Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα ( 28/05/2020)

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
28 Μαΐου 2020, 20:20

***Στη σκιά των βράχων

Φίλτατοί μου , ετελείωσε , ετελείωσε …, που έλεγε και ο κινηματογραφικός βουλευτής «καλοχαιρέτας» . Έ, ήρθε η ψυχή στην θέση της βρε παιδιά !! Άνοιξαν τα καφέ , τα τσιπουράδικα , τα εστατόρια , οι ταβέρνες και τα ταβερνεία , τα καφενεία … και επανα-συγκροτηθήκαμε κομμάτι !! Έ…εεεε , έ…εεε, το παρα@έσαμε στον περιορισμό . Και συλλογίζομαι και λέω : _φού η Καλαμπάκα δεν είχε κανένα κρούσμα και είμαστε εμείς και εμείς ,πώς θα νοσήσουμε ; Θα έρθει ο ιός απ΄την Κίνα και θα πεί «φεύγω , πάω στην Καλαμπάκα μπας και βρω κανένα κορόϊδο να μολύνω;»  Γι΄ αυτό σας λέω νομίζω το παρά τζτς , που λένε και οι Βλάχοι . Αλλά , τί να γίνει , αποφάσεις είναι αυτές , έπρεπε να πειθαρχήσουμε και καλώς κάναμε .

Επανήλθαμε λοιπό…οοον!! Που λέτε , ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Τσίκαρης έκανε μια πρόταση ο άνθρωπος . Ποια πρόταση ; Να κλείνει η Τρικάλων για τέσσερεις ώρες τα βράδια ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα καταστήματα να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα ή όποιος θέλει να κάνει βόλτα στο κέντρο . Έ, την συζήτησε η Δημοτική Ομάδα του Δημάρχου και συμφώνησαν εν μια φωνή και μια καρδία , να το δοκιμάσουν . Τί το ήθελαν !! Βροχή τα τηλέφωνα και οι παρεμβάσεις στον Δήμαρχο και στους Δημοτικούς Συμβούλους να μην κάνουν την αποκοτιά . Έ, και εδώ που τα λέμε , άμα όλοι λένε όχι , τότε οι πολιτικοί λογαριάζουν αλλιώς τα καθέκαστα και κάνουν πίσω…ωωω !!

Έ, κάπου εκεί σκάλωσε η δουλειά τώρα και αρχίζουν να τα μουτσιαλάνε απ΄την Δημοτική Αρχή και να είναι «ήξεις αφίξεις , ουκ εν τω πολέμω θνήξεις» !! Λοιπόν , δέστε ένα παράδειγμα για να καταλάβετε : _Βασίλι , για καμ σια δώθε , φώναξε τις προάλλες τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Τσίκαρη ένας Καλαμπακιώτης .

_Μη μου πεις , κατάλαβα . Η Τρικάλων ; Τον έκοψε ο Αντιδήμαρχος καθώς πλησίαζε προς το μέρος του .

_Έλα ιδώ βε λεβέντιμ , έλα ιδώ . Ποιος σ΄ είπι ισένα να κάντς αυτήν την πρόταση ;

_Γιατί , διαφωνείς ;

_Αν διαφωνώ λέι … κάθετα και οριζόντια !!

_Και γιατί διαφωνείς ;

_Δεν μπορεί να γίνι αυτό . Η Καλαμπάκα δεν είναι για πεζοδρόμους . Αυτά είνι για τσ΄ έξυπνις τσ΄ πόλεις . Ιδώ όχι !!

_Δε σε καταλαβαίνω αγαπητέ . Γιατί όχι στην Καλαμπάκα ;

_Βρε άκσι ιμένα πσι λέου !! Ξέχνα του . Πες άλλου ήθιλα να που , άλλου είπα κι πάρτου πίσου .

_ Έ…εε , άμα το θέτεις έτσι , όχι δεν το παίρνω πίσω και το είπα και ήξερα γιατί το είπα .

_Ά…ααα έτσι η δλιά ;

_Έμ΄ άμα δε μου λες γιατί δεν γίνεται να κλείσει η Τρικάλων για τέσσερεις ώρες , τότε κι΄ εγώ τί θες να σου πω .

_Καλώ…ωωως , καλώ…ωωως !! Άλλά μην έρθς μιτά κι μη πεις , δεν ήξερα , δε μ΄ ούλεγες ; Τέρμα τα δίφραγκα , στο λέω !!

_Για κάτσε καλά και έλα να το κουβεντιάσουμε λιγάκι , απάντησε ο Αντιδήμαρχος .

_Κι καλά κάθουμι και τίπουτας άλλου δεν κουβιντιάζου . Πάει σκόλασι . Αυτήν την καραμέλα περί πεζοδρόμων και τα τοιαύτα μουτσιαλίστητην ή καταπιείτη την !! Άλλου δεν έχου να που τίπουτας .

_Μα καλά , τόσο κακό είναι να κλείσει Η Τρικάλων για τέσσερεις ώρες ;

_Κοίτα , πήγαν κι΄ άλλοι να του κάνουν αυτό και ξέρς τί έπαθαν . Άμα θέλτι να πάτι τα΄ βρείτι κάντιτου . Κυβερνήτες είστι κάντιτου , αλλά «λαγός τη φτέρη έσειε κακού του κεφαλιού του» .

_Τί να πω , τί να πω …

_Να μην πείς τίποτας ντυπ κι να κάντι αυτό που σας λέου …

_Δηλαδή;

_Τί δηλαδή , μουτσιάλου !!

_Τί θα πει αυτό;

_Θα πει , δεν ήξηράμι , είμασταν νέοι , παρασύρθακαμι , αυτά , τί άλλου !!

_Καλά , κούτσκα είμαστι να παίζουμε με τις λέξεις ;

_ Άρα πουλιτικοί είστι , δεν ξε΄ρς πως του κουλουγυρνάν οι πουλιτικοί ;

_Δε γίνονται αυτά…αααα !!

_Καλά ,τί σόϊ πουλιτική σχουλή έβγαλάτι ; Τα σχουλή του Χάρβαντ ; Ιδώ ουλόκληρους Καραμαλής παππούς , έλεγι ότι στην πολιτική λέγοντι πράγματα που δε γίνοντι και γίνονται πράγματα που δε λέγοντι , κι συ μη λες δε γίνουντι αυτά ;

_Όχι , εγώ δεν είμαι αυτής της πολιτικής σχολής που λες , απάντησε ο Αντιδήμαρχος .

_Καλά καντζ , δικαίουμάς , αλλά τράβα μια κόκα … Άντι γειά σου και καλή αντάμουση του ΄23 !!

_Κάτσι , κά…αααατσι , πολύ αψύς είσαι μωρ΄ αδερφέ μου , κάτσε να κουβεντιάσουμε ακόμα λίγο .

_Ιγώ είπα κι λάλτσα  κι΄ αμαρτία δεν έχου !!  Άντι γειά χαρά , πρόσθεσε ο συνομιλητής του Αντιδημάρχου .

_Άντε τώρα να κάνεις χωριό μ΄ αυτές τις αντιλήψεις , σιγομουρμούρισε ο Αντιδήμαρχος καθώς έμενε αποσβολωμένος να κοιτάει το φευγιό του συνομιλητή του .

ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση μιλάνε για λογιστική πρωτοτυπία την οποία εφαρμόζει η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής καθώς το _129 χιλ. ευρώ που εγγράφει η τριμηνιαία έκθεση υλοποίησης του προϋπολογισμού  Δ΄ τριμήνου  2019 , λέει ουσιαστικά ότι το ταμείο έχει έλλειμμα 129 χιλ. Ευρώ . Από την άλλη η συμπολίτευση μιλάει για λογιστικό και όχι πραγματικό έλλειμμα και καταφέρεται πολιτικά κυρίως κατά του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως κ. Παπαμιχαήλ ο οποίος , σημειωτέων είναι λογιστής ,υποστηρίζοντας ότι τον λόγο που γίνεται αυτή η ανάγνωση τον επιβάλλει η αντιπολιτευτική στάση του . Βεβαίως στην Δημοκρατία παντού και πάντα ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι η άσκηση ελέγχου των αποφάσεων , πράξεων και ενεργειών της εξουσίας . Άλλωστε αυτήν την εντολή έλαβε από το εκλογικό σώμα . Γι΄ αυτό και δεν πρέπει η εξουσία να δίνει αφορμές για άσκηση αντιπολίτευσης . Και στην προκειμένη περίπτωση δίνονται πολλές αφορμές .

……………………………………………………………………….

*Βεβαίως τα μαθηματικά είναι η επιστήμη των αριθμών . Και οι αριθμοί ενίοτε είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση . Ωστόσο όταν οι αριθμοί μπλέκονται με την πολιτική , τότε το 1+1 δεν κάνει δύο αλλά όσο θέλει κανένας . Γι΄ αυτό πολλές φορές εκπλησσόμεθα όταν ακούμε τους πολιτικούς να ερμηνεύουν τους αριθμούς  για τον τρόπο με τον οποίο τους  ερμηνεύουν και κυρίως με το αποτέλεσμα που εξάγουν !!  Βεβαίως , θα μου πείτε , υπάρχει και το δυαδικό σύστημα που έχει άλλους υπολογισμούς , αλλά αυτό είναι το σύστημα που βασίζεται η λογική των υπολογιστών και όχι η λογική της λογικής . Άντε τώρα εμείς οι αδαείς περί αυτών , να καταλάβουμε ότι το _129 χιλ. ευρώ δε σημαίνει αυτό που λέει η λογική διαβάζοντάς το , αλλά αυτό που λέει η λογιστική επιστήμη. Αλλά που θα πάει , θα μάθουμε και μείς τον αλγόριθμο της πολιτικής !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Εντύπωση προκάλεσαν πολλά απ΄ όσα είπε στην παρέμβασή του στο Ρ/ «ΣΤΑΓΩΝ» ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Σακελλαρίου αλλά εμείς σταματάμε σε ένα που αποφορά τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΜΕΤΕΩΡΑ» (παλιά Ε.Α.Σ) και της διάδοχης αυτών «ΑΓΡΟΓΑΛ». Ο πρώην Δήμαρχος κάνει έναν απλό πολιτικό συλλογισμό για να θέσει το ρητορικό πολιτικό ερώτημα που αφορά την λειτουργία της Δημοτικής Αρχής . Ρωτάει δηλαδή πως είναι δυνατόν οι Αντιδήμαρχοι Κόττης και Λύπας ως μέλοι της Δ.ΟΜ του νυν Δημάρχου να συμπορεύονται με το αίτημα να απομακρυνθούν κάποιοι  ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου και αφού αυτό συμβεί να έρχονται ως διοικούντες  στον  ως άνω οργανισμό και να διαπραγματεύονται την συνεργασία  . Τί να πω , εδώ δύο τινά συμβαίνουν : ή το πράγμα είναι στημένο πολιτικά ή οι εν λόγω Αντιδήμαρχοι απάντησε τόσο στη Δ.ΟΜ. , όσο και στον Δήμαρχο που δεν πρέπει να ξεχνάμε , όσον αφορά τον κ. Κόττη,  αφήρεσε πολλές από τις αρμοδιότητες που του είχε αναθέσει .

……………………………………………………………………..

*Ένταση , λέει το σχετικό ρεπορτάζ, στην συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής όπου Προεδρεύει ο Δήμαρχος και συμμετέχουν ως μέλη οι επικεφαλείς της μείζονος και ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως . Κι΄ αυτό γιατί στις αιτιάσεις του κ. Παπαμιχαήλ αναφορικά με το _129 χιλ. ευρώ που περιείχε η τριμηνιαία έκθεση υλοποίησης προϋπολογισμού Δ΄ τριμήνου 2019 , ο Δήμαρχος μίλησε για αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες από μεριάς Παπαμιχαήλ . Έ, τα πνεύματα οξύνθηκαν , οι τόνοι ανέβηκαν και ειπώθηκαν και κάποιες κουβέντες παραπάνω . Αλλά προς τί η έκπληξη ; Δεν ξέρουμε ότι ο ρόλος των δύο θεσμών της Δημοκρατίας (συμπολίτευση – αντιπολίτευση) , είναι ένας ρόλος ελέγχου της εξουσίας ; Αν δεν πει και κάτι παραπάνω η αντιπολίτευση πως θα εκπληρώσει την αποστολή που της ανέθεσαν οι πολίτες;  Έ, πολλές φορές υπερβαίνει το κάτι παραπάνω , αλλά τί να κάνουμε έτσι είναι το πολιτικό παίγνιο στην Δημοκρατία !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Άκουσα συμμετέχοντα σε κλειστό διαγωνισμό με κλειστές προσφορές να ερωτά αν πράγματι είναι κλειστός . Αγαπητέ , όταν λέμε κλειστός , πάει και τέλειωσε , είναι κλειστός και ανοίγονται ενώπιων της ειδικής επιτροπής από την οποία προκύπτει και ο ανάδοχος . Τώρα , αν  ξέρεις κάτι πέραν αυτών που γνωρίζουμε , τότε υπάρχει η σχετική διαδικασία των ενστάσεων που μπορείς να προσφύγεις . Εκτός κι΄ αν έχει βγεί κανένα σκάνερ που διαβάζει κλειστούς φακέλους ή ανοίγονται οι φάκελοι που είναι αδύνατον γιατί απλά κανένας δεν θέλει να χάσει την θέση του . Γιατί αυτό αγαπητέ μου έχει δύο άκρες όσον αφορά τις «καμπάνες» που προβλέπει η σχετική νομοθεσία !! Γι΄ αυτό και δε μπορεί να συμβαίνει αυτό !! Τώρα , όσον αφορά τις όποιες συμπτώσεις εικάζεις που περιέργως προκύπτουν από τα ποσοστά εκπτώσεων , φρονώ ότι πρόκειται περί συμπτώσεως και τίποτα περισσότερον τούτου .

……………………………………………………………………….

*Άλλο και τούτο !! Ο Δήμος , λέει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος κ. Σινάνης , κινδυνεύει να  μείνει χωρίς καύσιμα λόγω της αργοπορίας όσον αφορά την έκβαση του διαγωνισμού κλειστών προσφορών που δεν ολοκληρώθηκε. Αν αυτό συμβεί , τότε απλά θα παραλύσει ο Δήμος ως μηχανισμός καθώς οι μετακινήσεις συνεργείων , μηχανημάτων κ.λ.π, καίνε βενζίνα και όχι νερό . Και όταν δεν έχει προκύψει ανάδοχος του έργου «προμήθεια καυσίμων» , τότε ποιος θα δώσει καύσιμα;  Σοβαρό το θέμα αν είναι έτσι και μακάρι να μην συμβεί γιατί αυτό θα μετακυλήσει σε βάρος των δημοτών που περιμένουν παρεμβάσεις από τα συνεργεία του Δήμου για πολλά και διάφορα προβλήματα καθημερινότητας . Τώρα , αν ώ μη γένοιτο , ο Θεός να μας φυλάξει, έχουμε και τίποτα κατασχετήρια από τους έχοντες λαμβάνειν από τον Δήμο , τότε …….

***Είπαν

( για την τριμηνιαία έκθεση υλοποίησης προϋπολογισμού Δ΄τριμήνου 2020)

«…Το ποσό των -129 χιλ. ευρώ που εγγράφεται στην έκθεση αποτελεί αρνητική πρωτοτυπία της Δημοτικής Αρχής και πρέπει να προσέχουν τί γράφουν…».

  Γιάννης Παπαμιχαήλ

                                                                                          (Επικεφαλής ελάσσονος Αντιπολίτευσης)

 

( για τις αιτιάσεις του κ. Παπαμιχαήλ)

«…Μπορείτε να φέρετε οικονομικό επιθεωρητή και να κάνει έλεγχο . Και αν το πόρισμα βγάλει πως λείπει έστω και ένα ευρώ από το ταμείο του Δήμου , θα παραιτηθώ την επόμενη μέρα …».

  Θεόδωρος Αλέκος 

                                                                                                                          (Δήμαρχος)

                                                                                                  

( για την οικονομική κατάσταση στον Δήμο Μετεώρων)

«…Όταν ο Δήμαρχος υπογράφει ανεξέλεγκτα χαρτιά οφειλών λες και είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , τότε μπορεί να φτάσουμε και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Δήμου …».

Χρήστος  Σινάνης

                                                                                                (Επικεφαλής μείζονος Αντιπολίτευσης)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Χρήστο Κτενά (πρόεδρο φιλοζωϊκού Συλλόγου «Η ΣΤΕΓΗ»): Αγαπητέ , απορώ με την υπομονή σου η οποία φυσικά πηγάζει από την αγάπη που έχεις στην ψυχή σου για τα ζώα γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η επιμονή σου κάτι που δυστυχώς δεν κατάλαβε η δημοτική αρχή για να το αξιοποιήσει !!

ΠΡΟΣ Σώτο Βλιώρα (Εντεταλμένο Συνεργάτη Δημάρχου): Σώτο , σε είδα στην επίσημη συνοδεία του Δημάρχου μαζί με τον κ. Νικολογιάννη στην αγρυπνία στην Μητρόπολη. Τί λέει , άλλαξε η κατάσταση ;

ΠΡΟΣ Στέφανο Θεοχάρη (Αντιδήμαρχο): Αγαπητέ , τα 28 τσουβάλια τροφή δε φτάνουν , λέει ο Κτενάς , τα 35 που ζητάει αυτός , είναι πολλά , λέτε εσείς . Μήπως να μοιράσετε τη διαφορά και να συνεργαστείτε ; Εκτός κι΄ αν αυτό το εκλαμβάνετε ως εκβιασμό , όπως αφήσατε να εννοηθεί μιλώντας προχθές στο ρ/«σταγών» .

ΠΡΟΣ Λευτέρη Αβραμόπουλο(Διοικητή Δομής προσφύγων Βεροίας): Έμαθα ορκίστηκες και εγκαταστάθηκες στο χώρο ευθύνης σου . Εγώ σου είπα πάντως τί να προσέχεις και αμαρτίαν ουκ έχω !!

ΠΡΟΣ Σπύρο Θεμέλη(Δημοτικό Σύμβουλο): Ευτυχώς ήσουνα κι΄ εσύ στην αγρυπνία και εξεπροσώπησες το όλον της Δημοτικής Αρχής σε μια εμβληματική στιγμή έτσι όπως λόγω κορονοϊού , γιορτάσαμε το φετινό Πάσχα .

ΠΡΟΣ Ηλία Σιούτα – τσουκάτο (Ιδιοκτήτη ταβέρνας «ΤΑ ΧΑΣΙΑ»): Ηλία , τί γίνεται η μικρή βουλή , συνεστήθει ή όχι ακόμα ; Άντε γιατί θα μας πάρουν οι εξελίξεις σβάρνα !!

ΠΡΟΣ Δημήτριο Λύπα (Αντιδήμαρχο): Δεν ξέρεις τί θα κάνεις αν μπλοκαριστεί η διαδικασία του διαγωνισμού ανάθεσης περισυλλογής απορριμμάτων; Ενεργοποιείς ένα απορριμματοφόρο του Δήμου και μαζεύεις τα σκουπίδια από την Βασιλική και τα άλλα χωριά της Δημοτικής Ενότητας .

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .