Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
25 Δεκεμβρίου 2015, 08:49

***Στη σκιά των βράχων

_Καλήν ημέ…εερα…αα  άρχοντε…εες , α…ααν  , αν  είναι ορισμό..οος  σας , Χριστού τη Θεία…αα  γέννηση   , να…ααα  πω , να πω στ΄ αρχοντικό…οο σας !!! , ακούστηκαν να άδουν  οι παιδικές φωνούλες  στο διπλανό σπίτι προαναγγέλλοντας κατά κάποιον τρόπο την έλευση της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων αλλά η πόρτα παρέμεινε ερμητικά κλειστή .

Τα παιδιά είπαν τα κάλαντα μέχρι εκεί που είχαν μάθει και μετά σιωπή . Περίμεναν για λίγο αλλά η πόρτα δεν άνοιγε . Τα παιδιά , θες από πείσμα , θες από περιέργεια που δεν τους ανοίγουν , επέμεναν χτυπώντας το κουδούνι  αλλά επί ματαίω  . Κάτι ψιθύρισαν μεταξύ τους και έκαναν να φύγουν με έκδηλη απογοήτευση που κανείς δεν τους άνοιξε .

Πριν κατέλθουν την σκάλα μια γειτόνισσα από το απέναντι σπίτι  που μάλλον πήρε μάτι την σκηνή , τους φώναξε :  _Παιδιά , παιδιά  , ελάτε να τραγουδήσετε σε μένα , εκεί δεν μένει  κανένας .

_Πως δεν μένει εμείς πέρσι τραγουδήσαμε , απάντησε ένα παιδάκι από την παρέα των καλάντων .

_Πέρσι ναι , αλλά η γιαγιάκα έφυγε , απάντησε η γειτόνισσα .

_Που πήγε ; Στα παιδιά  της  ; Ρώτησε το παιδί .

_Όχι πήγε στον ουρανό , την πήρε ο Θεούλης παιδιά . Γι΄  αυτό σας λέω , ελάτε σε μένα να τα πείτε , επέμενε η γειτόνισσα .

Άλλο που δεν ήθελαν ν΄ ακούσουν τα παιδιά , συνωστίστηκαν και τρέχοντας έφτασαν στο κατώφλι της γειτόνισσας του ερημικού σπιτιού αρχίζοντας πάλι να άδουν τα κάλαντα : _Καλήν ημέ…εεερα ά…αρχοντες  … , με τα τριγωνάκια να έχουν πάρει φωτιά μάλλον για να απαντήσουν  στην θερμή υποδοχή που τους έκανε η γειτόνισσα .

_Φτάνει παιδιά , μπράβο  σας χρόνια πολλά και του χρόνου πάλι , είπε η γειτόνισσα και άνοιξε την χούφτα του ενός χεριού της  όπου κρατούσε τα κέρματα και το άλλο το έχωσε σε μια βαθιά  τσέπη που είχε η ποδιά που φορούσε . Τα απιδιά άπλωσαν τα χεράκια τους αλλά μάλλον δεν   έδειξαν  να ικανοποιούνται  κάτι που κατάλαβε η κυρά Πανάγιω .

_Περιμένετε παιδιά , να πάρτε και από μια καραμέλα  και θα σας φέρω και μελομακάρονο , πρόσθεσε .

_Χαρτί , δεν έχει ; τόλμησε να ξεστομίσει ένα παιδί εννοώντας χαρτονόμισμα  .

_Παιδάκια , έχουμε κρίσι , τα καταλάβατε ;

_Αν το καταλάβαμε λέει…ιιι , απάντησε ένα παιδάκι με νόημα καθώς ξετύλιγε  την καραμέλα ξερολούκουμο  .

_Του χρόνου που θα ξανάρθετε να μου τα πείτε θα έχει βοηθήσει ο Χριστούλης και δεν θα έχουμε κρίση . Ε, σας δίνω το λόγο μου ότι θα σας δώσω χαρτί ….

Χριστούγεννα της κρίσης στην Καλαμπάκα !!!

             Φαίδρα

***Ψίθυροι

*Στην  γιορτινή  ατμόσφαιρα των ημερών , χόρεψαν και οι μαθητές του ΕΠΑΛ !! Όλοι οι παράγοντες της σχολικής κοινότητας παρόν , μαθητές , γονείς , εκπαιδευτικοί και φυσικά η πολιτική εκπροσώπηση του δήμου με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας και εκπαιδευτικό Κώστα Ράντο που μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου και τα χρόνια πολλά.

Κώστα , καλά αυτά αλλά  σφούρλα , δεν είδα , γιατί ;

……………………………………………………..

 

*Η φάτνη στα «πλατάνια» , στη Διάβα , είναι μια απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι για να γίνει μια φάτνη θέλει πολλά λεφτά . Λοιπόν , με απλές πετρούλες σε διάφορα σχήματα , με ξύλα και άχυρα , αλλά με μεράκι και έμπνευση ζωγραφισμένα , μέσα σε μια κουφάλα πλατάνου , η φάτνη έτοιμη και χωρίς υποχρέωση στη δημοτική αρχή .

Περικλή , είδες μυαλό οι Διαβίτες αν και έχουν άκρες στην δημοτική αρχή να έχουν την καλύτερη φάτνη !

 

***Σοβαρά και εύθυμα

*Τέλος καλό , όλα καλά  και στην τοπική Νέα Δημοκρατία με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού . Τώρα , μελετώντας το αποτέλεσμα και κάνοντας αναγωγές στα πολιτικά πρόσωπα που τοποθετήθηκαν εγκαίρως και ευκρινώς όσον αφορά την προτίμησή  τους στα πρόσωπα των υποψηφίων , θα έλεγα ότι τα κουκιά μάλλον δεν βγαίνουν . Ανδρέα Καλτσούδα , Δημήτρη Βουρλίτη , τι έγινε ; Ποιοι και γιατί λοξοδρόμησαν στην πορεία  ;

……………………………………………………………

 

*Στο Περτούλι  του δήμου Πύλης πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Π.Ε.Δ Θεσσαλίας με θέμα «Διαχείριση Δασών και ο ρόλος της Τ.Α»  !!! Σημαντικό και ενδιαφέρον το θέμα  από όλες τις απόψεις (οικονομικά , περιβαλλοντικά , κοινωνικά) και με έντονο τοπικό ενδιαφέρον καθώς η περιοχή μας είναι ορεινή και  δασοσκέπαστη . Απ΄ότι έμαθα παρόν ήταν ο πρώην δήμαρχος Δημ. Σακελλαρίου με διπλή ιδιότητα , αυτή του δημ. συμβούλου και του μέλους του Δ.Σ της ΠΕΔ .

 

***Εξ΄ απορρήτων

*Πολύς  λόγος για τα κλειδιά του δήμου στην προτελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου . Ο Βάϊος Ζιάκας , σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος , βλέποντας και διαβάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα , τρόμαξε αναφωνώντας «να παραδώσουμε τα κλειδιά» , οι Αντιδήμαρχοι Παπαγεωργίου και Ράντος , αντέτειναν ότι ούτε κλειδιά παραδίδουν , ούτε χρέη στο τέλος της πενταετίας . Κώστα,  «βάστα  τα κλειδιά καλά , βάστα τα γερά» , για να θυμηθούμε  το  γνωστό  άσμα  επί επάρατης επταετίας !!!

…………………………………………………………

*Όπου και να βγεις στα πέριξ μπάμ και μπούμ πέφτουν οι κουμπουριές απ΄τους κυνηγούς που ασκούν το  «άθλημα» της θεάς Άρτεμης . Τόσα μπάμ και μπούμ ούτε σε πόλεμο πιστεύω να ακούγονται . Αλλά έτσι είμαστε οι Έλληνες , πάντα πληθωρικοί σε όλες μας τις εκφάνσεις . Πάντως , όπως έμαθα , γνωστός κυνηγός πεδικλώθηκε από αγριογούρουνο και αστόχησε . Αγαπητέ , αν νομίζεις ότι τα ζωάκια δεν καταλαβαίνουν , κάνεις λάθος !!!

 

***Είπαν

( για  το έργο δημιουργίας πάρκου)

«…Το έργο αυτό θα ένια ένα από τα θαύματα της δημοτικής αρχής …».

Χρήστος Σινάνης

(Δήμαρχος)

 

( για το πρωτόκολλο)

«…Εγώ προσωπικά είμαι  ένα  διαχρονικό θύμα του πρωτοκόλλου …».

Κώστας Ράντος

(Αντιδήμαρχος)

 

( για την αποχώρηση από την συνεδρία του Δ.Σ)

«…Δήμαρχε  μια κουβέντα είπα για ενημέρωση και είπατε εκατό . Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί .» .

Δημήτρης Σακελλαρίου

(πρώην δήμαρχος)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Χρήστο Παπαγεωργίου (Αντιδήμαρχο): Αγαπητέ , επειδή η πολιτική έχει πολλά γυρίσματα , μην ξανοίγεσαι στις δεσμεύσεις μην σπάσει κανένας διάολος το ποδάρι και …

ΠΡΟΣ Πολυζώη Χαλατσάκη (πρόεδρο Δ.Σ) : Πρόεδρε , παρουσίαση της μελέτης χωρίς οπτικοακουστική προβολή , δε λέει . Άλλωστε  ναι φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις .

ΠΡΟΣ Λεωνίδα Κεραμίδα (Δημοτικό Σύμβουλο): Τελικά ψήφισες ναι στην αδελφοποίηση με την Ρώσικη πόλη Σεργκέϊ Ποσάν ;

ΠΡΟΣ Ευαγγελία Μπαντέκα (Αντιδήμαρχο Πολιτισμού): Αφού υπάρχουν αμφισβητήσεις για το πρωτόκολλο μήπως να ρωτήσετε την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφερειακής διοίκησης  να τελειώνει το θέμα ;

ΠΡΟΣ Γιώργο Δήμου (Δημοτικό Σύμβουλο): Καλά , τόσα χρόνια στα κοινά και δεν είχες σκεφθεί τον χώρο για  να γίνει το πάρκο ;

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .