Καλαμπάκα – Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα το απόγευμα ο πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
14 Αυγούστου 2019, 19:45

Η εικόνα της σταύρωσης όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο μεταφέρεται στην Καλαμπάκα παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο και εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα και την επιστρέφουν ξανά προς φύλαξη στην Ι.Μ. Βαρλαάμ το απόγευμα της εορτής της Παναγίας αφού ψαλλεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός με τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας.

« ..Ὤ θαῦμα τῶν ξένων ὤ πραγμάτων καινῶν

ἡ πνοῆς μου τόν δοτήρα κυήσασα

ἄπνους κεῖται καί κηδεύεται νεκρά..» .

Με κατάνυξη και με τον πρέποντα σεβασμό προς το πρόσωπο της μεσίτριας Παναγιάς , την Κοίμηση της οποίας θυμάται και γιορτάζει , μέσα σε ατμόσφαιρα χαρμολύπης, ο Ελληνισμός , τιμά σήμερα και αύριο και η Καλαμπάκα .

Πριν από λίγο η Καλαμπάκα υποδέχθηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό τη σεπτή εικόνας της που φυλάσσεται για λόγους ασφαλείας , λόγω των γνωστών περιπετειών που είχε στο παρελθόν και ως από θαύματος , λες , ευρέθη στη Γερμανία , στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ .

Πλήθος πιστών ασπάστηκαν την εικόνα της και παρακολουθούν την απόδοση των εγκωμίων προς την πάναγνη Παναγιά μας προ του στολισμένου επιταφίου .

Της ακολουθίας προΐσταται ο Ὁ Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητος ο οποίος στην προσλαλιά του προς τους πιστούς τόνισε την μεγάλη σημασία που παίζει η Παναγιά στη ζωή του κάθε πιστού και δει του κάθε Έλληνα καθώς την νιώθει ως μάνα όλων , όπως χαρακτηριστικά τόνισε . Μετάσχουν οι Ιερείς της Πόλεως Καλαμπάκα και άλλοι Εφημέριοι.

Δεν είναι διόλου άσχετο το γεγονός ότι στην χάρη της υπάρχουν τόσα πολλά Μοναστήρια , τόσες πολλές εκκλησιές και εξωκκλήσια αλλά και με πόσο σεβασμό ο λαός πέρασε την Παναγιά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωή του .

Τραγούδια για την Παναγιά , ύμνοι , μοιρολόγια όλα μέσα από την ψυχή του κάθε πιστού που βλέπει στην Παναγιά την μάνα μεσίτρα , την προστάτιδα του έθνους , την πολύπλευρα ελεούσα , την παρηγορήτρια ..

Το γνωστό τροπάριο «Απόστολοι εκ περάτων συνασθροισθέντες εν θάδε Γεσθημανη το χωρίον κηδεύσατέ μου το σώμα ..» , που ακούστηκε συγκίνησε για άλλη μια φορά απόψε τους πιστούς .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .