Συμφώνησαν στους στόχους, διαφώνησαν στους τρόπους

admin
admin
28 Νοεμβρίου 2015, 20:33

Η σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, αλλά σε κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) να αρνούνται ουσιαστικά να δώσουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε μία δύσκολη συγκυρία και υπό τη συνεχή πίεση των δανειστών της χώρας.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν την τοποθέτηση που είχαν πριν από τη σύσκεψη, και απαίτησαν όπως οι θέσεις τους αυτές να μπουν και στο τελικό κείμενο της ΠτΔ.

Συνοπτικά, το κείμενο της ΠτΔ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό, αναφέρεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος και τουεκλογικού νόμου -κάνει λόγο για «ανάγκη αλλαγής του, επί του αναλογικότερου, από την παρούσα Βουλή»-, ενώ στο ασφαλιστικό αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να το σύστημα να είναι βιώσιμο, αλλά και να μην προχωρήσουν οι μειώσεις στις συντάξεις (δείτε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο).

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, ήταν μαραθώνια: ξεκίνησε στις 12.15 το μεσημέρι, κι ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Δεν προσήλθε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως άλλωστε είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ενώ δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή.

Διαφωνίες… στην έξοδο

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανάφερε μετά τη συνεδρίαση, ότι «με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται ότι επικράτησαν οι υποψήφιοι από την ομάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ, οι υπόλοιποι συμφώνησαν για το μεταναστευτικό ότι είναι ένα διεθνές θέμα και πρέπει να ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία αλλά θα ζητηθεί η συνδρομή της Frontex. Στη συνταγματική μεταρρύθμιση συμφωνήσαμε σε νόμο περί ευθύνης υπουργών και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, από αυτήν τη Βουλή».

Στο ασφαλιστικό, ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, είπε πως «η συμμαχία Σαμαρά -Βενιζέλου» διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τους άλλους και πως προτίμησε να προστατεύσει την πολιτική του PSI. Ζητάμε εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την πολιτική του PSI, είπε, καταλήγοντας ο κ. Καμμένος.

Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε: «Ήρθαμε για να ακούσουμε. Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας. Στο προσφυγικό, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωση ότι η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, είπε ότι ο κ. Τσίπρας τού έδωσε να καταλάβει ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική.

«Στο μυαλό του ο πρωθυπουργός ήθελε να πετύχει το προσφυγικό, για να πετύχει χαλάρωση επί του ασφαλιστικού. Να πει στους ξένους ότι τα δίνω όλα στο προσφυγικό, κάντε υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό». Εκτίμησε ότι «το πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα» δεν θα περάσει. «Όση στήριξη και να παράσχω στο ασφαλιστικό, έχουν ήδη υπογράψει. Τα άλλα κόμματα ήταν σαν να μην υπήρχαν. Ο κ. Πλακιωτάκης είπε μόνο ότι είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι… »άλλα ντ’ άλλων»», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. δεν διαθέτει ούτε προτάσεις ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους. Πρόταση μου έγινε δεκτή -πλην του εκπροσώπου της Ν.Δ.- ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα. Στο προσφυγικό, επισήμανα τις ευθύνες της κυβέρνησης. Συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν έγινε δεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό. Το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., ως τρίτος πόλος. Ούτε η οικουμενική είναι λύση. Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση… Εθνική Ελλάδας».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Όμως ο διάλογος απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία . Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε επικοινωνιακά κόλπα, που δεν λύνουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για δύο επιτροπές που θα αποτελούσαν παράκαμψη της Βουλής. Θεωρούμε ότι χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άμεσα, από αυτή τη Βουλή. Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις προτάσεις μας. Εάν δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα, ας μας το πει».

Το κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

28 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

·    Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,

·    Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης,

·    Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά,

·    Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

·    Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

·    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί των θεμάτων που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

I.    ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:

«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»

Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:

«Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων.»

efsyn.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .