Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα 06/12/2019

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
6 Δεκεμβρίου 2019, 08:10

***Στη σκιά των βράχων

Φίλοι μου , καλημέρα και καλά να είστε !! Θα μου πείτε , με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας , πόσο καλά να είμαστε. Ναι , σωστό κι΄ αυτό !! Αλλά όχι , δεν κιοτεύουμε με τίποτα ό,τι και να μας συμβαίνει . Μπορεί να πέφτουμε χάμω , αλλά βάζουμε τα δυο χέρια κάτω και επάνω πάλι , στο ύψος μας !! Γι΄ αυτό σας λέω . Πολλά μας συμβαίνουν , αλλά όχι απογοήτευση . Άλλωστε το λέει και το λαϊκόν άσμα : «Σαν σουρώνω πέφτω κάτω και λασπώνομαι , βάζω μπρoς τα δυο μου χέρια και σηκώνομαι..» . Βεβαίως δε λέω να σουρώσετε , αλλά να σηκωθούμε βάζοντας τα δυο μας χέρια κάτω . Αυτά για τα γενικά . Τώρα στα ειδικά . Σ΄ αυτά που συμβαίνουν πολύ κοντά μας , στην αυλή μας , που λένε , και φυσικά μιλάω για το πολιτικο – κοινωνικό μας γίγνεσθαι !! Πάρτε μια άποψη :

_Σουτήρι , πως τα πουρέβς ;

_Όπους όλοι κι γω !!

_Ά…αααα , τόσου καλά ;

_Εμ΄ , ρουτάς κι συ κάτι χαζουμάρις άλλου πράμα , τί να σι που .

_Γιατί  λιβέντιμ ;

_Γιατί έχι ου γάτους ένα αυτί , γι΄ αυτό ,άμα δεν καταλαβένζ .

_Καλά – καλά , άστα αυτά τώρα . Τί γίνιτι στα θκάμας ;

_Ποιά θκά μας λιβέντιμ ;

_Στα πουλύ – πουλύ θκά μας .

_Τί να σι που , έπαθάμι μιγάλου κακό ,δε στούπα γιατί αστόϊσα !!

_Αλήθεια ;

_Άσε , μεγάλου κακό σι λέου .

_Με τρομάζεις , ξέρεις .

_Άσι , τσ΄ τάϊζα , τσ΄ πότζα , κι μη τσ΄ έπνιξι του μαυρουκούναβου !!

_Ποιές ;

_Τσ΄ παπιές . άκου ποιες ; Τσ’ κότις , ποιες ;

_Σ΄ έφαγι του κνάβι τσ΄ κότις αλήθεια ;

_Δε μη τσ΄ έφαγι , μη τσ΄ έπνιξι .

_Όλις ;

_Αμ τί , τσ΄ μπσες !!

_Τί λέει βρε του αφουρισμένου του μαυρκουκούναβου !!

_Πάει , σι λέου , μη τσ΄ σφούγκσι του άτιμου . Δε θα του λάβου όμους στα χέρια , θα δείς τί θα πάθει .

_Πας καλά ;

_Γιατί ;

_Που και πως θα του λάβς στα χέρια , ξέρς καλά τί ζλάπι είνι αυτό ;

_Μωρέ  θα του λάβου σι λέου !!

_Πως ; Αυτό δε μπουρού να καταλάβου .

_Πιριμένου μη του δίκανου . Δε θα κόψι καμιά βόλτα απ΄του κουτέτσι ; Θα κόψι , δε μπουρεί . Έ…εεεε , ικί να είσι απου καμιά μιριά να δείς τί του πιριένι .

_Μη φαίνιτι , είσι παλαβός κι μη συγχουρείς δηλαδή που σι λέου παλαβό . Αρά τί είνι του κνάβι , χαζό είνι να κάτσι να του μπουμπουνίσι ισί ;

_Βρε να ίσι που καμία μιριά σι λέου να γλέπς .

_Τίπουτα δε του κάντζ , άσκι ιμένα . Άλλου τρόπου να βρείς , όχι δίκανου . Μη του δίκανου δεν κάντζ τίπουτα , άκσι ιμένα κι δε θα χάσι .

Είδατε τί προβλήματα έχει ο κόσμος φίλοι μου ;

ΦΑΙΔΡΑ

***ψίθυροι

*Μεθαύριο Κυριακή , όπως πληροφορούμαστε από τις ανακοινώσεις του Δήμου , θα έχουμε την εκδήλωση που θα σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης εορταστικής περιόδου για την πόλη και την περιοχή μας η οποία όπως ξέρουμε εκκλησιαστικά τιτλοφορείται Άγιο Δωδεκαήμερο !! Τί θα γίνει ; Ο Δήμαρχος θα πατήσει το κουμπί για να ανάψουν τα λαμπιόνια που έχουν τοποθετηθεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης . Ωραία θα είναι φρονώ . Άλλωστε κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων είμαστε , το τοπίο είναι τέτοιο που ειδικά τα Χριστούγεννα προδιαθέτει από μόνο του για την προσμονή της Αγίας Νύχτας , οπότε υπάρχει φυσικός στολισμός . Άρα η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της και ομού να συνεορτάσουμε την Θεία Ενανθρώπιση . Καλά Χριστούγεννα αδέλφια !!

………………………………………………………………

*Διαβάζω κι΄ εγώ όλα αυτά τα δελτία τύπου των πολιτικών μας για τις  παγκόσμιες αφιερωμένες μέρες και ειλικρινά εκπλήσσομαι με την υποκρισία λόγων και πράξεων . Εύηχες και εντυπωσιακές λέξεις , βαρύγδουπες προτάσεις για τις υποχρεώσεις μας αλλά το χάσμα λόγων και άσκησης πολιτικών δυσθεώρητο . Ήθελα να ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι σύμβουλοι που συμβουλεύουν τους πολιτικούς να εκδίδουν τέτοιου είδους δελτία τύπου αφού τους εκθέτουν κατάφορα . Λοιπόν , τί έχουν κάνει οι δημοτικές αρχές για την ανάγκη η πόλη να είναι φιλική προς τους πολίτες της ; Πεζόδρομοι υπό διωγμόν , πεζοδρόμια δυσκολοπροσβάσιμα , προσέγγιση δημοτικών κτηρίων και υπηρεσιών δύσκολη για άτομα με ειδικές ανάγκες . Άρα που η ευαισθησία τους ;

***Σοβαρά και εύθυμα

*Τελικά δεν φταίμε εμείς που γράφουμε για όσα συμβαίνουν στα ενδότερα της δημοτικής αρχής αλλά οι ίδιοι . Την Τρίτη πληροφορήθηκα για ένα επεισόδιο με δύο αντιδημάρχους για τα «μάτια» ενός αύλακα που ο ένας αντιδήμαρχος πήγε ν΄ανοίξει και παρενέβη ο άλλος ζητώντας εξηγήσεις με ποιο δικαίωμα μπήκε στα δικά του χωράφια . Το μεσημέρι έτερος αντιδήμαρχος  αντάλλαξε βαριές κουβέντες με ένα εκ των ως άνω αντιδήμαρχων για κουβέντες  που είχε ανταλλάξει με συνεργάτιδα του Δημάρχου. Δήμαρχε , μήπως  τα παπία και τις αρμοδιότητες που μοίρασες σε συνεργάτες σου αλληλεπικαλύπτονται και γι΄ αυτό δημιουργούνται τα προβλήματα ; Τί να πούμε , η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της  με όλα όσα συμβαίνουν στα ενδότερα της τοπικής εξουσίας.  Έ, μετά απ΄ αυτά  μπορείτε να μας κατηγορείτε ότι ασκούμε αντιπολίτευση; Μάλλον λίγα λέμε και γράφουμε !!

…………………………………………………

*Λαϊκό γλέντι είχε η τοπική κομματική οργάνωση του Κ.Κ.Ε όπου φίλοι , σύντροφοι και ψηφοφόροι πέρασαν μια ωραία βραδιά απλά  , χαρούμενα  και αγωνιστικά !! Ωραία και μια χαρίτσα  έκαναν οι άνθρωποι . Όχι θα κάτσουν να σκάσουν . Η ιδεολογία , ιδεολογία , οι αγώνες , αγώνες αλλά και η τέρψη της ψυχής και αυτός αγώνας και μάλιστα μεγάλος είναι . Και να πούμε και κάτι ; Ποιο κόμμα σήμερα κάνει συνεστιάσεις όπως παλαιότερα ; Κανένα !! Πάνε οι ωραίες εποχές που οι κομματικές εκδηλώσεις μάζευαν κόσμο και αποτελούσαν πολιτικό και κοινωνικό γεγονός . Τώρα δεν πλησιάζει κανένας . Γιατί ; Γιατί η αξιοπιστία τους έχει φτάσει στο ναδίρ . Γι΄αυτό !! Βέβαια δεν επαιρόμαστε γι΄ αυτό δεδομένου ότι αυτό υποσκάπτει τα θεμέλια της δημοκρατίας μας , αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια .

***Εξ΄ απορρήτων

*Πολλοί αναγνώστες με ρωτάτε να σας ενημερώσω για το θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου . Λοιπόν , να σας ενημερώσουμε , αλλά όπως εμείς τα παρατηρούμε όμως , έ ; Λοιπόν , η αλήθεια είναι ότι παρατηρείται γενικώς μια συμμόρφωση στο νόμο . Επίσης αλήθεια είναι ότι ελέγχους δεν είδαμε στην πόλη μας . Στα Τρίκαλα , όπως μάθαμε, έχουν γίνει έλεγχοι , αλλά εδώ όχι . Πάντως οι χώροι είναι ποια καθαροί , δεν παρατηρούνται γκρίνιες μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών ή μεταξύ καπνιστών με επαγγελματιών και μη καπνιστών και όλα φαίνονται να κινούνται καλά προς το παρόν τουλάχιστον . Τώρα , αν αυτό συνεχιστεί , εδώ εμείς έχουμε κάποιες επιφυλάξεις δεδομένου ότι τα θαύματα στην Ελλάδα κρατάνε λίγο !!

………………………………………………………..

*Ενός λάθους μύρια έπονται στην συνέχεια . Στελέχη της νέας δημοτικής αρχής ήθελαν , όπως είπε ο Δήμαρχος , να δείξουν κάτι παραπάνω από την προηγούμενη αλλά δυστυχώς επιχείρησαν να το κάνουν προγενέστερα  κάποιων διαδικασιών με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου . Αυτό επιχειρείται να ξεπεραστεί με διάφορα τερτίπια αλλά μάλλον δεν απέδωσε . Έτσι έγινε κρούση στην Δημοτική Κοινότητα να πάρει αυτή πρωτοβουλία αλλά και πάλι αυτό δεν έφερε αποτελέσματα .Κατόπιν , ακούστηκε η ιδέα να πάρει το θέμα πάνω της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με τα ίδια αποτελέσματα με συνέπεια να μην έχει βρεθεί λύση. Αγαπητοί μου της Δημοτικής Αρχής γιατί δεν πάτε παρακάτω ; Γιατί επικεντρώνετε στα σπιτάκια ; Αν δεν τοποθετηθούν τα σπιτάκια δεν χάθηκε και ο κόσμος .  Μπορείτε να κάνετε όλα τα άλλα που έχετε σχεδιάσει και του χρόνου με εμπειρία πλιότερη , με χρόνο περισσότερο , μπορείτε να κάνετε όχι χωριό αλλά πολιτεία ολόκληρη !! Η μαγκιά στην πολιτική δεν είναι η επιμονή σε ένα λάθος αλλά να το προσπεράσεις και να πας παρακάτω !!

***Είπαν

( για την Δημοτική Αρχή)

«..Είναι περιττό να κάνουμε αντιπολίτευση και εμείς εφόσον την κάνουν από μόνοι τους οι σύμβουλοι του Δημάρχου…» .

 Ανδρέας Καλτσούδας

                                                                                                           (Δημοτικός Σύμβουλος)

 

( για το θέμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων)

«…Ασφαλώς και έγιναν αστοχίες , δεν μπορώ να καταλάβω όμως , πως μπορεί κάποιος να λέει όχι σε κάτι που γίνεται για το καλό της πόλης…».

Σωτήρης Παπαχρήστος

                                                                                                         (Πρόεδρος  Δημ. Συμβουλίου)

 

( για την στάση της Δημοτικής Αρχής)

«…όλοι θέλουμε να γίνει κάτι καλό αλλά να γίνει με το σωστό τρόπο…, πως είναι δυνατόν την Κυριακή να ξεκινούν οι εκδηλώσεις και να μην έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο; Μετά φταίει η αντιπολίτευση;».

  Ευαγγελία Μπαντέκα – Νάνη

                                                                                                                (Δημοτικός Σύμβουλος)

 

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Σώτο Βλιώρα (ειδικό σύμβουλο Δημάρχου για αγροτικά Καλαμπάκας): Σώτο , εσύ έχεις παπία και πάλι άκρη δε βρίσκεις , φαντάζεσαι και ν μην έχεις κιόλας ; Δε σε χαμπαριάζει κανένας .

ΠΡΟΣ Χρήστο Μαλακασιώτη (πρώην Δήμαρχο Μαλακασίου): Δήμαρχε, κάτσε Αθήνα , καλά είσαι . Εδώ αν έρθεις  το μπελά σου θα βρεις .

ΠΡΟΣ Θανάση Σινάνη (Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας): Δεν ξέρω αν και ποιες κρούσεις δέχτηκες για να συνεδριάσει το Συμβούλιο επί του θέματος της τοποθέτησης περιπτέρων στην πλατεία «ΔΗΜΟΥΛΑ» , αλλά μια λαϊκή παροιμία λέει κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε .

ΠΡΟΣ Γιώργο Γκόγκο (Πρόεδρο Καστρακίου): Πρόεδρε , κάνε κανένα ευχέλαιο καλού κακού γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά τα τόσα προβλήματα που ανέκυψαν άμα την ανάληψη των καθηκόντων σου.

ΠΡΟΣ Γιώργο Γιαννάκο (πρώην Γενικό Γραμματέα Δήμου): Καλώς μας αριβάρισες από τη νύμφη του βορά . Αλήθεια , ανήλθες στα ανώγεια του Δημοτικού Μεγάρου ;

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .