Τσιγαρίδες και Αλευριά στην Κρύα Βρύση – Από τον Μορφωτικό Σύλλογο Απανταχού Κρυοβρυσιωτών «Ο Άγιος Μηνάς»

admin
admin
27 Δεκεμβρίου 2016, 12:26

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Κρυοβρυσιωτών «Ο Άγιος Μηνάς» αναβίωσε σήμερα  Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2015 στις 11:00 το πρωί στον χώρο της αίθουσας του Συλλόγου, κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά , το έθιμο της Αλευριάς και των Τσιγαρίδων.

Ο Σύλλογος, αναβίωσε  ένα πατροπαράδοτο έθιμο, που τηρούνταν στο χωριό τις ημέρες των Χριστουγέννων και δεν είναι άλλο από την παρασκευή της παραδοσιακής αλευριάς και τον τσιγαρίδων.

Μοιράστηκε  σε όσους τίμησαν  την εκδήλωση, εορτή του Αγίου Στεφάνου, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το έθιμο της Αλευριάς και των Τσιγαρίδων

Οι  νοικοκυραίοι της Κρύας Βρύσης, έλιωναν λίπος (λίπα) από το χοιροσφάγειο, καθώς παλιά δεν είχαν λάδι ελιάς,  οπότε το χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα. Το έβαζαν ενίοτε και πάνω στην φέτα του ζυμωτού ψωμιού και το έτρωγαν μικροί και μεγάλοι, ενώ λειτουργούσε και ως συντηρητικό!

Μέσα στο λίπος συντηρούσαν οι νοικοκυρές, τις τσιγαρίδες που παρασκεύαζαν από το χοιροσφάγειο και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εβραζαν τα πράσα και σε συνδυασμό με το χοιρινό κρέας, παρασκεύαζαν την παραδοσιακή αλευριά.

Επίσης, έφτιαχναν και λουκάνικα από το γουρούνι με το κρέας και τα πράσα και μετά τα κρεμούσαν σε θηλιές σε ένα ξύλο, ώστε να ξεραθούν και να μαγειρευτούν, όταν θα ερχόταν η ώρα.

Φωτογραφίες : Γιώργος Σιαμουρέλης

kria-brisi-aleyria-19 kria-brisi-aleyria-18 kria-brisi-aleyria-20 kria-brisi-aleyria-17 kria-brisi-aleyria-16 kria-brisi-aleyria-15 kria-brisi-aleyria-14 kria-brisi-aleyria-13 kria-brisi-aleyria-12 kria-brisi-aleyria-11 kria-brisi-aleyria-10 kria-brisi-aleyria-9 kria-brisi-aleyria-8 kria-brisi-aleyria-7 kria-brisi-aleyria-6 kria-brisi-aleyria-5 kria-brisi-aleyria-4 kria-brisi-aleyria-3 kria-brisi-aleyria-2 kria-brisi-aleyria-1

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .