Πλήθος προσκυνητών στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων – Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος

Βαγγέλης Γκιάτας και Γρηγόρης Καλύβας
5 Δεκεμβρίου 2019, 20:22

Πλήθος προσκυνητών συμμετείχαν στην σημερινή  λατρευτική ακολουθία  στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Νικολάου στον οποίο και είναι αφιερωμένο το καθολικό της .
Σήμερα  το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτη ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ.κ. Θεόκλητου , με την συμμετοχή του νέου Ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτη  Θεοφάνους , του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης  Αρχ. Νύφων , Ηγουμένων Μονών , Μοναχών  και πολλών Ιερέων .

Αύριο   οι λατρευτικές ακολουθίες περιλαμβάνουν την τέλεση του όρθρου και της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας .

Ενθρόνισε τον νέο Ηγούμενο

Η Ακολουθία του Εσπερινού συνοδεύτηκε από την ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτη π. Θεοφάνους απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. Κατά την διαδικασία της Ενθρόνισης ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη και χαρούμενη αφού γίνεται πραγματικότητα μια επιθυμία του πατρός Θεοφάνους να διακονήσει στο Μοναστήρι και το λαμπρύνει με την παρουσία της.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου

Σε ότι αφορά τη Μονή να πούμε πως οι απαρχές της μοναστικής ζωής στο βράχο του «Αναπαυσά» τοποθετούνται στο 14ο αι. και η επωνυμία της μονής οφείλεται πιθανότατα σε κάποιον παλαιό κτήτορά της. Στη φάση αυτή ανήκει το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, στους τοίχους του οποίου διατηρούνται λείψανα τοιχογραφιών. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά κατά την πρώτη δεκαετία του 16ου αι., όταν ο μητροπολίτης Λαρίσης άγιος Διονύσιος ο Ελεήμων και ο έξαρχος Σταγών ιερομόναχος Νικάνωρ, που είναι οι κτήτορες της μονής, ανήγειραν το σημερινό καθολικό, το οποίο αγιογραφήθηκε από τον περίφημο Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα, το 1527.
Από την πρώτη δεκαετία του 20ου αι. η μονή εγκαταλείφθηκε και άρχισε να ερειπώνεται και στη δεκαετία του 1960 ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ενώ σήμερα , με την παρουσία του Καθηγουμένου Πολυκάρπου και της ολιγομελούς συνοδείας του , τη αμέριστη στήριξη του Μακαριστού  Σεραφείμ , η μονή βρίσκεται σε ανοδική πορεία .
Να επισημάνουμε πως οι τοιχογραφίες που διακοσμούν το μικρό καθολικό της μονής θεωρούνται από τα πιο σημαντικά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, καθώς είναι το πιο παλιό γνωστό υπογεγραμμένο έργο του Θεοφάνη. Στην κτητορική επιγραφή πάνω από την είσοδο που οδηγεί από τον νάρθηκα στον κυρίως ναό διασώζεται η υπογραφή του ζωγράφου : «χειρός  Θεοφάνη μοναχού του εν τη Κρήτη Στρελίτζας !!

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .