα της ονομασίας, προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των συμπατριωτών του είχε ποντάρει στο χαρτί της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Ωστόσο ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μακρύς και δύσβατος.

Το τελευταίο διάστημα  η χώρα συγκλονίζεται από ένα νέο σκάνδαλο. Η ειδική εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα, την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ είχε επιφορτίσει με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συνελήφθη για εκβιασμό επιχειρηματία. Και αυτό παρότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει σημαία του την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το νέο σκάνδαλο προστέθηκε στη φαρέτρα των επιχειρημάτων εκείνων που αμφισβητούν ευθέως τον Ζάεφ και την ικανότητά του να οδηγήσει τη χώρα προς την Ευρώπη.

Όλα λοιπόν συγκλείνουν ότι η μεν πολιτική ηγεσία , ειδικά όσοι είχαν εναντιωθεί στην συμφωνία και τώρα είναι κυβέρνηση , θέλει να ξεχαστεί το θέμα ώστε να μην εμφανίζεται εκτεθειμένη πολιτικά , ο δε ελληνικός λαός μάλλον δείχνει να έχει ξεχάσει τους αγώνες και να έχει αποδεχθεί την νέα κατάσταση .

Δυστυχώς  απ΄ όλη αυτή την ιστορία η Ελλάς εξέρχεται εθνικά ζημιωμένη καθώς απεμπόλησε την ίδια την ιστορική της συνείδηση αλλά και δεν ωφελήθηκε σε τίποτα από την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων στα διεθνή φόρα . Για ακόμα μια φορά δώσαμε πολλά χάριν των συμμάχων μας και δεν πήραμε τίποτα . Ούτε καν την στήριξη έναντι των απειλών της εθνικής ακεραιότητας της χώρας από τον Τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό !! Ουδεμία ουσιαστική στήριξη από πουθενά . Για το μόνο ποια που ενδιαφέρονται οι σύμμαχοι και εταίροι μας , είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου κάτω μάλιστα από την συνεκμετάλλευση με την Τουρκία . Αυτήν δυστυχώς είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε ως χώρα !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .