Ξεκινά 4 Αυγούστου ο νέος Νόμος Εξωδικαστικού Συμβιβασμού

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
13 Ιουλίου 2017, 07:48

Ο νέος Νόμος 4469/17, ΦΕΚ Α62/3-5-17 εξωδικαστικής Ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών  περιλαμβάνει όλες τις οφειλές Δημοσίου, Ασφαλιστικών Ταμείων, Τραπεζών, Προμηθευτών κλπ. Υπό προϋποθέσεις.

Στον Νόμο εντάσσονται  όσες επιχειρήσεις είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες ή στο Δημόσιο στο τέλος του 2016 θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών χρεών και να έχουν μια τελευταία ευκαιρία να διασωθούν.

Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις (και ατομικές) με συνολικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.
Για όσους έχουν όμως χρέη έως 50.000 ευρώ και προκειμένου να μην μπλοκάρει το σύστημα, θα υπάρχει μια αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία, που θα αποκλείει εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Βασικότερη είναι να έχουν λειτουργική κερδοφορία (ρωτήστε μας).

Οι επιχειρήσεις, που έχουν συνολικές προς ρύθμιση οφειλές μεταξύ 20.000-50.000 ευρώ θα καταθέτουν την αίτησή τους σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και η βιωσιμότητα τους θα κρίνεται με βάση αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης ενώ δεν θα παρεμβαίνει συντονιστής στην όλη διαδικασία.

Τι συμφωνήθηκε για τα χρέη προς το Δημόσιο

Σε ότι αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο, η λύση, είναι το «ξεφούσκωμα” των προστίμων και των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Μια ακόμη αλλαγή, που έχει σχέση με την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, είναι το ύψος των δόσεων, οι οποίες «κλειδώνουν” στις 120.

Ποιες οφειλές αφορά o νόμος

Κάθε οφειλή προς την Τράπεζα από επιχειρηματική/επαγγελματική χορήγηση, που την 31.12.2016, βρισκόταν σε καθυστέρηση , είτε είχε ρυθμισθεί.

Οφειλές προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία

Δεν αφορά οφειλές από δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικής πίστης ή από πιστωτικές κάρτες.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής

Η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δεν πρέπει να έχει υπαχθεί σε προ-πτωχευτική ή πτωχευτική διαδικασία, είτε του πτωχευτικού κώδικα, είτε του Ν.3869/2010 για την πτώχευση ιδιωτών, είτε στον 4307/14.

Ο επιχειρηματίας ή επαγγελματίας δεν πρέπει να έχει καταδικασθεί για φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία ή απάτη κατά του Δημοσίου

Να υπάρχουν κέρδη σε μια χρήση στη προηγούμενα από τον νόμο έτη ή εφ’ όσον υπάρχει διπλογραφικό σύστημα (Γ κατηγορίας βιβλία) καθαρή θέση θετική.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .