Ας γνωρίσουμε τον Άγιό μας !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
15 Σεπτεμβρίου 2019, 10:15

Ο  Άγιός  μας  , που τιμάμε  με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου , ο Άγιος Βησσαρίων , αποτελεί ένα  από τα φωτεινότερα παράδειγμα ήθους , σεμνότητας ,  ταπείνωσης και προσφοράς  στο έθνος , στοιχεία  που τον ανέδειξαν  στην κορυφή του Εκκλησιαστικού μας αγιολογίου ως ένα  από τα μεγαλύτερα σεμνώματα.

Και είναι κάτι εξόχως μοναδικό και συνάμα μεγάλη ευλογία για ένα τόπο να τιμά ένα πρόσωπο που κάποτε , σε εποχή δύσκολη για το έθνος και την εκκλησία , ποίμανε την ιστορική Μητρόπολη των ΣΤΑΓΩΝ και με την παρουσία και προσφορά του γενικότερα μετετάχθη στο αγιολόγιο της αγίας μας Εκκλησίας ανυψούμενος ως άγιός της !!

Ωστόσο αν και τον τιμάμε  και τον σεμνυόμεθα ,δεν έχουμε μελετήσει όσο θα έπρεπε  το πέρασμά του και το έργο του  από την επίγεια ζωή κάτι που είναι αναγκαίο να πράξουμε  για να λάβουμε ουσία και όχι τύποις  την ευλογία του .

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν !!

Ο Άγιος  Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά  το 1490 μ.Χ., λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Αν και οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, γαλουχήθηκε και ανατράφηκε από τους ευλαβείς γονείς του με τα ιερά νάματα της πίστεώς μας και τα ιδεώδη του γένους μας σε ένα γεμάτο θεοσέβεια οικογενειακό περιβάλλον.

Από την νεανική του ηλικία διακρινόταν για την ευφυΐα και τη σύνεσή του αλλά και για την ευθύτητα του χαρακτήρα του, την αγνότητα και σωφροσύνη του, την ταπεινοφροσύνη και την βαθειά πίστη του, την απέραντη αγάπη του  και από πολύ μικρός εκδήλωσε  κλίση  προς τον μοναχισμό.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών έγινε υποταχτικός (καλογεροπαίδι) στον μητροπολίτη Λαρίσης Μάρκο, που τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο. Το έτος 1517 μ.Χ. εκλέγεται επίσκοπος Ελασσόνας και το 1521 μ.Χ. αναλαμβάνει την διοίκηση της επισκοπής των  Σταγών. Το Μάρτιο του 1527 μ.Χ. αναβιβάζεται στον θρόνο της Μητροπόλεως Λαρίσης, κατέχοντας παράλληλα, μέχρι τον Αύγουστο 1529 μ.Χ., ως «τοποτηρητής», και την επισκοπή  Σταγών, και ακτινοβολεί με την αγιότητα της ζωής του και την καταπληκτική αγαθοεργό δράση του, ενώ συγχρόνως υπομένει με θαυμαστή καρτερία και ανεξικακία συκοφαντίες και σκληρές δοκιμασίες στις οποίες έλαμψε «ὡς χρυσὸς ἐν χωνευτηρίῳ».

Ο Άγιος Βησσαρίων ως ιεράρχης επιτέλεσε γενικότερα σημαντικότατο έργο, ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό. Έτσι κέρδισε τις ψυχές των χριστιανών και αναδείχτηκε μεγάλη θρησκευτική και κοινωνική προσωπικότητα. Συγκεκριμένα εξαγόρασε και απελευθέρωσε πολλούς αιχμαλώτους, επίσης έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία και ανακούφιση φτωχών, γυμνών και πεινασμένων.

Ο Άγιος Βησσαρίων, παρά τους χαλεπούς χρόνους της εποχής του, αποδείχτηκε και ένας πολύδραστος «υπουργός κοινωνικών έργων». Με προσωπική του επίβλεψη και πρωτοβουλία χρηματοδότησε και κατασκεύασε μια μεγάλη σειρά από πολύτιμα και δύσκολα κοινωφελή έργα, όπως εκκλησίες, δρόμους και κυρίως γεφύρια, μία ακόμη μαρτυρία της ανεκτίμητης κοινωνικής προσφοράς της εκκλησίας μας σε κάθε εποχή και τόπο. Για την εξοικονόμηση των αναγκαίων χρημάτων ο Άγιός μας έκανε πολλά και μακρινά ταξίδια, μέχρι τα Βαλκάνια, την Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία.

Ως γεφυροποιός εμπνεύστηκε αρκετά γεφύρια: στον Πορταϊκό ποταμό της ιδιαίτερης πατρίδας του Πόρτας Παναγιάς , στη Σαρακίνα  επί του Πηνειού  ποταμού  (και με τα δύο επικοινωνεί η πεδινή Θεσσαλία με την ορεινή), τη γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο (που συνδέει Θεσσαλία με Ήπειρο), το πρώτο γιοφύρι της Πλάκας (που ενώνει Τζουμέρκα με Άρτα και Γιάννενα). Για την ψυχική γαλήνη έκτισε στον Κόζιακα την μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών (Δουσίκου), μεταξύ των ετών 1527 – 1534/35 μ.Χ., και στα ερείπια παλιάς ομώνυμης. Η εν λόγω μονή ανεγέρθηκε πάλι εκ βάθρων από τον ανεψιό του Αγίου Βησσαρίωνος και νέο κτήτορα Νεόφυτο Β΄ Λαρίσης κατά την περίοδο 1550 – 1552/57 μ.Χ., τοιχογραφήθηκε δε από τον δεξιοτέχνη ζωγράφο Τζιόρτζη (1557 μ.Χ.) και διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση.

Έγραψε τρεις διαθήκες και καθιέρωσε το άβατο της μονής Δουσίκου για τις γυναίκες, που τηρείται μέχρι σήμερα με μεγάλη ευλάβεια. Στις 13 (ή 15) Σεπτεμβρίου 1540 μ.Χ., ημέρα Δευτέρα  , παρέδωσε την αγία  ψυχή  του εις χείρας Θεού, υμνούμενος από τότε ως Άγιος και θαυματουργός  Η ευωδιάζουσα Τιμία Κάρα Του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Του.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου, με ιδιαίτερη ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια, στη μονή του, στην Πύλη, στην Καλαμπάκα και  στα Τρίκαλα  όπου λιτανεύεται η τιμία κάρα του πανηγυρικά .

Ας έχουμε την ευλογία του και ας προστατεύει πάντα την κόμη των ΣΤΑΓΩΝ στα σοκάκια της οποίας περπάτησε και δοξολόγησε τον Κύριό μας προσφέροντας απλόχερα αγάπη και αγαθό έργο κρατώντας ψηλά τα νάματα της πονεμένης ρωμηοσύνης !!

 Το  Απολυτίκιόν του :

Τῆς Πύλης τό βλάστημα, τῆς Θεσσαλίας φωστήρ, τῆς Τρίκκης τό σέμνωμα καί τῶν θαυμάτων πηγή, ἐδείχθης τρισόλβιε. Πᾶσαν δοκιμασίαν ἐν Χριστῷ ὑπομείνας, δόξῃ ἠγλαϊσμένος σύν ἀγγέλοις ἀγάλλῃ. Ἅγιε Βησσαρίων πανάριστε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .