Βυζαντινή μουσική – μια παράδοση δισχιλίων χρόνων

7 Φεβρουαρίου, 2017 08:15 Επιμέλεια: /

moysiki-sxoli-egkainia-56

Εισηγήτρια: Μαρία Αλεξάνδρου Καθηγήτρια Τμ. Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Η βυζαντινή μουσική αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού, με διαχρονική ακτινοβολία σε πολλές χώρες της οικουμένης. Η παρούσα εισήγηση αναφέρεται σε σταθμούς της ιστορικής της εξέλιξης: άνθρωποι, τόποι, έργα. Επίσης σκιαγραφεί το θεολογικό και μεταισθητικό της υπόβαθρο, καθώς και επίκαιρα ζητήματα αναφορικά με τις Βυζαντινές Μουσικές Σπουδές. Η διάλεξη πλαισιώνεται από διάφορα μουσικά παραδείγματα και έχει διαδραστικό χαρακτήρα.

Η Μαρία Αλεξάνδρου γεννήθηκε στο Βουκουρέστι. Σπούδασε στην πατρίδα της, στη Γερμανία, Ελλάδα και στη Δανία, όπου και απέκτησε το διδακτορικό της, με θέμα την Παλαιογραφία Βυζαντινής Μουσικής. Από το 2002 υπηρετεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σήμερα ως μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια. Το έργο της περιλαμβάνει 4 βιβλία και πάνω από 50 άρθρα, με εστίαση στην παλαιογραφία, μουσικολογική ανάλυση, ιστοριογραφία, διδακτική, επιστημολογία και ποικίλα άλλα θέματα της Βυζαντινής Μουσικολογίας. Επίσης συμμετείχε σε πολλά συνέδρια διεθνώς, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια και συχνά μαζί με τους νέους της Ομάδας Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Με την εισήγηση της Καθηγήτριας  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  , κ. Μαρίας Αλεξάνδρου « Βυζαντινή Μουσική , Μια παράδοση δισχιλίων χρόνων» , την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:30 , συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιόδου 2016-17 στη Μουσική Σχολή Δήμου Καλαμπάκας.

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.