Πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Τσιγαρίδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οξύνειας

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
27 Δεκεμβρίου 2015, 16:17

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στην Οξύνεια  η γιορτή τσιγαρίδας που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι με τους παλιότερους να ξαναθυμούνται το παλιό έθιμο που αποτελούσε μέρος της γουρνοχαράς και τους νεότερους να μαθαίνουν τις παλιές συνήθειες των πατεράδων και παππούδων τους .
Οι άνθρωποι του Συλλόγου έστησαν τα καζάνια στα οποία τοποθετήθηκε ο παστός του γουρουνιού κομμένος σε μεγάλα κομμάτια και με τη βοήθεια της φωτιάς ξεκίνησε το λιώσιμο του λίπους για να μείνει στο τέλος ξεροψημένη η λεγόμενη τσιγαρίδα .

Μαζί με τις τσιγαρίδες ετοιμάστηκε και το λεγόμενο κατσιαμάκι με καλαμποκάλευρο που , όπως μας είπαν παλιοί Οξυνιώτες  , συνόδευε τις τσιγαρίδες .

Μιλώντας για την πρωτοβουλία τους η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Τασίκα Γιώτα  μας τόνισε πως σκοπός τους είναι να καθιερωθεί το έθιμο αυτό που αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης και συνάμα μέρος της τοπικής κουζίνας που μαζί με άλλα συνθέτουν την τοπική πολιτιστική ταυτότητα του χωριού .

Το κυριότερο θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο έξω από τα σπίτια να ξαναβρούμε την κοινωνική συνοχή που χάσαμε ως τοπική κοινωνία , να ξαναθυμηθούμε , να ασχοληθούμε με το χωριό μας ….» , τόνισε η πρόεδρος με έμφαση .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .