Πόσο αισιοδοξία χωράει η κατάσταση της οικονομίας ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
16 Νοεμβρίου 2019, 08:04

Τί γίνεται με την οικονομία μας ; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα και ποιες οι προοπτικές της ; Πόσο η εικόνα της  επιτρέπει να αισιοδοξούμε ; Είναι ερωτήματα που θέτει ο κάθε πολίτης ο οποίος από τότε που ξεκίνησε η κρίση έχει υποστεί σειρά αρνητικών μεταβολών όχι μόνο στο εισόδημά του αλλά και στην ίδια του την ζωή αφού η δραματική μείωση του εισοδήματός του έχει επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της  .

Ο πολίτης φυσικά αντιλαμβάνεται την οικονομία μέσα από την πραγματική οικονομία  , την τσέπη του , την αγοραστική αξία των χρημάτων του , το πόσα ξόδευε , τί αγόραζε και τί ξοδεύει και τί αγοράζει σήμερα  . Η  πραγματική οικονομία η οποία έχει άλλη ανάγνωση από την οικονομία των αριθμών , των εκτιμήσεων και των στατιστικών . Οι δυο αυτές  αναγνώσεις έχουν τεράστια διαφορά καθώς η μια αφορά εκείνους που έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης και αναλύουν την πραγματικότητα μέσα από τους αριθμούς και η δεύτερη τους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να μην δύνανται να καλύψουν το ισοζύγιο μεταξύ εισοδήματος και εξόδων  , υποχρεώσεων  κ.λ.π , του νοικοκυριού τους αναγκαζόμενοι είτε να κάνουν αφαίμαξη από το μικρό απόθεμα που είχαν από τότε που το χρήμα έρρεε εν αφθονία  ή να τσοντάρουν οι συνταξιούχοι δικοί τους άνθρωποι , ή  να συμπιέζουν  τα έξοδα .

Μια προσπάθεια όμως μάλλον ατελέσφορη αφού σε απόλυτους αριθμούς αυτό δεν επιτυγχάνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλείστα όσα προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον , καθώς η ανέχεια δημιουργεί ενδοοικογενειακές τριβές , οι τριβές εντάσεις , οι εντάσεις συγκρούσεις και οι συγκρούσεις φέρνουν τραγικά αποτελέσματα στην συνοχή της οικογένειας , ψυχοσωματικές καταστάσεις που μετακυλείονται στο τοπικό και ευρύτερο  κοινωνικό περιβάλλον με τα γνωστά αποτελέσματα στην χώρα και στην εθνική οικονομία .

Η  οικονομική πραγματικότητα σε αριθμούς

Σύμφωνα  λοιπόν με επίσημα στοιχεία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παραμένουν με διαφορά ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, η ιδιωτική κατανάλωση εξακολουθεί να έχει μία θετική επίδραση στην ανάπτυξη και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, υποχωρώντας στο 17% τον Αύγουστο του 2019. Επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 4,4% του ΑΕΠ το 2018, πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και αναμένεται επίτευξη του στόχου αυτού το 2019.  Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί πλήρως από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Αναμφίβολα οι βελτιωμένες αυτές συνθήκες έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και των επενδυτών, που αντανακλάται σε μία μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μία αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να φθάνει στο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ 12ετίας των 108,4 μονάδων τον Αύγουστο του 2019.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να είναι οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση με τις  επενδύσεις  να είναι το κλειδί για μία πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας και αναμένεται να αυξηθούν καθώς βελτιώνεται η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν εξαιρετικά μεγάλα, αλλά αναμένεται να μειώνονται σταδιακά, μία προσδοκία που στηρίζεται από την έγκριση τον Οκτώβριο του 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου σχήματος για την προστασία στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη προβλέπεται  ότι θα κλείσει στο 2,0% το 2019 και το 2,4% το 2020. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένων του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και της ικανότητας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Η άλλη ανάγνωση

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που ενισχύουν τους προβληματισμούς κατά πόσο οι αριθμοί , τα νούμερα , οι εκτιμήσεις και οι στατιστικές προβλέψεις περιγράφουν μια αισιόδοξη  εξέλιξη της οικονομίας η οποία θα μπορέσει δυνητικά να επηρεάσει θετικά την πραγματική οικονομία  ή , να δημιουργεί συνθήκες γενικότερης οικονομικής ανάκαμψης .

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά και στο κομμάτι των οφειλών το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων), ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 104,9 δις. ευρω  έναντι του ποσού των 104,490 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση το νέο ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε στα 588 εκατ. Ευρώ ενώ σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις έναντι νέου ληξιπροθέσμου για τον Σεπτέμβριο (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν στα 233 εκ.ευρώ

Επίσης ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 4.3 δις ευρώ . Εξ’αυτών, οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 1.7δις  Τέλος, οι οφειλέτες σε βάρος των οποίων εφαρμόσθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανήλθαν σε 1.2δις ευρώ .

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 35,54 δισ. ευρώ, το 24,23% (8,61 δισ. ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν χρέη για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 75,77% (ποσό 26,93 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν χρέη για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα. Να σημειωθεί ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση νέων  οφειλών μη.

Με όλα αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει προκειμένου  να επανέλθει σε σταθερές  βάσεις άρα χρειάζεται επιμονή , υπομονή και συντονισμένες πολιτικές που ασφαλώς θα συνεχίσουν να δυσκολεύουν την ζωή και το βιοτικό επίπεδο  όλων μας . Άρα  υπομονή και κουράγια !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .