Ζωντανό το έθιμο «ΡΟΓΚΑΝΤΖΑΡΙΑ» στην Οξύνεια Καλαμπάκας

1 Ιανουαρίου, 2016 20:32 Επιμέλεια: /

rok_IMG_8357_DCE

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ομάδες από νέους άνδρες οι οποίοι φέρουν προσωπεία και προβιές ζώων ( τράγους , πρόβατα κ.λ.π ) , ζωσμένοι με μεγάλα κυπρία και κουδούνες στη μέση τους , που κατά το περπάτημα δημιουργούν εκκωφαντικό θόρυβο , περιδιάβηκαν όλα τα σπίτια του Χωριού και τραγούδησαν τα κάλαντα πάντα με το τοπικό χρώμα και με την σύνθεση του κάθε νοικοκυριού , όπως η παράδοση επιτάσσει .
Στο δρόμο έγιναν και εφέτος τα διάφορα κωμικοτραγικά δρώμενα δεδομένου ότι οι μασκαρεμένοι πειράζουν τους περαστικούς ρίχνοντας στάχτη ή κυνηγώντας τους ενώ δεν έλειψε και ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που έτυχε να συναντηθούν .
Περίπου στις 15:00 όλες οι ομάδες , αφού ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στα σπίτια των χωριού όπου τραγούδησαν τα κάλαντα , συναντήθηκαν στο μεσοχώρι της Οξυνείας και ξεκίνησε χορός και γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα όπου δεν έλειψαν διάφορα ευτράπελα που συνηθίζονται σ΄ αυτό το έθιμο .

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.