Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Ιανουαρίου 2020, 08:52

Αγαπητοί μου πολύ καλημέρα σας . Εύχομαι η μέρα που μας ξημέρωσε και είδαμε τον ήλιο τον ηλιάτορα , που λέει και ο ποιητής , να είναι μια ακόμα  καλή και παραγωγική μέρα . Α, και για να μην ξεχνιόμαστε έτη πολλά σε όσους φέρουν το όνομα Αθανάσιος , Αθανασία και όλα τα υποκοριστικά που δυστυχώς εξάγονται από το όνομα του Μεγάλου Αυτού Πατέρα της Εκκλησίας και της πίστεώς μας . Φίλτατοί μου , πάει και το Άγιο Δωδεκαήμερο , πέρασε κι΄ αυτό στην ιστορία και τώρα ντουγρού , που λένε , για τις Απόκριες , μια και είναι γρήγορα κι΄ αυτές  φέτος , λόγο Πάσχα (19 Απριλίου 2020) . Έ, ως πότε να καταλάβουμε πως πέρασε το Άγιο Δωδεκαήμερο , έφτασαν οι Απόκριες !! Αγαπητοί μου , έτσι είναι αυτά , κύκλος είναι οι εορτές , όπως και η ζωή μας η ίδια άλλωστε . Ανοίγουν , κρατάνε λίγο και κλείνουν πάλι . Αυτό είναι η ζωή !! Έ, μέσα σ΄ αυτούς τους κύκλους  εμείς με την στάση και την συμπεριφορά μας , με τις επιλογές μας , δίνουμε το νόημα που θέλουμε να δώσουμε !!

Αρκετά όμως με τον φιλοσοφικό οίστρο . Ώρα να έρθουμε στα δικά μα….αααας !! Που λέτε, ο Μπάρμπα – Θανάσης ξύπνησε νωρίς εκείνο το πρωί . Είχε από βραδύς της  προηγούμενης μια ανεξήγητη ανησυχία . Μετά είχε και έναν εκνευρισμό γιατί η συμβία του η κυρά –Σαμούλω , δεν του επέτρεψε να ποιεί το καθιερωμένο κρασάκι και έτσι ήταν όλο φούρκα . Ξημέρωσε ανακούρκουδα βγάζοντας κάθε τόσο το κεφάλι απ΄την φλοκιάρα κοιτώντας το παράθυρο .

_Ού…υυυιι , χρόνους είνι η αρμάδα κι΄ αυτήν η νύχτα απόψι , ψέλλισε , καθώς κοιτώντας πίσω απ΄το κουρτινάκι του παραθύρου ,ήταν σκοτάδι ακόμα αλλά είχε μια λαμπερή αστροφεγγιά άλλο πράμα.  Γύρισε πίσω , και πήγε στην εξώπορτα όπου είχε την τρακάδα με τα ξύλα . Πήρε ένα κούτσουρο και επέστρεψε σχεδόν σέρνοντάς το μέχρι το τζάκι .

_Βρε το αρμάδι κι΄ αυτό , μουλίβι είνι ; Αναρτήθηκε καθώς προσπαθούσε να το ρίξει στο τζάκι . Χρειάστηκε να κάνει κάποιες προσπάθειες για να το βάλει όπως έπρεπε μέσα στο τζάκι , αλλά από τα πολλά τα κατάφερε και σε λίγο οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους .

_Ά…αααχχ , νάταν τα νιάτα δυο φορές , τα γερατειά καμία , που κατουρούσα  την πέτρα και γένονταν ασβέστς , ψέλλισε καθώς διαπίστωσε τη δυσκολία να βάλει το κούτσουρο στο τζάκι .

Που λέτε , φίλοι μου , ο μπάρμπα – Θανάσης έκατσε στον καναπέ και πήρε το τηλεκοντρόλ στο χέρι ν΄ ανοίξει την τηλεόραση . Τ΄όφερε απ΄εδώ , τ΄ όφερε απ΄ εκεί , έπεσε στον Αυτιά , τον αγαπημένο του .

_Άρα Γιώργαρε , μόνο εσύ τα λες καλά για μας , ψέλλισε και απλώθηκε στον καναπέ .

Εκεί που είχε χαλαρώσει για τα καλά , τα μάτια του σιγά – σιγά βάρυναν και ένας γλυκός ύπνος ήρθε τον κατέλαβε . Σε λίγο έπεσε και το τηλεκοντρόλ από τα χέρι του  και ποια είχε παραδοθεί  για τα καλά στις αγκάλες του Μορφέα .

Κάπου εκεί πάνω ξεκάμπισε και η κυρά – Σταμούλω η οποία βλέποντας τον μπάρμπα- Θανάση να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου , μουρμούρισε : _ Ά…ααχχχ , τί κάνι ου άνθρουπος όταν γιράζι , και παίρνοντας μια κουβέρτα σκέπασε τον μπάρμπα – Θανάση .

_Μ…μμμμ , τί…..,τιιι είνι , ψέλλισε ο μπάρμπα – Θανάσης καθώς μισοάνοιξε τα μάτια του.

_Δεν έχς κριβάτι να πλαϊάσι ;

_Πάψι , του κινταύρουμάς , απάντησε ο μπάρμπα- Θανάσης , καθώς της το κρατούσε από την προηγούμενη βραδιά που δεν του έδωσε την κούπα με το κρασί .

_Σήκου ,στου καφινίου , μισιμέριασι , επέμενε η κυρά – Σταμούλω .

_Καλά, καλά θα  στην αδειάσου τη γουνιά , μη φουβάσι , σχολίασε ο μπάρμπα- Θανάσης και σε λίγο αναχωρούσε για τον καφενέ .

_Σιγά – σιγά , έχει πάγου , φώναξε η κυρά – Σταμούλω καθώς τον ξεπροβοδούσε .

_Μέσα γναίκα , βούλουστου , φώνσαξε ο μπάρμπα – Θανάσης και συνέχισε να ανηφορίζει προς το μεσοχώρι όπου το καφενείο . Σε λίγο , κούτσα – κούτσα και στηριζόμενος στην γκλίτσα , ο μπάρμπα- Θανάσης έμπαινε στον καφενέ .

_Καλημέρα χουριανοί , χρόνια πολλά , καλή χρουνιά να έχουμι , φώναξε καθώς έφτανε στο κέντρο της σάλας .

_Έλα μπάρμπα – Θανάσι κάτσι να σι κυράσουμι καφέ , τον φώναξε κάποιος .

_Κατσίτι , κατσίτι όπους είστι , θα κάτσου ιγώ , απάντησε και πιάνοντας μια καρέκλα την έφερε στο τραπέζι που κάθονταν η ομήγυρη των συγχωριανών του .

_Έλα μπάρμπα- Θανάσι , κάτσι , τί χαμπάρια ;

_Τί χαμπάρια πιριμέντι απού μένα τώρα , τώρα άλλοι έχν τα νέα , συμπλήρωσε .

_Έ….εεε , όχι , τα νέα τα θκάς , δεν τ΄ άχι κανένας , επέμενε ο συγχωριανός του .

_Θέλτι νέα ;

_Θέλουμι  , πως δε θέλουμι , επέμενε η παρέα .

_Έ, άμα θέλτι θα σας που ένα .

_Τί ένα , πουλλά θα μας πεις , επέμενε εν χορό η ομήγυρις .

_Καλά , θα σας που ιγώ του ένα κι μιτά γλέπουμι , απάντησε ο μπάρμπα – Θανάσης .

_Καλά , καλά , συμφώνησε άπασα η ομήγυρις .

_Λοιπόν , σκόλασε το ευαγγέλιο …..

Τί ήταν να το πεί ; Ποτήρια αναποδογύρισαν , φλιτζάνια έπεσαν χάμω , κάποιοι πήγαν να πνιγούν , χαμός , σας λέω , φίλοι μου . Έ, όταν τέλος πάντων , ηρέμησε η κατάσταση ξεκίνησε ο διάλογος

_Πως σκόλασε το ευαγγέλιο ; Σκουλνάει καμιά φορά το ευαγγέλιο ; Μα θα μας χαζέψι ντυπ κατά ντυπ , μπάρμπα – Θανάσι ;

_Κι΄ όμους σκόλασι , έφτασι στου τέλους , δεν υπάρχει άλλου , ως ιδώ ήταν σας λέου . Θέλτι να του καταλάβτι , καταλάβτι του , δε θέλτι μην του καταλαβέντι , του ιβαγγέλιου όμους σκόλασι , επέμενε ο μπάρμπα – Θανάσης .

_Βρε μπάρμπα – Θανάση , μην τα λες αυτά κι σ΄ ακούσι ου παππάς κι σ΄ ιαφουρίσι , επέμενε κάποιος έκ της ομηγύρεως .

_Βρε κι΄ ου παπάς , ξέρι , σας λέου .

_Τί ξέρι ου παπάς ;  Ότι σκόλασι του ιβαγγέλιου ;

_Αμί ….ιιι !!

_Βρε , τί μπιλιά έπιασάμι σήμιρα , βρε τί ήταν ν΄ ακούσουμι , ψιθύριζε η ομήγυρις .

_Κι τί κάνουμι τώρα , μπάρμπα- θανάσι ;

_Ξέρου κι΄ γω τί κάνουμι ;

_Έγινι άλλη βουλά αυτό ;

_Ποιό ;

_Να σκουλάσι του ιβαγγέλιου !!

_Μπά…αααα , ιγώ πρώτη φουρά τ΄ άκσα αυτό , επενέβη κάποιος .

_Βρε παιδιά , αλήθεια τώρα που το συζητάμι , δεν σκουλάνει καμιά φουρά του ιβαγγέλιου ;

_Πάψι Κώτσιου , μη λες χαζουμάρις κι΄ σύ , είπι μια ατάκα ου μπάρμπα- Θανάσι , να γιλάσουμι , του πήρις στα σοβαρά κι΄ σύ ;

_Δηλαδή δε σκόλασι ;

_Αρά ίσι χαζός ; σκουλνάι καμιά φουρά του ιβαγγέλιου ; Άρε μπάρμπα – Θανάσι , τί μπουρλότου μας έβαλις , συμπλήρωσε κάποιος .

_Νέου συνταρακτικό δε θέλατι ;

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .