Όσα δεν γνωρίζουμε – Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
15 Σεπτεμβρίου 2019, 09:34

«Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά»

Η φράση αυτή ανήκει στον αρχαία Έλληνα ποιητή, Μένανδρο και σημαίνει και εξηγείται ως εξής : «υπάρχει το μάτι της δικαιοσύνης που βλέπει τα πάντα».

Οι δυσκολίες κατανόησης της φράσης βρίσκονται στο δεύτερό της σκέλος. Η λέξη ορά είναι το ρήμα ορώ που σημαίνει βλέπω (όραση, τηλεόραση, ενόραση, ορατός, αόρατος). Το ορά, λοιπόν, σημαίνει βλέπει. Η λέξη πανθ’ είναι το αντωνυμία τα πάντα. Έφυγε το τελικό α, γιατί η επόμενη λέξη ορά αρχίζει από φωνήεν και το τ έγινε θ, γιατί η λέξη ορά ήταν δασυνόμενη. Τα πάντα, έγινε τα πάντ’ κι ύστερα τα πανθ’ (όπως ο κατά ύλην αρμόδιος, ο κατ’ ύλην, ο καθ’ ύλην αρμόδιος). Τα πάνθ’ σημαίνει τα πάντα. Η λέξη ος είναι η αναφορική αντωνυμία και σημαίνει ο οποίος.

Συνήθως αναφέρεται στον Θεό ή σε μια ανώτερη δύναμη, η οποία εποπτεύει τα πάντα και στο τέλος απονέμει το δίκαιο, χρησιμοποιούμε τη φράση, όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η δικαιοσύνη και οι αδικούντες θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν: π.χ. Μπορούν να χαίρονται και να περηφανεύονται για τα πλούτη που αδίκως απέκτησαν. Αλλά εστί δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά και κάποτε θα πληρώσουν.

πηγή: Glossika/glossika.htm

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .