Για να μην βρεθούμε στη θέση των Κούρδων της Συρίας

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
19 Οκτωβρίου 2019, 08:08

Τελικά όλοι ,  πλην των Κούρδων της Συρίας , δείχνουν ευχαριστημένοι από την επιτευχθείσα συμφωνία Η.Π.Α – Τουρκίας  για την κατάπαυση του πυρός στο επίμαχο τμήμα επί του Συριακού εδάφους όπου η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας απομακρύνοντας βιαίως τον τοπικό κουρδικό πληθυσμό . Επί της ουσίας όμως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι η Τουρκία , διότι επιτυγχάνει,  θεωρητικά πάντα , αυτό που από την αρχή στόχευε, αλλά και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ που δείχνει να μην πιστεύει ότι  καταφέρνει να ελέγχει την περιοχή που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Αμερικανικών δυνάμεων  την οποία για χρόνια έλεγχαν οι Κούρδοι οι οποίοι  πανηγυρίζουν ανεμίζοντας Συριακές σημαίες καθώς οι Συριακές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται από την Δευτέρα σε πόλεις της ΒΑ Συρίας που ανήκαν στην αυτο- ανακηρυσσόμενη αυτόνομη περιοχή των Κούρδων .

Και μπορεί μεν οι Κούρδοι να καμώνονται ότι επιτυγχάνουν , μετά τον εξαναγκασμό τους να αναζητήσουν την βοήθεια του Άσαντ προκειμένου να γλυτώσει ο λαός τους από μια γενοκτονία από του Τούρκους, ωστόσο χάνουν στον κεντρικό τους στόχο που είναι η δημιουργία Κουρδικού Κράτους όπως προέβλεπε η συμφωνία με τους Αμερικανούς  οι τελικά τους πούλησαν .

Φυσικά η νίκη δεν είναι μόνο του Άσαντ αλλά και του Βλάντιμιρ Πούτιν αφού η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας.

Τα ερωτήματα βέβαια που μένουν αναπάντητα επί του παρόντος είναι αρκετά. Η Τουρκία δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την εμπλοκή του συριακού στρατού παρά το γεγονός ότι αυτή πρακτικά μεταφράζεται και ως εμπλοκή της Μόσχας με την οποία η Άγκυρα διατηρεί στενούς δεσμούς. Και η Ρωσία όμως διατηρεί ήπιους τόνους ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εξ ου και τα σενάρια περί μιας πιθανής ήπιας σύγκρουσης της εμπροσθοφυλακής του Άσαντ που ούτως ή άλλως αποτελείται από Σύριους αντικαθεστωτικούς με τις δυνάμεις του  Άσαντ, ώθησης των Κούρδων ακόμη ανατολικότερα και μετά μιας πιθανής συμφωνία Άγκυρας – Δαμασκού με τη βοήθεια και της Ρωσίας.

Τι άλλο πήρε η Τουρκία ως αντάλλαγμα ;

Πέραν αυτών το μεγάλο ζήτημα που αφορά ειδικά την Ελλάδα είναι η από δω και πέρα στάση της Τουρκίας όσον αφορά το δυτικό της μέτωπο και ειδικότερα τα ζητήματα με την «γαλάζια πατρίδα» που προτάσσει ο Ερντογάν και συνδέεται με την απαίτησή της για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Κύπρο και την  αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας .

Είναι σαφές πως η Τουρκία δεν ξέχασε τίποτα απ΄ αυτές τις διεκδικήσεις της και τώρα απερίσπαστη ποια θα επιστρέψει στις γνωστές προκλήσεις και διεκδικήσεις της μη διστάζοντας , με τον αέρα του ισχυρού παίκτη στην  περιοχή , να εκβιάσει ακόμα και με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο προκειμένου να σύρει την χώρα μας στο τραπέζι του παζαριού.

Στο μεταξύ σε κοινή δήλωσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Η Τουρκία όμως δεν πτοείται από αυτά . Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει και καταδικάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Το θέμα για μας δεν είναι τί και πως θα ενεργήσει η Τουρκία . Αυτό είναι γνωστό ποια . Το ουσιαστικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι πως θα διαχειριστεί την αποφασιστικότητα του Ερντογάν να επιβάλει τις θέσεις του.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά από την συμπεριφορά των συμμάχων και ετέρων αλλά και του ΝΑΤΟ  ώστε να μην βρεθούμε , όπως υπογράμμισε ο Ρώσος Πρέσβης , στην θέση των Κούρδων . Αυτό απαιτεί σειρά πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να διασφαλισθεί η στήριξή τους σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί στην ανάγκη να υπερασπίσει δυναμικά τα δίκαιά της  καθώς, όπως διαφαίνεται , η κρίσιμη στιγμή πλησιάζει .

Επειδή , όπως έδειξαν οι εξελίξεις και με την Τουρκική εισβολή το μόνο που δεν υπερισχύει είναι το δίκαιο αλλά απεναντίας το δίκαιο που επιβάλλει ο ισχυρός . Για να μην πάθουμε λοιπόν ότι οι Κούρδοι η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις τώρα σε όλα τα επίπεδα !!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .