Χριστουγεννιάτικη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμπάκας για το 2016

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
27 Δεκεμβρίου 2015, 13:47

Συνεδρίασε πριν λίγο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας με μοναδικό θέμα συζήτησης τον Προϋπολογισμό του 2016 . Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνεδρία έρχεται από αναβολή ύστερα από την αποχώρηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Σακελλαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη πρόσκληση των δημοτικών συμβούλων στην συνεδρία .

Με την έναρξη της συνεδρίας ο πρόεδρος ευχήθηκε τα χρόνια πολλά και καλή νέα χρονιά για τον δήμο και την χώρα  . Τέλος εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του αείμνηστου Γιάννη Μπουφίδη που όπως είπε χαρακτηριστικά μπορεί να έφυγε αλλά άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη το ήθος και την ευπρέπειά του . Ανάλογες ευχές εξέφρασε και ο δήμαρχος Χρήστος  Σινάνης ενώ με πρόταση του κ. Βαϊου Ζιάκα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον Θάνατο του Γιάννη Μπουφίδη .

Χρήστος Παπαγεωργίου : «Προγραμματισμός – χρηματοδότηση – υλοποίηση , το τρίπτυχο του προϋπολογισμού» .

Στην εισήγησή του επί του Προϋπολογισμού ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρήστος Παπαγεωργίου περιέγραψε το γενικότερο πλαίσιο που κινείται η χώρα και που δημιουργούν , όπως είπε , ασφυκτικό πλαίσιο διαχείρισης των Ο.ΤΑ με αυξημένες ανάγκες των δημοτών από τη μία και τις περικοπές των κεντρικών αυτοτελών πόρων από την άλλη που δυσκολεύουν τις κινήσεις της δημοτικής αρχής .

«…Συντάξαμε ένα προϋπολογισμό ρεαλιστικό και πραγματικό που συντηρεί τις κοινωνικές δομές  του δήμου και αντιμετωπίζει την καθημερινότητα των δημοτών ενώ στο θέμα των έργων τόνισε ότι θα γίνουν έργα που πρέπει να γίνουν αξιοποιώντας πόρους από προγράμματα..» ,τόνισε ο αντιδήμαρχος .

Σε ότι αφορά τώρα τα οικονομικά μεγέθη ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται ισοσκελισμένος και το ποσό των εσόδων – εξόδων ανέρχεται σε 15,9 εκ. ευρώ .

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε απ΄ τους δημότες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο , ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση θα είναι και πάλι σταθεροποιητική και περιοριστική όσον αφορά τα έξοδα . «Το τρίπτυχο είναι Προγραμματισμός – εξασφάλιση χρηματοδότησης – υλοποίηση» , τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος .

Δημήτρης Σακελλαρίου : Προϋπολογισμός  διαχείρισης  χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση και προοπτική».

Τοποθετούμενος  επί της εισήγησης του προϋπολογισμού ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Σακελλαρίου ζήτησε μια σειρά διευκρινήσεις επί των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού όπως λ.χ τα έσοδα από αμμοληψία που ενώ παλιότερα υπήρχαν αυξημένα έσοδα για τον δήμο , τώρα δεν προβλέπονται  έσοδα .

Επίσης ζήτησε διευκρινήσεις για την μη παρουσίαση εσόδων στα τέλη άρδευσης και πόσες είναι οι συνολικές οφειλές δημοτών και τρίτων προς τον δήμο για να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος ότι οι οφειλές προς τον δήμο ανέρχονται σε 1,8 εκ. ευρώ .

Σε γενικές γραμμές τώρα ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως άκρως διαχειριστικό που δεν προδιαγράφει καμία αναπτυξιακή κατεύθυνση στον δήμο ενώ διαφώνησε και επί της ουσίας  κατάρτισης του προϋπολογισμού , τονίζοντας ότι η μείζον αντιπολίτευση τον καταψηφίζει .

Λεωνίδας Κεραμίδας : «Αντιρεαλιστικός , φορτώνει βάρη στους δημότες»

Ως αντιρεαλιστικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο κ. Κεραμίδας ο οποίος τόνισε πως  εκείνο που κάνει είναι να φορτώνονται πρόσθετα βάρη στους δημότες αγνοώντας την άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών .

Αυστηρή κριτική άσκησε  επίσης  ο κ. Κεραμίδας  στην διοίκηση της ΚΕΔΕ λέγοντας πως το μόνο που κάνει το κεντρικό όργανο της Αυτοδιοίκησης είναι να φουσκώνει και να μετακυλύει  βάρη στους δημότες καλώντας τον λαό σε αντίδραση και αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής .

Βάιος  Ζιάκας : «..Διαχειριστικός ,  δεν αξιοποιεί περιουσία και δεν μειώνει δαπάνες..»

Κριτική άσκησε και ο κ. Ζιάκας ο οποίος χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό ως έντονα διαχειριστικό και δεν εξετάζει δράσεις για αξιοποίηση περιουσίας του δήμου όπως την αξιοποίηση του ΚΕΓΕ , του ΞΕΝΙΑ , το εργοστάσιο ξυλείας , το σπήλαιο και το μουσείο Θεόπετρας , των αθλητικών εγκαταστάσεων  και μια σειρά άλλα κτήρια .

Επίσης τόνισε πως  δεν γίνεται καμία προσπάθεια για τον περιορισμό  δαπανών σε μια σειρά τομείς αναφέροντας χαρακτηριστικά τα έξοδα για νομική υποστήριξη προτείνοντας στην δημοτική αρχή να καλέσει το σύνολο των οφειλετών με σκοπό την επίτευξη συμβιβασμού . Τέλος τόνισε πως η παράταξή του καταψηφίζει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό .

 

Ως ένα προϋπολογισμό εντελώς καθαρό , ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο , χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο δήμαρχος Χρίστος Σινάνης ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική και οι στόχοι της δημοτικής αρχής δεν φαίνεται στον Προϋπολογισμό κάτι που θα φανεί στις προτάσεις  της δημοτική αρχής . Επίσης τόνισε ότι πολλά θετικά για την περιοχή θα προκύψουν προσεχώς ως αποτέλεσμα της συνεργασίας Δήμου και Μητρόπολης , ενώ σημείωσε πως ο τοπικός τουρισμός δεν ένιωσε κρίση και αυτό οφείλεται στη σωστή πολιτική που ακολουθείται . Τέλος είπε πως με την σημερινή δημοτική  ο δήμος δεν θα πάει στο κόκκινο και η συνεργασία με την σημερινή κυβέρνηση  είναι σε άριστο επίπεδο .

Άλλες τοποθετήσεις

Στις δυσκολίες λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και της γενικότερης κατάστασης  της χώρας που οδηγεί στην μείωση των Κ.Α.Π , απέδωσε την σύνταξη του προϋπολογισμού ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης  Παπαπούλιος .

Τέλος  το Δ.Σ ενέκρινε με πλειοψηφία τον νέο προϋπολογισμό .

SIMBOYLIO DEK 2015 B (15) SIMBOYLIO DEK 2015 B (13) SIMBOYLIO DEK 2015 B (12) SIMBOYLIO DEK 2015 B (11) SIMBOYLIO DEK 2015 B (10) SIMBOYLIO DEK 2015 B (9) SIMBOYLIO DEK 2015 B (8) SIMBOYLIO DEK 2015 B (7) SIMBOYLIO DEK 2015 B (6) SIMBOYLIO DEK 2015 B (5) SIMBOYLIO DEK 2015 B (4) SIMBOYLIO DEK 2015 B (3) SIMBOYLIO DEK 2015 B (2) SIMBOYLIO DEK 2015 B (1)

  • ΟΧΙάς

    Ο δήμαρχος δήλωσε «πως ο τοπικός τουρισμός δεν ένιωσε κρίση και αυτό οφείλεται στη σωστή πολιτική που ακολουθείται» .Ο κος Ζερβόπουλος πριν λίγες ημέρες είπε ότι η κατάσταση στα καταστήματα τους δεν είναι και η καλύτερη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : <>.
    Δήμαρχε τα «κεφτεδάκια α λα ΚΕΝΑΚΑΠ» θα φέρουν σίγουρα εκατομμύρια τουρίστες.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .