Ζωή Γρ. Τσιαντή : Έφυγε μια αυθεντική αγωνίστρια της Ελληνικής υπαίθρου

25 Ιουλίου, 2014 07:58 Επιμέλεια: /

cms-image-000058904

«Υφάδι και κλωστή στα χέρια σου κρατούσες
σαν άλλο αερικό την προίκα σου κεντούσες
της λάμπας το φυτίλι συντροφιά σου
να συνοδεύει στοργικά τα όνειρά σου.
Ο ύπνος μετρημένος και βαθύς
γιατί έπρεπε νωρίς να σηκωθείς
για να νοιαστείς αδέλφια, γονικά και ζωντανά, τα χέρια σου ακούραστα, για όλα ικανά..» .
Ξεπροβοδώντας στο στερνό της ζωής της ξόδι , πριν λίγες μέρες η κοινωνία της Διάβας αποχαιρέτησε μια γυναίκα αγωνίστρια της ζωής
που στο σύντομο της ζωής της πέρασμα πάλεψε σε τούτη δω την εσχατιά της πατρίδας μας στα ίσια τη ζωή μοχθώντας σκληρά για την επιβίωσή της σε καιρούς χαλεπούς γιομάτους πόνο , σκληράδα και πολύ ιδρώτα .
Χαρακτηριστική περίπτωση αγρότισσας της Ελληνικής υπαίθρου η κυρά Ζωή , με το ξεθωριασμένο φόρεμα και το τσεμπέρι πάντα στο κεφάλι της , άλλοτε μέσα στη βροχή, άλλοτε στο χιόνι, άλλοτε στο κρύο , πότε ζαλωμένη τα ξύλα και πότε με τα αλέσματα και το σανό στην πλάτη της .
Από το πρωί ίσα με το βράδυ δουλειά , και τις νύχτες στα ατέλειωτα νυχτέρια, κάτω από το θαμπό φως της λάμπας ή του καντηλιού, να υφαίνει , να πλέκει , να ζυμώνει και από χαραή στο χωράφι , να σκάβει , να θερίζει με το δρεπάνι , πνιγμένη μέσα στον ιδρώτα αλλά χωρίς να βαρυγκωμά ούτε μια στιγμή .
Δεν είδε ποτέ αισθητική περιποίηση και δεν γνώρισε φκιασίδι το πρόσωπό της .
Η ψυχή της , ένας ολάνθιστος κήπος γιομάτος από τα μύρα και το ήθος που ανέδυε τούτος δω ο ευλογημένος τόπος και οι άνθρωποί του .
Την θυμάμαι περήφανη καταμεσής του κάμπου της Διάβας να παλεύει τα χώματα νυχθημερόν , αγόγγυστα . Ποτέ δεν είδα στο πρόσωπό της ζωγραφισμένη την κούραση και ποτέ δεν άκουσα κάποιο βαρειαναστεναγμό της . Ένα ώχ !!
Για εκείνη όλα αυτά ήταν η μοίρα της , ευλογία Θεού και πρόκληση μαζί που έπρεπε να απαντήσει με θάρρος και παρρησία .
Σκληρά χρόνια και η Κυρά Ζωή τα πάλεψε στα ίσια δουλεύοντας και ιδροκοπώντας . Έφτιαξε οικογένεια , ανάθρεψε τα παιδιά της δίνοντάς τους από το δικό της αυτόχθονο ήθος , αρχές και αξίες , βλέποντας στο γέρμα της ζωής της τους κόπους της να δικαιώνονται στα πρόσωπα των παιδιών της και των εγγονών της .
Η κυρά Ζωή δε γέρασε ποτέ θαρρώ. Η ψυχή της παρέμεινε μέχρι τέλος νέα , φτεροκοπώντας σε κείνα τα σκληρά αλλά όμορφα και αγνά χρόνια .
Κοντά της , σε κάποια φάση των παιδικών μου χρόνων , κούρνιασα κι΄ εγώ , το σπίτι της ήταν η καταφυγή μου , η τάβλα χωρούσε και μένα , το τσουκάλι με το φαί ήταν και για μένα .
Απέναντι σ΄ αυτήν την γυναίκα αγωνίστρια που έφυγε δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς και να πεις ένα μεγάλο ευχαριστώ για ότι κατάφερε , για ότι πρόσφερε , για ότι μας δίδαξε με τη στάση και την ζωή της την ίδια .
Η θωριά της , που αντιπροσωπεύει κάθε ελληνίδα αγρότισσα μένει ολοζώντανη στις καρδιές μας για πάντα !!!
Καλό σου ταξίδι θεία Ζωή !!!

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.