Μια ζεστή γωνιά …σαν παραμύθι στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
17 Δεκεμβρίου 2015, 11:36

Χειμωνιάτικο πρωινό. Κάτι… συμβαίνει

Κάτι το τσουχτερό κρύο, κάτι τα γιορτινά φώτα που έχουν ανάψει, κάτι σ’ αυτά τα ματάκια που κοιτούν με δέος τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιμένει ανυπόμονα τη σειρά της. Η εικόνα ενός παραμυθιού έρχεται στο μυαλό μας. Δίπλα σε ένα μεγάλο τζάκι να αφηγούμαστε ιστορίες μαγικές για τις τελευταίες ώρες του χρόνου. Ιστορίες σύγχρονες και παλιές, αστείες και σοβαρές, ιστορίες χριστουγεννιάτικες.

Η επιθυμία σύντομα παίρνει σάρκα και οστά.

Μια ζεστή γωνιά κοντά στη μεγάλη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, ένα χριστουγεννιάτικο τζάκι, κάποια σκαμνάκια απλωμένα στο ζεστό χώρο, τα λαμπιόνια από το χριστουγεννιάτικο δέντρο να γεμίζουν με φως τις άγιες μέρες που περιμένουμε , βιβλία να ξεπηδούν από παντού, τα αυτάκια τεντωμένα για να ακούσουν και ξεκινάμε……………………………

» Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη γυρισμένη,

δώστης κλώτσο να γυρίσει παραμύθι να αρχινήσει»

Μια φορά κι έναν καιρό…»

Με τα μαγικά τούτα λόγια, πετάμε μακριά, πολύ πίσω στο παρελθόν, και βρισκόμαστε μεμιάς σ’ άλλους τόπους, ονειρεμένους.

Ο λόγος του παραμυθιού ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια και από στόμα σε στόμα φτάνει στο σήμερα, διατηρώντας έτσι την παράδοσή μας. Αυτό σημαίνει ότι άντεξε στο χρόνο, αφού οι άνθρωποι είχαν ανάγκη να το λένε, να παρηγορούνται και να ελπίζουν μέσα από αυτό. Παραμύθι σημαίνει παρηγοριά ελπίδα και μάθηση. Σήμερα όμως που τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και ελπίδα δεν υπάρχει, μένει μόνο ο λόγος. Ο λόγος που έρχεται μέσα από νέους αφηγητές που δημιουργούν μέσα από τις ανάγκες των παιδιών και πάντα με την «κόκκινη κλωστή» που θα συνδέει το παρόν με το παρελθόν, δίνει τη δική του διάσταση στη σημερινή πραγματικότητα. Το παραμύθι στο σχολείο μπορεί να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να απλώσει και να διδάξει γεωγραφία, ήθη και έθιμα, αξίες και ιστορία, και κυρίως να δώσει ελπίδα και να δημιουργήσει ένα νέο λαϊκό λόγο που τον έχουμε χάσει.

Εμείς οι αμετανόητα μεγάλοι αυτή τη φορά απολαμβάνουμε τις στιγμές που είμαστε με τα

παιδιά μας, αφήνοντας πίσω τη μονοτονία της καθημερινότητας.

Όλο τα όνειρο για τα παιδιά… αυτά που πάντα αναζητούν τη μαγεία… γιατί λοιπόν να μην τους την προσφέρουμε;

Διηγούμαστε καθημερινά παραμύθια.

Παραμύθια με τα οποία νανούριζαν τα παιδιά και τα εγγόνια. Παραμύθια μοναδικής ομορφιάς.

Μια παραμυθένια γωνία έχει δημιουργηθεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας όπου τα παιδιά ζούνε στιγμές μαγείας ακούγοντας τους δασκάλους τους να τους αφηγούνται διάφορα παραμύθια.

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μπαίνουν σιγά σιγά στο πνεύμα των Χριστουγέννων το οποίο φυσικά είναι και το ζητούμενο.

Σήμερα στην παραμυθένια γωνία και στο ρόλο του αφηγητή βρέθηκε ο ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Μπουλούμπασης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .