Τοποθέτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου

admin
admin
1 Μαΐου 2015, 09:20

·         Κώστας Αγοραστός: «salus populi suprema lex esto»

·         «Αυτή τη χώρα όλοι μαζί την έχουμε. Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες, υπέρ πάντων η χώρα και οι Έλληνες»

Σημεία της εισήγησης του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου κατά τη συζήτηση του θέματος «πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης για την δέσμευση των αποθεματικών των δημοσίων φορέων»:

Η αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης δεν μπορεί να επέλθει, εάν δεν υπάρχει ειλικρινής διάλογος με τους εκπροσώπους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση γιατί δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής για χάσιμο πολύτιμου χρόνου από τι στιγμή που ελληνική οικονομία καταρρέει. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ισχυροποιεί τη θέση της χώρας μας σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Με την πολιτική μας πρωτοβουλία που υπερβαίνει τα όρια της Θεσσαλίας και άλλαξε το πολιτικό κλίμα στη χώρα προσφέροντας βαθμούς ελευθερίας στη διαπραγμάτευση, σύνεση και ψυχραιμία, δώσαμε στον πρωθυπουργό ένα πολύτιμο εργαλείο σε μία κρίσιμη στιγμή και ισχυροποιήσαμε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει ένα σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προέκυπταν κατά τη διαπραγμάτευση. Αν υπήρχε τέτοιο σχέδιο, δε θα χρειάζονταν τέτοιες βεβιασμένες κινήσεις.

Η συναίνεση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αυτοσκοπό, ούτε μηχανιστική επίκληση, παρά να αποδεικνύεται καθημερινά και εμπράκτως.

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω τελούν υπό την αποκλειστική αίρεση πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε ειλικρινή προσπάθεια και δεν έχει δεύτερες σκέψεις με ολέθριες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες της.

Δεν έχει δεύτερες σκέψεις για τις περιφέρειες και τη βιωσιμότητά τους.

Δεν έχει δεύτερες σκέψεις για την αυτοτέλεια των περιφερειών.

Εμείς καταδικάζουμε τις μονομερείς ενέργειες και φυσικά δε στεκόμαστε στην παρούσα φάση στην αντισυνταγματικότητα της Πράξης νομοθετικού Περιεχομένου.

Είμαστε εδώ για να ενώνουμε, να συμμαχούμε ώστε να κερδίζουν οι πολίτες και οι συνάνθρωποί μας.

Ο τρόπος με τον οποίο έφεραν την Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου, κατήργησε τις αρχές της αμοιβαίας ευθύνης και αποκάλυψε την τραγωδία των δημόσιων ταμείων.

Στη συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό, αναλύσαμε τις απόψεις μας. Είπαμε ότι ο ελληνικός λαός είναι κουρασμένος και εξαντλημένος ψυχολογικά και οικονομικά. Εάν δεν υπάρξει άμεση λύση, θα δημιουργηθεί νέα πολλαπλάσια ανθρωπιστική κρίση από εκείνη που κλήθηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα στις πληρωμές, τόσο στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, όσο και σε έργα ή  και άλλους τομείς της οικονομικής ζωής της χώρας.

Πρέπει να προλάβουμε την εποχή των χρεοκοπιών. Αν δε, χρεοκοπήσει ο ιδιωτικός τομέας, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα αναστρέψιμα.

Συζητήσαμε επίσης με τον πρωθυπουργό, το θέμα της απρόσκοπτης συνέχισης – μέσω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης – των έργων και ιδίως των έργων του ΕΣΠΑ. Αν το ΕΣΠΑ δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 θα υπάρχουν συνέπειες οικονομικές αλλά και συνέπειες ως προς την ολοκλήρωση των έργων αυτών. Θα κληθεί μάλιστα, το δημόσιο ταμείο, το κράτος να πληρώσει, τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα.

Επίσης, είπαμε στον πρωθυπουργό πως πρέπει να ενεργοποιηθεί και να τρέξει γρήγορα το νέο ΣΕΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .