Τουριστική σεζόν : επιπτώσεις και προβλέψεις !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
28 Μαρτίου 2020, 08:17

Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία το 2019 ανέρχεται σε 18.2 δις ευρω. Αν αυτά τα χρήματα φέτος δεν επαναληφθούν , αντιλαμβάνεται κάποιος το τίμημα που θα προκύψει για την οικονομία . Η περιοχή μας ειδικά , που ζεί ποια σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό θα υποστεί σαφώς μεγάλο πλήγμα το οποίο και δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί .

Οι προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν φέτος δεν μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν όμως τα εξής δεδομένα, όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο των ξενοδοχείων: Πρώτον, ακόμη κι αν επιτραπεί στις μονάδες να ανοίξουν, οι κρατήσεις έχουν μηδενίσει. Όπως εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου, θα χρειαστεί καιρός μέχρι να εξασφαλιστούν οι πληρότητες που θα επιτρέψουν τη συμφέρουσα λειτουργία μιας μονάδας.

Δεύτερον ,οι tour operators με τους οποίους συνεργάζονται τα ξενοδοχεία έχουν αναστείλει ταξιδιωτικά πακέτα και ατομικά ταξίδια. Τα συμβόλαια δεν ισχύουν πλέον και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για μονάδες, κυρίως σε δημοφιλείς προορισμούς.

Τρίτον, όπως λένε οι ξενοδόχοι, οι τιμές που είχαν προβλεφθεί για φέτος δεν μπορούν να ισχύσουν. Οι τιμές των πακέτων θα καθοριστούν από την αρχή και θα εξαρτηθούν από την ζήτηση, αλλά και τον ανταγωνισμό.

Τέταρτον, οι ξενοδόχοι καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές από τα early bookings. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.

Επίσης, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η κρίση του κορονοϊού στις βασικές αγορές που μας τροφοδοτούν με τουρίστες, ποια θα είναι η οικονομική τους θέση, πόσο θα έχει πληγεί η απασχόληση και ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη των τουριστών.

Με το Τουρισμό στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη εποχικότητα διαχρονικά, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών έρχονταν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι προοπτικές για τουριστική ανάκαμψη γίνονται πιο δύσκολες.

Όπως είπαμε τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στις 31,3 εκατ. ταξιδιώτες.  Για το 2020, το υπουργείο Τουρισμού είχε θέσει ως προτεραιότητα την διψήφια αύξηση των εισπράξεων, την αύξηση των αφίξεων κοντά στο 5% και την αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά τους μήνες Απρίλη, Μάη, και Σεπτέμβρη, Οκτώβρη άνω του μέσου όρου του έτους.

Αυτά είναι τα δεδομένα κάτι που φυσικά δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά για τον κλάδο την εθνική και τοπική οικονομία . Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι αν και πως μπορεί να περιοριστεί η ζημία η οποία πρέπει να συγκρατηθεί στην φετινή τουριστική σαιζόν κάτι που θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά την ομαλοποίηση της αγοράς .

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .