Πρόσωπα και γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
25 Αυγούστου 2019, 13:30

Ζήνων ο Σιδώνιος (150 π.Χ.- 75 π.Χ.)

Ο Ζήνων ήταν επικούρειος φιλόσοφος. Κείμενά δεν έχουν διασωθεί, εκτός από ορισμένες επιτομές των διδασκαλιών του στα κείμενα του μαθητή του Φιλοδήμου. Γεννήθηκε στην πόλη της Σιδώνος στη Φοινίκη. Ήταν σύγχρονος του Κικέρωνα, ο οποίος έτυχε να τον ακούσει, όταν βρέθηκε στην Αθήνα. Έχει χαρακτηριστεί ως ο «κορυφαίος επικούρειος». Ο Κικέρωνας αναφέρει ότι ο Ζήνων έδειχνε περιφρόνηση προς τους άλλους φιλοσόφους, φθάνοντας στο σημείο να αποκαλέσει τον Σωκράτη «ο παλιάτσος της Αττικής». Ήταν μαθητής του Απολλοδώρου και χαρακτηρίστηκε τόσο από τον Κικέρωνα όσο και από τον Διογένη Λάερτιο ως ακριβής και άμεμπτος στοχαστής.

Ο Ζήνων έκρινε ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται απόλυτα από την παρούσα απόλαυση και ευημερία, αλλά και από την εύλογη προσδοκία συνέχισης και εκτίμησης αυτών.Κείμενα του Ζήνωνα , όπως ειπώθηκε , δεν έχουν διασωθεί, αλλά ανάμεσα στα απανθρακωμένα απομεινάρια των παπύρων της Βίλλας των Παπύρων στο Herculaneum (Ηράκλειο), βρέθηκε μία Επιτομή της Συμπεριφοράς και του Χαρακτήρα από τις Διδασκαλίες του Ζήνωνα γραμμένη από τον μαθητή του Φιλόδημο. Περιέχει τα δοκίμια Περί Φρανκικής Κριτικής και Περί Θυμού.

Ο Ζήνων μελέτησε επίσης τη φιλοσοφία των μαθηματικών, βασιζόμενος στην παραγωγή όλων των γνώσεων από την εμπειρία του. Επέκρινε τον Ευκλείδη, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι αφαιρέσεις από τις αρχές (ἀρχαί) της γεωμετρίας δεν είναι δυνατόν να αποδειχτούν από μόνες τους.

Πηγη:   ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .