Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα 20/09/2019

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
20 Σεπτεμβρίου 2019, 12:51

***Στη σκιά των βράχων

Φίλτατοί μου , καλημέρα σας !! Όπως καταλαβαίνετε προχωρούμε ακάθεκτα προς το βαθύ φθινόπωρο . Τώρα είμαστε στο μήνα της μουστιάς αξ΄ ού και το ότι ο Σεπτέμβριος λέγεται και τρυγητής . Λοιπόν , ο τρύγος είναι στα ξεμποστανιάσματα , που λένε , ο μούστος βράζει στα βαρέλια και στις αρχές του άλλου , έχουμε τα καζανώματα για να βγάλουμε το ντόπιο ποτό που , όλοι μας λίγο έως πολύ , το γευόμαστε . Λοιπόν , καλά κρασιά να έχουμε και προσοχή μη μας ξινίσουν !!

Κατά τ΄ άλλα η ζωή αργοσέρνεται πότε έτσι και πότε αλλιώς και αλλιώτικα . Εμείς τ΄ αφήνουμε όλα και πάμε σε ορισμένα ενδιαφέροντα από την τοπική πολιτική και κοινωνική ζωή που είναι αρκετά πλούσια και ενδιαφέρουσα .

Περί ιστορικού συμβιβασμού θα έχετε ακούσει φαντάζομαι . Αν όχι  σας λέω ότι η ιδέα του Ιστορικού Συμβιβασμού εξαγγέλθηκε από τον Ενρίκο Μπερλίνγκουερ και αφορούσε την προοπτική συμμαχίας ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους της Ιταλίας, τη Χριστιανοδημοκρατία (ΧΔ) και το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ωστόσο η ιδέα αποτέλεσε ζητούμενο και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ .

Ο  συμβιβασμός δεν είναι  φαινόμενο που ενδημεί μόνο στην πολιτική , υπάρχει και στην ίδια μας τη ζωή και νομίζω είναι κάτι που όλοι μας το έχουμε αντιμετωπίσει . Λοιπόν ένας τέτοιος συμβιβασμός έλαβε χώρα και στο τοπικό πολιτικό – κοινωνικό γίγνεσθαι με πρωταγωνιστές τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής ανάπτυξης Δημήτρη Κότη και τον Σώτο Βλιώρα , άλλοτε «καταπράσινο» αγροτοσυνδικαλιστικό στέλεχος και εσχάτως (μυστικο)σύμβουλο του νέου μας  Δημάρχου Θοδωρή Αλέκου .

Όπως ξέρετε και αν δεν ξέρετε , σας ενημερώνω σχετικά , ότι Κότης και Βλιώρας ήταν αυτάδελφοι στα συνεταιριστικά αφού χρημάτισαν ομού διοίκηση στην πάλαι ποτέ κραταιά  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών . Όμως όπως και στην ζωή , έτσι και στην πολιτική οι μεγάλοι έρωτες έχουν διακυμάνσεις , πότε είναι στις φούριες τους και πότε ατονούν και ενίοτε καταλήγουν σε χωρισμούς .  Έτσι και την περίπτωση των δύο πρωταγωνιστών μας .

Να όμως που αυτός ο «έρως» αναθερμάνθηκε διαμεσολαβούντος του Δημάρχου με αποτέλεσμα Βλιώρας και Κότης να ξανά- ανταμώνουν ξεκινώντας μια να εποχή με αντικείμενο της συνεργασίας και δράσης την αγροτική ανάπτυξη σε επίπεδο   Δήμου….ουυυ !!

_Σώτο , αδελφέ μου , καλή συνεργασία να έχουμε , αναφώνησε ο Δημήτρης Κότης συναντώντας τον Σώτο Βλιώρα στον προθάλαμο του γραφείου του Δημάρχου .

_Άρε κιαρατένιε  πως τα λες … , αλλά είσαι τυχερός . Το καλό που σε θέλω μαναχά , άναψε καμιά  λαμπάδα στο μπόϊ του Δημάρχου στους Αγίους Θεοδώρους . Γιατί , μή ο Αλέκος , γιοκ συνεργασία .

_Ότι θέλει ο Σώτος , ο λόγος σου διαταγή . Ξέρεις τί έχουμε να φκιάσουμε μαζί , αγαπητέ , στον κλάδο ;

_Σαν τί ;

_Παπάδες !!

_Παπάδες ;

_Ναι , ναι …

_Τί παπάδες δηλαδή , ρώτησε δήθεν αφελώς ο Σώτος .

_Λοιπόν , κατ΄ αρχήν θα υπογράψουμε συμβόλαιο με….

_Μη πεις το γνωστό , με το λαό , γιατί και ο Αλέξης συμβόλαιο με το λαό έλεγε ότι υπέγραψε , αλλά είδες τα χαϊριατ !!

_Βρε ποιος Αλέξι , ίδια κι΄ όμοια είμαστι !!

_Δηλαδή ;

_Τί δηλαδή , εμείς , ξέρεις , ερχόμαστε από μακριά και πάμε πολύ μακρύτερα!!

_Πρόσεξε μην ξεμακρύνουμε  και χαθούμε , τον έκοψε ο Σώτος  γελώντας σαρδόνια .

_Όχι , μη φουβάσι , εμάς και στη σαχάρα να μας ρίξι , την στέπα θα την βρούμι !!

_Βρε ποια σαχάρα και πια στέπα , δεν ξέρω γω απ΄ αυτά . Εγώ ξέρω να σου πω ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και θα πρέπει να ανταποκριθούμε . Εδώ μας έδωσε ραντεβού η ιστορία , το κατάλαβες ;

_Τί είπε , ρε , το άτομο…οοοο !!! Πώ , πω πω…ωωωω !!

_Ναι , αγαπητέ , μας έδωσε και είμαστε συνεπείς , τόκα πέντε , πρόσταξε ο Αντιδήμαρχος , τείνοντας  το χέρι προς τον Σώτο .

Τι δείχνει η θερμή αυτή χειραψία ; Παπάδες , τί άλλο μπορεί αν δείχνει !!!

   ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Πήγε , μου λέει ένας παλιός και καλός φίλος της παλιάς φρουράς των Καλαμπακιωτών , στην γειτονιά του ένα συνεργείο του Δήμου να κόψει χορτάρια και να καθαρίσει την περιοχή Προδρόμου . Έ, ο φίλος μας ως υποψήφιος που ήταν και την υπόσχεση που είχε λάβει προεκλογικά , ότι βγεί δε βγεί θα κάνει κουμάντο στα της Καλαμπάκας , θεώρησε ότι τον παίρνει να υποδείξει να καθαρίσουν και λίγο παραπέρα . Ποια ήταν η απάντηση σύμφωνα με τα λεγόμενά του; Ότι δεν κάνει κουμάντο αυτός , κάτι που αποτέλεσε την θρυαλλίδα στο να δοκιμαστούν οι σχέσεις του με τον Δήμαρχο . Αγαπητέ, μετά την απομάκρυνση από το πολιτικό ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται . Άρα υπεμονή μέχρι το ΄23  , τί άλλο να σου πω!!

…………………………………………………………..

*Μου λένε πολλοί να τους ενημερώσω αν η πρώτη  ανακοίνωση της  νέας Δημοτικής Αρχής ότι από Δευτέρα , μετά την ανάληψη των καθηκόντων της , ξεκινάει ελέγχους στα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα , πραγματοποιήθηκε και ποια τα αποτελέσματα . Αγαπητοί μου , τί να σας πω . Και εγώ άκουσα περί πρωτοβουλίας των αρμοδίων αντιδημάρχων επί του θέματος , αλλά να τους δω να έχουν βγει και να έχουν κάνει ελέγχους ,  η αλήθεια είναι ότι δεν είδα . Πολύ περισσότερο δεν ξέρω αν και ποια αποτελέσματα προέκυψαν και ποιες προτάσεις υπέβαλαν . Όσο για τον εννοούσαν την Καθαρά Δευτέρα ή την Δευτέρα παρουσία , όπως μου επισημαίνετε , αυτά δεν τα υιοθετώ καθώς αποτελούν ειρωνεία !! Οι άνθρωποι μέσα στο φόρτο των ημερών και ώσπου να εγκλιματιστούν , πιστεύω ότι το μετέθεσαν σε ευθέτω χρόνο !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Είναι δυνατόν μια νέα εξουσία , τοπική , περιφερειακή ή κεντρική , να κάνει  σε δεκαπέντε μόλις μέρες άσκησης εξουσίας τόση ζημιά επί ενός ζητήματος , όσο έκανε κάποια άλλη επί πέντε χρόνια ; Τί να πω , να πω την αλήθεια , σα δύσκολο μου φαίνεται . Κι΄ αυτό και να θέλεις να το επιτύχεις είναι κομμάτι δύσκολο . Ωστόσο αυτό ισχυρίζεται ο Χρήστος Κτενάς ο οποίος , ειρήσθω εν παρόδω ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και ο οποίος , όπως μαθαίνω έπεσε θύμα σκυλοδαγκώματος . Αγαπητέ , περαστικά και πολιτικά και κυριολεκτικά !!

……………………………………………………………….

*Μετά από δημοσίευμα σε τρικαλινή εφημερίδα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή ειδικών συνεργατών του Δημάρχου Δήμου Μετεώρων , την επαύριο και αφού έγινε θέμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε , εστάλλει και στα Καλαμπακιώτικα . Πέραν αυτού διαβάζοντας το περιεχόμενο της πρόσκλησης και γνωρίζοντας ότι κάποιοι ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  , αναλογίζομαι : Είπαμε να κάνουμε φωτογραφικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος αλλά τόσο πολύ φωτογραφικές , τί να πω , μάλλον υποτιμούν την νοημοσύνη μας . Μόνο οι φωτογραφίες των επιλεγέντων δεν στάλθηκαν !! Θα μου πείτε ότι η πρόσληψη – επιλογή είναι απόλυτο δικαίωμα του Δημάρχου . Σεβαστό , ποιος διαφωνεί , αλλά αν κάποιοι συμπολίτες υποβάλλουν αίτηση με περισσότερα προσόντα , τί θα τους πουν ; Ευχαριστούμε , πήραμε ;

***Εξ΄ απορρήτων

*Λοιπόν , με ρωτάνε πολλοί αναγνώστες αν έχουμε το πόρισμα του νομικού στον οποίο ο νέος Δήμαρχος φέρεται να ανέθεσε την υπόθεση των δηλώσεων του κτηματολογίου που είχε καταθέσει η απελθούσα δημοτική αρχή και τόσο μεγάλος ντόρος έγινε προεκλογικά στα κεντρικά Μ.Μ.Ε έντυπα και ηλεκτρονικά . Μια  ενέργεια που είχε εξαγγείλει ο νέος Δήμαρχος κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής . Λοιπόν , δεν ξέρω γιατί για όλα αυτά ρωτάτε εμένα , αλλά εκείνο που ξέρω  , είναι ότι ακόμα δεν άκουσα να έχουμε πόρισμα – πρόταση . Εκτός κι΄ αν υπάρχει σε κάποιο συρτάρι και αναμένεται να υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο !!

…………………………………………………………………….

*Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Θ. Αλέκος συναντώντας υπηρεσιακούς παράγοντες του Ο.Σ.Ε με αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα που υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο που εισέρχεται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και την συνάντησή του μμε τα δίκτυα ύδρευσης  . Καλή η πρωτοβουλία και μακάρι να υπάρξουν λύσεις γιατί δε νοείται αυτήν η εικόνα σε μια περιοχή τουριστική . Λοιπόν , στην Αθήνα ο Δήμαρχος ,δημαρχεύον ο Φωλίνας στον Δήμο μια και είναι  αναπληρωτής Δήμαρχος  . Νίκο , πως τα είδες ως δημαρχεύον; Δύσκολο , εύκολο , ούτε κρύο , ούτε ζέστη ;  Τί; Ά, πολύ στενό μαρκάρισμα σας έχει ο Σακελλαρίου εσένα και τον Αρσενίου . Και μη μου πεις ότι συζητάτε περί ανέμων και υδάτων ;

 

***Είπαν

( για  την δημοτική αρχή σε σχέση με τα αδέσποτα)

«…Όση ζημιά έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή σε πέντε χρόνια έκανε η σημερινή σε δεκαπέντε μέρες…».

Χρήστος Κτενάς

                                                                                             (Πρόεδρος φιλοζωικού Σωματείου)

 

( για  το θέμα των αδέσποτων ζώων)

«Αυτά που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή για τα αδέσποτα ζώα ήταν παιχνίδια για παιδάκια . Εμείς θα βάλουμε σειρά και θα αφήσουμε παρακαταθήκη για τους επόμενους που θα έρθουν..» .

 Δημήτριος Κότης

                                                                                            (Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης)

 

( για το κλείσιμο των Μουσείων τις Κυριακές)

«…Απορώ για το σκεπτικό της απόφασης της δημοτικής αρχής να κλείνουν τα μουσεία τις Κυριακές . Που είναι ο άλλοτε λαλίστατος σημερινός Πρόεδρος Καστρακίου; Συμφωνεί , διαφωνεί …» .

 

Κώστας Ράντος

                                                                                                             (Δημοτικός Σύμβουλος)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Θοδωρή Καρακαντά (Γνήσιο Καλαμπακιώτη): Θοδωρή, ούτε στην γειτονιά σου δεν σου πέφτει λόγος , όχι να έχεις λόγο για όλη την Καλαμπάκα !!

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Δημοτικό Σύμβουλο-πρώην Αντιδήμαρχο): Σε είδα να επισκέπτεσαι τα γραφεία του ισογείου του Δημαρχείου και να χαιρετάς τους εργαζόμενους . Στα πάνω πατώματα ανεβαίνεις ;

ΠΡΟΣ Κώστα Παπάντο (Δημοτικό Σύμβουλο): Αγαπητέ, συγκροτήθηκε το γραφείο τύπου της παράταξής σας ή ακόμα διαβουλεύεστε;

ΠΡΟΣ Λευτέρη Αβραμόπουλο(Δημοτικό Σύμβουλο): Αγαπητέ ,και σε έχασα και δε σ΄ ακούω. Στρατηγική ή κάτι άλλο ;

ΠΡΟΣ Νίκο Φωλίνα (Αντιδήμαρχο – αναπληρωτής Δήμαρχος): Πως τα είδες αναπληρώνοντας για μια μέρα τον Δήμαρχο ;

ΠΡΟΣ Σώτο Βλιώρα (άτυπο πολιτικό σύμβουλο  Δημάρχου): Φίλτατε , «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .