Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα ( 17/01/2020 )

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
16 Ιανουαρίου 2020, 12:08

***Στην σκιά των βράχων

Αγαπητοί μου καλημέρα να έχουμε ομού !! Γιατί άμα ο άνθρωπος σηκώνεται το πρωί και βλέπει την ανατολή της καινούργιας μέρας πρέπει να είναι ευχαριστημένος και να κάνει και κανένα Σταυρό δοξολογώντας τον Θεό που μας αξίωσε να τη δούμε και αυτήν την ανατολή. Θα μου πείτε , τί σας λέω τώρα !! Ναι φίλοι μου , μπορεί να το βλέπουμε αυτό ως δεδομένο ,αλλά , πιστέψτε με , δεν είναι και τόσο δεδομένο !! Γι΄ αυτό , μας αξίωσε ο Θεός να δούμε και σήμερα την ανατολή ; Πέστε και ένα δόξα τον Κύριο !! Αλλά ας έρθουμε στα δικά μας , δηλαδή στην καθημερινότητά μας , την κοινωνική και πολιτική καθημερινότητα έτσι όπως προσδιορίζεται από τα δρώμενα των πρωταγωνιστών .

Που λέτε φίλοι μου , ο Δήμαρχος Θοδωρής Αλέκος είχε ένα ταραχώδες πρωινό καθώς τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει δεν είναι λίγα και ο καθένας ζητάει ότι θέλει, από το ποιο απλό μέχρι το ποιο απίθανο . Έ, κάπου εκεί και διάθεση να έχεις , κάπου έρχεται και κόβει το αυγολέμονο . Και αν είσαι και συναισθηματικός , όπως είναι ο Δήμαρχος , η πίεση χτυπάει κόκκινο . Έ , μια τέτοια κατάσταση ήταν η Παρασκευή και ο Δήμαρχος για να ξεφύγει πετάχτηκε απέναντι , στον τόπο που τον γαληνεύει , στην γενέθλια γη , το χωριό του την Πρεβέντα  τραβώντας ίσια στα πλατάνια μεριά !!

Εισήλθε αθορύβως , έκατσε σε δίπλα στο τζάκι που έκαιγε σαν καμίνι αργοπίνοντας ένα ντόπιο τσιπουράκι που είχε παραγγείλει μπαίνοντας .

_Δήμαρχε , που είσαι ; Τον ρώτησε ο Θανασάκης .

_Που θες να είμαι Θανασάκη ; Ήρθα να ηρεμήσω .

_Γιατί ρε Δήμαρχε , τόσο δύσκολο είναι το Δημαρχιλίκι ;

_Χμ…μμμμ , καλύτερα να κάνεις χωράφι με βόδια , παρά να  δημαρχεύεις .

_Τί λες βρε Δήμαρχε , αλήθεια ;

_Στο λέω και γράφτο ότι στο είπε ο θείος Θόδωρας , ο Δήμαρχος , επέμενε ο Δήμαρχος .

_Μυστήριο !! Δηλαδή κάπως έτσι μπορεί να αισθάνονταν ο Πρίγκιπας Χάρη και η Μέγκαν και την έκαναν απ΄ το παλάτι .

_Ωραίος ο παραλληλισμός Θανασάκη , μπορεί , εγώ να σου πω την μαύρη αλήθεια , τους συμπονώ !!

_Έ, όχι και να τους συμπονέσω , αλλά λέμε ότι και αυτοί κάπως έτσι το βίωναν το βασιλικό στέμμα .

_Τί να σου πω , πρίγκιπας , δεν υπήρξα , δεν ξέρω , Δήμαρχος που έγινα και το βιώνω , τα βλέπεις τα αποτελέσματα .

_Τόσο πολύ βρε Δήμαρχε ;

_Τόσο μόνο , βουνό σου λέω , άστο μην το ψάχνεις .

_Ζητάνε πολλά , έ…εε ;

_Αν ζητάνε λέει , τον πατέρα τους και τη μάννα τους , δεν ζητάνε όλα τα άλλα τα ζητάνε. Και μάλιστα εδώ και τώρα , που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου .

_Βρε Δήμαρχε , τί κακό σε βρήκε , βρε Δήμαρχε …..

_Άντε τώρα να σε καταλάβει ο κόσμος τί τραβάω ο μαύρος , απάντησε ο Δήμαρχος με ύφος γεμάτο παράπονο .

_Αμ΄ Δήμαρχε , τί τα ήθελες εσύ αυτά ; Δεν ήταν καλά που καθόμασταν με τις ώρες εδώ πέρα και κάναμε χαβά και δεν μας ένοιαζε αν βρέχει ή αν χιονίζει ;

_Τί καλά , τρίκαλα !! Και εκείνο που με τρελαίνει είναι ότι ένα πρόβλημα λύνεις , εκατό παρουσιάζονται . Και κουμπί να πατάω και να λύνονται αυτόματα τα προβλήματα και τα ρουσφέτια , πάλι δε θα πρόκανα . Πόσο μάλλον που δεν έχω τέτοιο κουμπί , ούτε κανένα μαγικό ραβδί , βέβαια .

_Δήμαρχε , ίζι , ίζι , όσα πάνε κι΄ όσα έρθουν , μη χαλάς ντύπ τη ζαχαρένια σου , έλα τίναξε άλλο ένα για να στανιάρεις , απάντησε ο Θανασάκης .

_Μπράβο , άλλο ένα το θέλω , σιγομουρμούρισε ο Δήμαρχος καθώς κοιτούσε το κινητό του που το είχε στο αθόρυβο όλη την ώρα που γίνονταν η κουβέντα με τον Θανασάκη .

                    ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Νέος όρος στο τοπικό πολιτικό λεξιλόγιο έφερε ο Σύμβουλος  της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας και εντεταλμένος του Δημάρχου , Σωτήρης Γίδας ο οποίος αυτοαποκαλέστηκε  λάϊο (μαύρο) πρόβατο με την θέλησή του καθώς , όπως έγραψε , θα συνεχίσει να αγωνίζεται υπέρ των δημοτών !! Τώρα , γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός , ο ίδιος το ξέρει καλύτερα από εμάς που δεν βιώνουμε τις ενδότερες  εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις της ομάδας εξουσίας της δημοτικής αρχής . Ωστόσο για να το λέει , μάλλον ίδε ο άνθρωπος !! Σώτο , εσύ στον δρόμο  που χάραξες , ανεξάρτητα πως σε αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σου οι οποίοι , πρέπει να ξέρεις , αυτό το εντεταλμένος του Δημάρχου , δεν τους έκατσε καλά από την πρώτη στιγμή , σε πληροφορώ να μάθεις αν δεν το ξέρεις , που το ξέρεις και μάλιστα πολύ καλά !!

………………………………………………………

*«Χτύπησε» , πάλι ο Κώστας Πρεβέντης , ασκώντας κριτική στην δημοτική αρχή για μια σειρά ζητήματα , από τα αδέσποτα , μέχρι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και όχι μόνο , παρακαλώ !! Βεβαίως ο φίλτατος Κώστας λέει την άποψή του και καλώς κάνει αλλά με ένα το κρατούμενο : ότι μετά την απομάκρυνση από το πολιτικό ταμείο , ουδέν λάθος αναγνωρίζεται . Γιατί , αυτό που διαβλέπω στην σκέψη του Κώστα , είναι η αναγνώριση ότι έκανε λάθος επιλογή στην προτίμησή του . Αγαπητέ , φώναξε , γράψε , λέγε , όσο θες εσύ , η εξουσία συνήθως , όταν είναι καβάλα , δεν ακούει !! Οι άνθρωποι , της  κάθε εξουσίας , προτιμούν να καταστραφούν απ΄την κολακεία , παρά να σωθούν απ΄την κριτική !! Έτσι είναι φίλτατε…εεεε !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Παρακολουθώντας φίλος της στήλης τα τεκταινόμενα γύρω από το ακανθώδες θέμα της διαμόρφωσης δομής φιλοξενίας αδέσποτων από τον Δήμο και της διαχείρισης γενικότερα του ζητήματος αυτού , μου λέει ότι η δημοτική αρχή με την απόφασή της αυτήν έβαλε μια βόμβα στο υπογάστριό της η οποία είναι απόλυτα βέβαιον ότι θα εκραγεί . Τώρα τί θέλει να πει ο ποιητής , δεν ξέρω αλλά ψυχανεμίζομαι ότι η άποψις αυτή έχει βάση και καλόν είναι η δημοτική αρχή να προσέχει μην έχει τίποτα παρατράγουδα !! Πάντως , βλέποντας την διαχείριση του θέματος απ΄τους πολιτικά υπεύθυνους , θα έλεγα πως χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και κυρίως διαφάνεια στο όλο θέμα . Και κάτι ακόμα : αν το ίδιο ενδιαφέρον δείχναμε και για τις δομές υγείας των ανθρώπων , θα απολαμβάναμε όλοι πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας .

……………………………………………………………………….

*Ορισμένες φορές , τρομάζεις με την άγνοια της εξουσίας σε διάφορα θέματα . Άκουσα απ΄τις διαρροές που υπήρξαν από την συνάντηση των Καστρακινών με τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους  αναφορικά με την  διαμόρφωση  χώρου φιλοξενίας αδέσποτων στο Καστράκι  , ότι η κοινότητα , άρα ο Δήμος , έχει στην ίδια περιοχή που η δημοτική αρχή επέλεξε να δημιουργήσει την σχετική υποδομή , ότι υπάρχει κτήριο (παλιό τυροκομείο) αλλά και χώρος δύο στρεμμάτων , γύρωθεν αυτού που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Δημοτική αρχή . Αγαπητοί μου , αν είναι έτσι , τί προσκλήσεις ενδιαφέροντος κάνετε ;  Και αν δεν το γνωρίζατε , τώρα που το μάθατε , εφόσον επιμένετε να πάτε τα αδέσποτα στο Κατράκι , τί θα κάνετε ; Αυτά , επιτρέψτε μου να πω , είναι λειτουργίες του γόνατος !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Ο Δήμαρχος μιλώντας στο Ράδιο «ΣΤΑΓΩΝ» , σε χρόνο ουδόλως πολιτικά αδιάφορο , μίλησε ευθέως  ότι βρίσκεται στα προζύμια με Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολιτεύσεως , για να προσχωρήσουν στην ομάδα του , ή αν όχι να προσχωρήσουν , τουλάχιστον να προσφέρουν στήριξη στην Δημοτική αρχή . Βεβαίως , οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις για διευθύνσεις και τηλέφωνα πάνε και έρχονται στην πιάτσα , αλλά η ουσία είναι μία ; Δήμαρχε , αυτό για τα αναπιάσματα των προζυμιών το είπες έτσι χάρην γούστου , που λένε , ή υπάρχει σαφές υπόβαθρο ; Και αν μεν το είπες χάρην γούστου , καλώς και γελάσαμε , αλλά αν το είπες γιατί υπάρχει  βάση , εξηγήσου στα ίσια !!

…………………………………………………………………….

*Όπως έμαθα και πάλι από διαδρομιστές του Δημοτικού Μεγάρου , οι τόνοι στην συνάντηση μεταξύ Καστρακινών , Δημάρχου , αντιδημάρχων και άλλων θεσμικών πολιτικών παραγόντων της Δημοτικής αρχής ανέβηκαν με πρωταγωνιστές τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτριο Λύπα και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρη Παπαχρήστο ο οποίος , όπως μου είπαν , αναγκάστηκε να παρέμβει και να ζητήσει από τον κ. Λύπα , να αφήσει το υφάκι του . Αγαπητοί μου , στην πολιτική εκείνο που κερδίσει  πραγματικά δεν είναι οι φωνασκίες και οι ακρότητες , που μπορεί βραχυπρόθεσμα να φαίνεται ότι κερδίζει , αλλά τα επιχειρήματα και η λογική . Οπότε , χαμηλούς τόνους , επιχειρήματα και σεβασμός στην άποψη του συνομιλητή έστω και αν δεν συμφωνούμε με όσα λέει . Αυτό λέει , νομίζω , η διαλεκτική και η Δημοκρατία .

***Είπαν

( για τους αγρότες )

«…Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κρατήσουμε τους Έλληνες Αγρότες στα χωράφια τους μειώνοντας το κόστος Παραγωγής …» .

Κωνσταντίνος Σκρέκας

                                                                                                  (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)

 

( για την στάση του ως συμβούλου Κοινότητας Καλαμπάκας )

«…Και το 2020 θα παραμείνω το μαύρο πρόβατο στον δήμο βοηθώντας τους δημότες και τον δήμαρχο μας και ας ξεχωρίζω. Μέχρι να με ασπρίσουν…» .

Σωτήρης Γίδας

                                                                (Σύμβ. Κοινότ. Καλαμπάκας- εντεταλμένος Δημάρχου)

 

( για  τα  μελλοντικά του πολιτικά σχέδια)

«…Δεν σκέφτομαι να ασχοληθώ πάλι με τα κοινά , έχω ησυχάσει , αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε τέσσερα χρόνια …».

Δημήτριος Σακελλαρίου

                                                                                                    (πρώην Δήμαρχος)       

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Δημήτρη Σακελλαρίου(πρώην Δήμαρχο): Φίλτατε , η πολιτική , φεύγει από τον πολιτικό έξι μήνες αφότου αναχωρήσει εις Κύριον !! Οπότε άσε τα περί ηρεμίας και εφησυχασμού και κάντην την κουτσουκέλα . Υπόβαθρο κοινωνικό και πολιτικό υπάρχει , αν θέλεις να μάθεις .

ΠΡΟΣ Γιώργο Γκόγκο (Πρόεδρος Καστρακίου): Αγαπητέ , ισχύει ότι η κοινότητα Καστρακίου έχει χώρο και οίκημα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την φιλοξενία αδέσποτων ; Καλά , για μυστικό το έχετε;

ΠΡΟΣ Θοδωρή Αλέκο (Δήμαρχο): Δήμαρχε , πως πάει , έγιναν τα προζύμια ;

ΠΡΟΣ Περικλή Γιάννη (Σύμβουλο Κοινότητας  – πρώην Πρόεδρο Καστρακίου): Τί άκουσα , οι Καστρακινοί κυκλοφορούν με μαγκούρες στο χωριό ;

ΠΡΟΣ Βλαχαβιώτες : Τί είδα , έχουμε νέο κτηνοτροφικό Σύλλογο; Κοιτάξτε γιατί στο τέλος εκείνο που απομένει είναι να  πάτε για δυο κοινότητες .

ΠΡΟΣ Κώστα Παπάντο (Δημοτικό Σύμβουλο): Κωνσταντίνε, σα να οσμίζομαι τοπική κίνηση Βόλβης , στα πρότυπα Μειμαράκη. Θα διάβασες , το 1979 στο 1Ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας !!

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .