Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από Ελλάδα σε Τουρκία

admin
admin
4 Απριλίου 2016, 08:00

Στο Δικελί έφτασαν το πρωί της Δευτέρας τα πρώτα σκάφη με πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από τη Λέσβο και τη Χίο προς της Τουρκία. Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία οι διαδικασίες, για το φόβο αντιδράσεων, ενώ η αβεβαιότητα για την ετοιμότητα και στην τουρκική πλευρά παραμένει -όπως και οι επιφυλάξεις διεθνών οργανώσεων για τη συμφωνία εν γένει.

Η πρώτη ομάδα 202 ατόμων απέπλευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας με τρία σκάφη και με τη συνοδεία μελών της Frontex από Λέσβο και Χίο για τα τουρκικά παράλια. Από τη Λέσβο αναχώρησαν 136 πρόσφυγες και από τη Χίο 66 πρόσφυγες.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί, τα ναυλωμένα από τη Frontex πλοία, το «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» αναχώρησαν από τη Λέσβο για τα τουρκικά παράλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που από τη Λέσβο αναχωρούσαν τα πλοία με τους 136 πρόσφυγες στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Από τους 136 πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από τη Λέσβο στην Τουρκία οι 124 είναι από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δυο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δυο από τη Συρία. Από τη Χίο αναχώρησαν 66 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Οι προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη επαναπροωθήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός προσφύγων που να δικαιολογεί τη διαδικασία.

Σχεδόν το σύνολο των προσφύγων που κρατούνται στο hotspot της Μόριας έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως ασύλου, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.

Αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, εθελεοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την αναχώρηση των δύο πλοίων.

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις επαναπροωθήσεις. Εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και χρειάζεται ορισμένος χρόνος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Η ένταση στην ελληνική πλευρά είναι απτή, με εκρητικό κλίμα στα hot spot και διάχυτες τις επιφυλάξεις πολλών σε διάφορα σημεία και της ηπειρωτικής χώρας να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας πιστεύοντας πως είναι το πρώτο βήμα για επιστροφή στην Τουρκία.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μιας πολύ δύσκολης στιγμής για τα δικαιώματα των προσφύγων. Παρά τα σοβαρά νομικά κενά και την έλλειψη επαρκούς προστασίας στην Τουρκία, η ΕΕ προχωρά σε μία επικίνδυνη συμφωνία» δήλωσε στο Associated Press ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν και δεν υπάρχει δικαιολογία» πρόσθεσε.

Ελλείψεις υπάρχουν και στις δύο πλευρές: Στα μεν ελληνικά νησιά έχει ακόμη φτάσει μόνο τμήμα του προσωπικού που θα κληθεί να διαχειριστεί τους φάκελους του καθενός προς επαναπροώθηση, ενώ στην τουρκική πλευρά οι χώροι υποδοχής και καταγραφής βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή.

Στο Δεκελί, κοντά στη Σμύρνη, όπου οδηγούνται οι πρώτες ομάδες επαναπροωθηθέντων, οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν πως η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς για τον σχεδιασμό. Διαμαρτυρίες για την υποδοχή υπήρξαν και στο Δεκελί.

Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά η υλοποίηση και του άλλου σκέλους της συμφωνίας, της αποδοχής σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ στη βάση του «ένας προν έναν» -ένας Σύρος από την Τουρκία έναντι ενός που επαναπροωθείται, με επιβαρυντικό παράγοντα για κάθε πρόσφυγα το να έχει προσπαθήσει να περάσει το Αιγαίο.

Πρόκειται για περίπου 35 με 40 άτομα (κυρίως οικογένειες) που θα μεταφερθούν τη Δευτέρα στη Γερμανία, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν μεταφορές προς την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Αν και για τις τρεις τελευταίες ακόμη δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, θεωρείται ότι οι αριθμοί των πρώτων ομάδων θα είναι της ίδιας τάξης με εκείνων προς Γερμανία.

Στη νότια πόλη Οσμανίγιε οι σύροι πρόσφυγες

Οι σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στη νότια πόλη Οσμανίγιε, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι Σύροι που αναχώρησαν από καταυλισμούς στην Τουρκία θα μεταφερθούν στην Γερμανία, απ’ όπου θα ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .