Όσα δεν γνωρίζουμε Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 – Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
20 Οκτωβρίου 2019, 09:15

Τα μυστήρια που λύθηκαν

Η χιλιετία της ιστορίας άφησε πολλά μυστήρια που οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να λύσουν. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά, χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, μπόρεσαν τελικά να λυθούν. Δείτε παρακάτω 12 αρχαία μυστικά που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.

Ο εξαφανισμένος πολιτισμός της Νάσκα

Η φυλή Νάσκα έγινε γνωστή, εξαιτίας των τεράστιων σχεδίων στην έρημο Νάσκα του Περού. Υπήρχαν θεωρίες εξωγήινης προέλευσής τους, μέχρι που οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι οι άνθρωποι της φυλής τα χρησιμοποιούσαν ως γεωγλυφικά για να επικοινωνούν με τους θεούς, κινούμενοι πάνω στις γραμμές. Ο αφανισμός του πολιτισμού τους αποτελούσε μυστήριο μέχρι πρόσφατα, όταν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απέδειξαν ότι αφανίστηκαν λόγω ξηρασίας που προκλήθηκε από την αποψίλωση των δασών.

Μυστηριώδεις σημειώσεις σε ένα αντίγραφο της Οδύσσειας

Ένα αντίγραφο 500 ετών της Οδύσσειας του Ομήρου είχε κάποιες περίεργες χειρόγραφες σημειώσεις σε μια άγνωστη γλώσσα. Οι Ιταλοί Ντανιέλε Μετίλι και Τζούλια Ατσέτα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σημειώσεις ήταν ένας ιδιότυπος τύπος στενογραφίας που εφευρέθηκε από τον Τζον Κουλόν Ντε Θεβενότ. Αυτή η ανακάλυψη ήταν εφικτή μόνο με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις: τελικά επρόκειτο απλά για μια μετάφραση από τα ελληνικά στα γαλλικά.

Ο πρώτος υπολογιστής των Ελλήνων

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο. Βρέθηκε σε βυθισμένο πλοίο περίπου το 80-50 π.Χ. Η ξύλινη θήκη είχε καταστραφεί και τα μεταλλικά μέρη είχαν διαβρωθεί. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν τον σκοπό του: ήταν μια συσκευή πλοήγησης. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το ότι μπόρεσαν να σχεδιάσουν μια τόσο εξελιγμένη συσκευή εκείνα τα χρόνια.

Ο χαμένος στρατός του Καμβύση Β’

Το 524 π.X., ο στρατός του Πέρση βασιλιά Καμβύση Β’ κινήθηκε εναντίον της Αιθιοπίας. Πάνω από 50.000 στρατιώτες πήγαν να κατακτήσουν τις οάσεις, αλλά όλοι τους εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, αφήνοντας πίσω τους μόνο έναν μύθο. Μόλις πρόσφατα, οι επιστήμονες Άντζελο και Αλφρέντο Καστιλιόνι βρήκαν τα απομεινάρια του θρυλικού στρατού, αποδεικνύοντας ότι κατά τα 13 χρόνια σκληρής δουλειάς τους δεν εξαφανίστηκαν, αλλά πέθαναν εξαιτίας μιας μεγάλης αμμοθύελλας.

Ο εξαφανισμένος τάφος του Ριχάρδου Γ’

Ο τάφος του Ριχάρδου Γ’ θεωρούνταν κατεδαφισμένος και το πτώμα του ρίχτηκε στο ποτάμι, όταν το μοναστήρι που είχε ταφεί αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λέισεστερ ήλπιζαν να βρουν τον τάφο και τελικά τα κατάφεραν. Το έργο τους στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην εξέταση DNA, που έδειξε ότι τα ευρήματα που είχαν ανήκαν πραγματικά στον Ριχάρδο Γ’.

Το ελικόπτερο της αρχαίας Αιγύπτου

Τα ιερογλυφικά του Άβυδος στο ναό του Όσιρις, προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση λόγω υποτιθέμενων συμβόλων ενός ελικοπτέρου, μιας δεξαμενής και ενός τζετ. Υπήρχαν πολλές θεωρίες, αλλά τελικά οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τα αρχικά ιερογλυφικά και να αποδείξουν ότι ήταν αλλοιωμένα από τον χρόνο και τη φθορά.

Πηγή : newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .