Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα 18/10/2019

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Οκτωβρίου 2019, 08:39

***Στη σκιά τω βράχων

Και όπως καταλάβατε πολυφιλέστατοί μου , καρφί ποια για Χριστούγεννα…ααα!! Τί ; Έχουμε ακόμα δρόμο ; Χμ…μμμ , δρόμο δεν έχουμε , δε βλέπετε πω περνάει , νεράκι ο χρόνος ; Και  όχι μόνο αυτό , φίλοι μου . Δεν είδατε ότι στα Τρίκαλα ήδη μπήκαν μπροστά οι προετοιμασίες για τον μύλο των  ξωτικών; Λοιπόν , όπως σας είπα , καρφί για Χριστούγεννα…ααα !!

Όμως η τοπική πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα κυλάει κι΄ αυτή στον δικό της δρόμο φυσικά επηρεαζόμενη από  την οικονομική κρίση , τα εθνικά , τα παγκόσμια , τις τρέλες του Τράμπ , του Σουλτάνου Ερντογάν του νέου πορθητή, παρακαλώ ,και τις μεταναστατευτικές ροές που όλο και κυκλώνουν την περιοχή .

Ωστόσο είναι και η τοπική καθημερινότητα που την προσδιορίζουν οι επιλογές της τοπικής κυβέρνησης , της Δημοτικής αρχής , απ΄ ότι καταλαβαίνετε . Και βέβαια επ΄ αυτών υπάρχουν σχολιασμοί και  κριτική άλλοτε προς μια κατεύθυνση , άλλοτε προς την άλλη αλλά πάντα με  καυστικό χιούμορ.

_Κιτσιάρα , τί γλυκοπικροφκιάντζ ; Χαιρέτησε γνωστός Καλαμπακιώτης τον φίλο του με τον οποίο , συνταξιούχοι όντες και οι δύο , απολαμβάνουν ομού τον πρωϊνό καφέ στα ΑΓΡΟΤΙΚΑ !!

_Καλά κι΄ αφουρισμένα , βάλι κώλου κάτ , απάντησε ο Κιτσιάρας .

_Έβαλα , πάψι , απάντησε ο φίλος του .

_Λάκι , Λάκι , εδώ βρε κιαρατάρα , που τηράς πανάθιμάσι , συμπλήρωσε καθώς με την άκρη του ματιού του τον έπιασε να κοιτάει έξω στο δρόμο .

_Έφτασε…εεεε !!!

_Λοιπόν , Γώγου , τσάκουσα μπιλιά μιγάλου ξέρς , ψιθύρισε ο Κιτσιάρας τον αυτάδελφό του με τον οποίο μοιράζεται τον εσωτερικό του κόσμο .

_Μπιλιά τσάκουσις ; Πως τουν τσάκουσις δηλαδής !!

_Να , προυϊκλουγικά , ξέρς ήρθαν πουλοί υπουφήφιοι να μη ζητήσν ψήφου.

_Κι που του παράξινου , τσ΄ ικλουγές ψήφι ζητάν  , τί θα ζητήσν , στραγάλια;

_Δε μη πιάντζ , δε λέου γιατί ζητάν ψήφι , άλλου λέου , επέμενε ο Κιτσιάτρας .

_Βρε σε πιανου ιγώ κι μια χαρίτσα , συνέχα .

_Να , ξέρς που κάθουμι , δεν ξέρς;

_Καλά , τέστ μην έπαθα κανένα Αλτσχάϊμερ , μη κάντζ ;

_Άλλο θέλου να που , πάλι ο Κιτσιάρας .

_Πάλι άλλου ; Έμ πές αυτό του σκασμένου του άλλου κι΄ άσι τσ΄πιρικουκλάδις .

_Μα άμμα στου που σκόλασάμι την κουβέντα , κάτσι να του φέρου βόλτα κατά πως θέλου ιγώ ;

_Άϊντι , φέρτου , να δούμι που πότι θα φτάσουμι στουν προυκίμινου .

_Απ΄ λες , απ΄έξου απ΄τουν δρόμου πιρνάϊ , δρόμους .

_Ά…ααα , ά…ααα , μέχρις ιδώ …

_Τί ;

_Ξέρς κανένα σπίτι που να μην πιρνάει δρόμους .

_Βρε άλλου θέλου να σι που , πάψι κι μη μη κόβς .

_Άμαν βρε αδερφέ , γουμάρι να ίμαν θα έσκαζα .

_Σταμάτα τσ΄ χαζουμάρις , ιγώ έφαγα παντόφλα στο δόξα πατρί απ΄την Βασίλου γι΄ αυτόν τουν δρόμου .

_Γιατί…ιιι ;

_Τί γιατί , έχει ούλου λακούβις κι άμα έβριξι δεν κουτάς να βγείς .

_Γιατί δεν κουτάς ; Φουβάσι μην πέσι μέσα ;

_Όχι βρε αδερφέ , τί μέσα να πέσου , κούτσκου , ίμι .

_Μιτά ;

_Να , γιμίζι νιρό κι μόλις πιρνάει κανένα αυτοκίνητο πλά…ααααφ , πέφτει μέσα και αν τίχι κι βγαίντζ ικίνι την ώρα γίνισι λούτσα .

_Κι στιναχουριέσι γι΄ αυτό ;

_Να μη στιναχουριέμι ;

_Όχι !!

_Κι πως ;

_Δεν άκσις που ου δήμους έχει τηλέφουνου να λέμι τα παράπουνά μας ;

_Άκσα , ναι !!

_Πιάσι τηλέφουνου κι πες ,το και το , ένα κι΄ ένα κάνι τέσσιρα !!

_Δεν είσι καλός στην αριθμητική , ένα κι΄ ένα κάνι δυό .

_Στην αριθμητική κάνι δυό ,στην πουλιτική κάνι , τέσσιρα κι δεκατέσσιρα να μη σι που!!

_Ά , μπά ; Κι λίθκι του θέμα άμα πάρου ;

_Ετελείωσε , βουλευτής καλοχαιρέτας εδώ !!

_Έ, άμα είνι έτσι να πιάσου τηλέφουνου άβριου κιόλας .

_Όχι ακόμα , κάτσι λίγου , ακόμα δεν του έχουν συνδέσι !!

 ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Μυστήριο καλύπτει το φαινόμενο στην Θεόπετρα όπου σε μια περιοχή βγήκαν χιλιάδες σκουλήκια στην επιφάνεια !! Και το ερώτημα είναι  αν και τί προμηνύει αυτή η συμπεριφορά τους. Οι ειδικοί ντόπιοι εμπειρικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι θα έχουμε σεισμό σύντομα και άλλοι ότι κάτι τα ενόχλησε και εξήλθαν !! Τί να πω , το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια αιτία υπάρχει . Αλλά για να το διασκεδάσουμε και λίγο εγώ λέω ότι απλά είχαν αντάμωμα για να κουβεντιάσουν για τα προβλήματα που ίσως έχουν στο συγκεκριμένο χώρο !! Ας το πάρουμε απ΄την χιουμοριστική πλευρά γιατί αν πιστέψουμε αυτά που λέγονται ότι τάχα η συμπεριφορά αυτή των σκουληκιών κάτι προμηνύει , τότε θα μελαγχολήσουμε !! Γι΄ αυτό απ΄τις αλαφριές παιδιά , απ΄ τις αλαφριές !!

………………………………………………………………………

*Τί ακριβώς συμβαίνει τελικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής αναφορικά με την διαχείριση των αδέσποτων ; Οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής υποστηρίζουν ότι δημιουργείται η αναγκαία υποδομή για την φιλοξενία τους και ο Χρήστος Κτενάς ως Πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου ότι γίνονται πράγματα και θάματα και επί της ουσίας τίποτα !! Τί να πούμε αγαπητοί μου , απλά αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι φαίνεται να μην υπάρχει σοβαρότης . Και σοβαρότης σημαίνει ότι ο δήμος πρέπει να αποφασίσει αν θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές ή θα παρεμβαίνει πυροσβεστικά κάθε που ανακύπτει πρόβλημα με τα αδέσποτα !! Είναι ένα αιώνιο πρόβλημα η προχειρότητα την Ελλάδα , τί να κάνουμε !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Τί σκέπτεται η δημοτική αρχή για το ΞΕΝΙΑ ; Τί να σας πω αγαπητοί μου , εγώ μένω στις δηλώσεις του Δημάρχου σε ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων ότι θα δοθεί σε ιδιώτη ώστε να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχειακή μονάδα !! Βεβαίως εδώ τίθενται κάποια ερωτηματικά όπως : τί λέει η σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε ο Δήμος και ο Ε.Ο.Τ; Με ποια διαδικασία θα παραχωρηθεί ; Η λειτουργία ως ξενοδοχειακή μονάδα αφορά το υπάρχον κτήριο ή την ανέγερση άλλου στον ευρύτερο χώρο που το περιβάλλει ; Αν αυτό σκέπτονται απ΄την Δημοτική αρχή , τότε , αλήθεια , δεν καταρρίπτεται το επιχείρημα της αξιοποίησής του ΞΕΝΙΑ ; Μήπως σ΄ αυτήν την περίπτωση μιλάμε για  παραχώρηση δημοτικής έκτασης για να κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μονάδα ; Σ΄ αυτήν την περίπτωση όμως δεν μιλάμε για παραχώρηση αλλά για χάρισμα καθώς τα κτήρια γίνονται για να μείνουν μόνιμα και όχι να σηκώνονται όταν θέλουμε εμείς . Ποιος Δήμαρχος θα είναι αυτός που θα διαπράξει αυτό το λάθος ; Είδωμεν !!

……………………………………………………………………………..

*Εγγράφως ζήτησε συγνώμη ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτριος Παπαστεργίου για την ταλαιπωρία που περνάνε οι δημότες μιας περιοχής της πόλης των Τρικάλων από τα έργα αντικατάστασης του δικτύου αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την έλλειψη συνεργασίας των αρμοδίων δημοτικών υπηρεσιών . Δεν ξέρω αν εννοεί την συγνώμη ο Δήμαρχος αλλά η δημόσια ανάληψη της ευθύνης δηλώνει υπευθυνότητα και πολιτικό πολιτισμό και αυτό είναι εξόχως θετικό και μακάρι να τον ακολουθήσουν όλοι οι δημοτικοί άρχοντες . Ωστόσο πριν την συγνώμη καλόν είναι να προλαμβάνονται τέτοιες καταστάσεις ώστε να μην χρειάζεται να υποστούν οι δημότες ταλαιπωρία . Η Συγνώμη είναι θετική ως πολιτική πράξη αλλά για μία φορά . Όταν επαναλαμβάνεται τότε χάνει την αξία της . Άρα καλύτερα το προλαμβάνειν , παρά το θερπεύειν , αφού εν τω μεταξύ οι δημότες έχουν περάσει  δύσκολα !!

***Εξ’  απορρήτων

*Ανέβηκαν οι τόνοι  το βράδυ της Τρίτης στο Δημαρχείο , έλεγε το σχετικό ρεπορτάζ του stagon news και επιβεβαίωσε ο Σύμβουλος της Κοινότητας Καλαμπάκας Σωτήρης Γίδας μιλώντας την επαύριο στα ράδιο/»ΣΤΑΓΩΝ». Αιτία ;  Oi επιλογές σε προσωπικό που εργάζονται στην ΔΕΥΑΜ . Έ , κάπου εκεί στις επιλογές τα πνεύματα οξύνθηκαν  με τις φωνές να ακούγονται μέχρι έξω στο δρόμο . Από την μία η άποψη που έλεγε πως κάποιοι εργαζόμενοι που ναι μεν δεν ψήφισαν Αλέκου , αλλά είναι αναγκαίοι και πρέπει να παραμείνουν, και από την άλλη η σκληρή που λέει σειρά έχουν τα δικά μας παιδιά . Τώρα , τί θα γίνει και ποια πρόταση θα περάσει αναμένεται να το δούμε . Σα δύσκολη η διακυβέρνηση όταν φαίνεται να  έχουν δοθεί προεκλογικές υποσχέσεις , φρονώ.

………………………………………………………………..

*Θα είδατε κι΄ εσείς φαντάζομαι τις φωτό από την εκδρομή στο Βελιγράδι των μελών του Μ.Ε.Σ. Διάβας . Παρατηρήσατε κάτι το αξιοπερίεργο σ΄ αυτές ; Αν όχι θα σας το επισημάνω εγώ. Λοιπόν , το αξιοπερίεργο ήταν η γκλίτσα την οποία κρατούσε ανά χείρας ο Θανάσης Σπανός . Ναι , γκλίτσα . Αν δεν πιστεύετε ξαναδέστε τις φωτό . Θα τον δείτε και θα τον καμαρώσετε με την ποιμενική αρχοντιά που εκφράζει συν τοις άλλοις η γκλίτσα . Θανάση , είσαι ωραίος , δεν έχω λόγια . Αλλά αφού το έκανες που το έκανες το καλό , δεν φορούσες και την φουστανέλα , τα τσαρούχια και μια πανω- κάπα παναθιώ , να γράψεις ιστορία !!

***Είπαν

( για τις φωνές στο Δημαρχείο το βράδυ της Τρίτης)

«..Η ένταση ήταν δημιουργική και ένταση προβληματισμού. Και στα καλύτερα σπίτια μαλώνουν …» .

Σωτήρης Γίδας

                                                                                  (Σύμβουλος Κοινότητας Καλαμπάκας)

 

( για την δημοτική αρχή )

«…Έναι νωρίς ακόμα νομίζω να βγάλουμε συμπεράσματα και να κρίνουμε . Περιμένουμε και θα δούμε …».

Μαρία Φροσυνάκη

                                                                                                  (Δημοτική Σύμβουλος)

 

( για την ζημιά στην πλατεία Καστρακίου)

«…Αν εμείς φτιάχνουμε και άλλοι χαλάνε , τότε να πάμε σπίτια μας …».

    Γιώργος Γκόγκος

                                                                                                          (Πρόεδρος Καστρακίου)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Νίκο Φωλίνα (Αντιδήμαρχο): Εσύ είσαι ήρεμος άνθρωπος , πως ενεπλάκης   στο συμβάν το βράδυ της Τρίτης ;

ΠΡΟΣ Θοδωρή Αλέκου (Δήμαρχο): Μάλλον πρέπει να μεριμνήσετε να ηχομονώσετε αν όχι ολόκληρο το Δημαρχείο , τουλάχιστον το γραφείο σας !!

ΠΡΟΣ Σωτήρη Βλιώρα (πρώην Δημοτικό Σύμβουλο): Σώτο , δε βλέπω φως στον ορίζοντα για πόστο . Τί γίνεται , εδόθησαν αλλού ;

ΠΡΟΣ Αντώνη Παπαναστασίου (πρώην Δημοτικό Σύμβουλο): Εθεάθης , σε καφέ στην είσοδο της Καλαμπάκας μετά του αυταδέλφου Σώτου να τα λέτε μάγουλο με μάγουλο , που λέει ο λόγος . Βγήκε καπνός ;

ΠΡΟΣ Θανάση Σινάνη (Πρόεδρο Κοινότητας Καλαμπάκας): Τί άλλο θέλεις , σου έχουν δώσει κλειδιά του γραφείου της Κοινότητας .

ΠΡΟΣ Λευτέρη Αβραμόπουλο(Δημοτικό Σύμβουλο- μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Νέας Δημοκρατίας): Λευτεράκο , είπαμε να ανέλθεις στην πολιτική αλλά όχι και να σε χάσουμε από δημοτικό σύμβουλο και φυσικά ούτε από το στέκι .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .