Πρόσωπα και γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
19 Ιανουαρίου 2020, 09:58

Αντίοχος (4ος αιώνας π.Χ.)

Μακεδόνας στρατηγός τού Φιλίππου Β΄, με καταγωγή από την Ορεστίδα. Καταγόταν από ανώτερη αριστοκρατική οικογένεια. Ο πατέρας του μάλλον λεγόταν Σέλευκος, ο αδελφός του Πτολεμαίος και πιθανόν είχε έναν ανιψιό ονόματι Σέλευκο. Νυμφεύτηκε μια γυναίκα από τη Μακεδονία με το όνομα Λαοδίκη, η οποία περίπου το 358 π.Χ. γέννησε τον Σέλευκο Α΄ Νικάτορα, τον ονομαστό στρατηγό του Αλεξάνδρου Γ΄ τού Μεγάλου και αργότερα ιδρυτή και πρώτου βασιλιά της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Η Λαοδίκη χάρισε στον Αντίοχο και μια κόρη, τη Διδυμεία.

Όταν ο Σέλευκος έγινε βασιλιάς, ίδρυσε και ονόμασε 16 πόλεις προς τιμήν του πατέρα του, όπως την ονομαστή συριακή πόλη Αντιόχεια (σήμερα τμήμα της Τουρκίας, η σημερινή Αντάκια). Το όνομα Αντίοχος είχαν 13 βασιλείς των Σελευκιδών, καθώς και αρκετοί μονάρχες του Βασιλείου της Κομμαγηνής.

Ο γιός του Σέλευκος Α΄,  έγινε στρατηγός τού Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου και ργότερα ίδρυσε την Αυτοκρατορία των Σελευκιδών και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Επίσης η Λαοδίκη απέκτησε και μία κόρη, τη Διδυμεία. Η Λαοδίκη υποκρίθηκε, ως συνέπεια ενός ονείρου που είχε, πως ο θεός Απόλλωνας ήταν ο πραγματικός πατέρας τού Σελεύκου Α΄. Όταν ο Σέλευκος Α΄ έγινε βασιλιάς, ίδρυσε 16 πόλεις προς τιμήν τού πατέρα του, περιλαμβανομένης της πόλης Αντιόχειας στη Συρία και της προφυλακής τού στρατού των Σελευκιδών, της Αντιόχειας Πισιδίας. Υπήρχαν 13 απόγονοι τού Σέλευκου με το όνομα Αντίοχος. Επίσης μερικοί βασιλείς της Κομμαγηνής. Ο Αντίοχος, μέσω του γιού του, είχε πολλούς απογόνους, από τον 3ο αι. πΧ ως τον 5ο αι. μΧ και ίσως και πιο μετά

Πηγή : Βικιπαίδεια

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .