Επιτυχία ή αποτυχία ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Ιανουαρίου 2020, 08:47

Υπάρχουν και ποια , αποτελέσματα για τη χώρα του ταξιδιού Μητσοτάκη στις Η.Π.Α ; Έχει βάση ότι εκτός από τσάϊ και συμπάθεια, το κλείσιμο του ματιού στους Έλληνες ομογενείς εν δυνάμει ψηφοφόρους, το ευχολόγιο περί της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ και τα «μπράβο»  του Προέδρου Τράμπ για την Ελληνική οικονομία , ο Αμερικάνος πρόεδρος απέφυγε έστω και κατ’ ολίγον να γίνει ενοχλητικός για τον Ερντογάν , τόσο στο θέμα της Λιβύης που καίει την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες πολύ στενές συμμάχους των ΗΠΑ, όπως είναι η Αίγυπτος, όσο και στην γενικότερη Τουρκική προκλητικότητα ;

Η απάντηση απέναντι σ΄ αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα αναλύσεων υπό  κομματικό πρίσμα  , ούτε αντιπολιτευτικών , ούτε αναλύσεων πέραν της υφιστάμενης συγκυρίας  και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων . Πρέπει να είναι μια προσέγγιση ρεαλιστική πάντα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες που διαμορφώνονται .

Όποιος ανέμενε κάτι διαφορετικό από τον Αμερικανό πρόεδρο σε σχέση με τον Ερντογάν μάλλον αγνοεί  την ιστορία αλλά και το τί ακριβώς συμβαίνει στην Ουάσιγκτον  και στις γεωπολιτικές εξελίξεις  στην περιοχή . Άλλωστε  απερίφραστη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας δεν έχει σημειωθεί από το 1974 και μετά από κανένα Αμερικανό Πρόεδρο και αυτό πρέπει να λέει πολλά όσους ανέμεναν ότι ο Τράμπ θα έκανε κάτι διαφορετικό πόσο μάλλον τώρα που οι Η.Π.Α επ΄ ουδενί  δεν θέλουν να χαρίσουν την Τουρκία στην Ρωσία .

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η  δολοφονία του Σουλεϊμανί και της ραγδαίας υποτροπής των αμερικανο-ιρανικών σχέσεων, αλλά και τα προβλήματα που έχει ο Πρόεδρος με το Κογκρέσο  , σκίασε  αναμφισβήτητα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε τελικά  η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ήταν φανερό πως το  ενδιαφέρον  του Πρόεδρου Τράμπ ήταν στραμμένο σε άλλη εικόνα καθώς  πράγματι, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των κ.κ. Μητσοτάκη και Τράμπ, παραγκωνίστηκε κυριολεκτικά η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, σε βάρος, όπως ήταν αναμενόμενο, των εξελίξεων της πρότασης μομφής κατά του Αμερικανού προέδρου, και της δολοφονίας του Σουλεϊμανί. Πόσο μάλλον, όταν έπεφταν βροχή οι ερωτήσεις από τους Αμερικανούς δημοσιογράφους γι’ αυτά τα θέματα, βάζοντας στη γωνία τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά.

Αυτά όλα ασφαλώς μετατόπισαν το κέντρο βάρος της επίσκεψης αλλά αυτό ουδόλως δικαιολογεί την κριτική περί οικτρής αποτυχίας της επίσκεψης που μάλλον ασκείται για εσωτερική κατανάλωση παρά γιατί αποτελεί πραγματικότητα . Ακόμα και για λόγους επιβεβαίωσης κάποιων επιλογών του Προέδρου Τράμπ , ήταν επιβεβλημένη η επίσκεψη ώστε να γνωρίζουμε το πλαίσιο στο οποίο μπορέσουμε να κινηθούμε προκειμένου να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια .

Και μόνο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση ευθείας αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας από την γείτονα η αντίδραση θα είναι μία, δηλαδή πόλεμος , φτάνει για να πάρουν οι «σύμμαχοί» μας τα μηνύματα σε μια περίοδο όπου τα διαπιστευτήρια της Τουρκίας, κατ’ εξοχήν στο Πεντάγωνο, καθώς επίσης και στο State Department και στο Κογκρέσο, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών , γεγονός που σημαίνει ότι η εμβέλεια των ελληνικών μηνυμάτων περνά πιο άνετα, καθώς η υπεραξία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον βρίσκεται στο Κογκρέσο.

Αξίζει να ειπωθεί ότι ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την προκλητικότητα των Τούρκων και την απειλή της εθνικής κυριαρχίας που δέχεται η Ελλάδα φέρεται να είπε επί λέξη στον Πρόεδρο Τράμπ ότι : «…Αν επιθυμείτε σταθερότητα στην περιοχή , εσείς που έχετε προσωπική σχέση με τον Ερντογάν μπορείτε να του διαμηνύσετε και τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την αντίδραση της Ελλάδος..» . Κάπως έτσι φέρεται να ξεκλείδωσε και η πρωτοβουλία Πομπέο .

Τούτων δοθέντων , τα μηνύματα εστάλεισαν εκέι που έπρεπε , άρα για ότι ήθελε προκύψει από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα βαρύνει τις Η.Π.Α και όχι την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό .

Πέραν αυτού το πιο σημαντικό όφελος για την Ελλάδα, είναι ότι ανέδειξε τη σημασία της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή, σε μια συγκυρία όπου τα πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απρόβλεπτα  και η οικονομία μας ανακάμπτει.

Όσον αφορά ότι  και αυτή η επίσκεψη  έλληνα Πρωθυπουργού , συνοδεύτηκε από παραγγελία στρατιωτικού εξοπλισμού , όσοι νομίζουν ότι οι διεθνείς σχέσεις παίζονται σε άλλο επίπεδο , μάλλον έχουν στο νου τους έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο μακράν ασφαλώς της πραγματικότητας .

Όταν από την άλλη μεριά τίθενται στο τραπέζι φαραωνικού τύπου παραγγελίες στρατιωτικού εξοπλισμού , είναι γελοίο να γίνεται λόγος για την πρόθεση παραγγελίας στρατιωτικών αεροπλάνων F35 .

Από όλο το σκηνικό της επίσκεψης ως σκιά μπορεί να χαρακτηρισθεί η άκρως φιλοαμερικανική στάση του , ακόμα και στην περίπτωση της δολοφονίας του Σουλεϊμανί. «Eίμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση (σ.σ. δολοφονία Σουλεϊμανί) ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ . Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά» , είπε χαρακτηριστικά  , κάτι που ενόχλησε σφόδρα την Τεχεράνη .

Βεβαίως οι δηλώσεις αυτές σε ορισμένα κρίσιμα σημεία , θα μπορούσαν να διατυπωθούν διαφορετικά αλλά αυτό δεν μπορεί να ανατρέψει την  καρδιά  της στρατηγική της εξωτερικής μας πολιτικής η οποία βάζει όλα τα λεφτά στις Η.Π.Α την στιγμή που η Ρωσία ασκεί μια πολιτική σταθερής απαγκίστρωσης  της Τουρκίας από την Αμερική και την δυτική συμμαχία κάτι που επιχειρούν να αποτρέψουν για τα Αμερικανικά συμφέροντα οι Η.Π.Α .

Σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο παίζεται το παίγνιο και εδώ εμπλέκεται και η χώρα μας καθώς τα τουρκικά τσαλιμάκια στους Αμερικανούς τείνουν να λάβουν στρατηγικού τύπου χαρακτηριστικά με την Ρωσία να πετυχαίνει κάτι εξαιρετικά μεγάλο στρατηγικά . Αυτό ακριβώς προσπαθούν απεγνωσμένα να αποτρέψουν οι Αμερικανοί κάτι που το κάνουν θυσιάζοντας  την Ελλάδα .

Εδώ είναι ο ρόλος της εξωτερικής πολιτικής που πρέπει , αξιοποιώντας λάθη και επιλογές της Τουρκίας , να αποκαλύψει την πλάνη των Η.Π.Α προβάλλοντας την σταθερότητα της Ελλάδος στο γεωπολιτικό παίγνιο κάτι που είναι εμφανές  ότι αντιλαμβάνεται το   Στέιτ Ντιπάρτμεντ  και το Αμερικάνικο Πεντάγωνο . Αυτήν είναι η διελκυστίνδα της αμερικάνικης πολιτικής η οποία πρέπει να ξεπεραστεί  .

Υπ΄ αυτήν την έννοια το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α ήταν χρήσιμο υπό τις όποιες συγκυρίες έγινε . Χρέος τώρα των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων είναι να σταθούν σοβαρά , υπεύθυνα και πατριωτικά απέναντι στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και να ομοφωνήσουν σε μια εθνική γραμμή που ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να έχει και αναπροσαρμογές και ρίσκα και κινδύνους .

 

 

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .