Το Βυζαντινό Καστράκι : Ο Ναός της Κοίμησης Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου

admin
admin
20 Ιουνίου 2015, 08:16

Σε πρόσφατο  ρεπορτάζ αναδείξαμε τα προβλήματα που έχει ο Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου  Καστρακίου  μεταφέροντας εμμέσως την αγωνία των Καστρακινών  για το σημαντικό αυτό στοιχείο της Ορθόδοξης  πίστης και λατρείας που κινδυνεύσει  από τις  φθορές που προκάλεσε  ο χρόνος αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά καιρούς  φυσικά με την λογική της προστασίας του μνημείου .

Σήμερα  επιχειρούμε να αναδείξουμε τα ιστορικά στοιχεία  , γνωστά βέβαια σε πολλούς , αλλά λησμονημένα , πιστεύοντας πως οι έχοντες την ευθύνη της ιστορικής μας κληρονομιάς  θα τείνουν ευήκοον ους ώστε να  ενεργοποιηθεί και πάλι η όποια προσπάθεια του παρελθόντος  για την σύνταξη μελέτης αποκατάστασης .

Συνήθως  για την όποια  τραγική κατάσταση διαπιστώνουμε  στα μνημεία μας ασκούμε κριτική στα αρμόδια όργανα της πολιτείας αγνοώντας πολλές φορές τις δυνατότητες που παρέχονται  σ΄ αυτά  τα όργανα  να ασκήσουν παρεμβάσεις αλλά και το γεγονός ότι η περιοχή είναι γεμάτη από  στοιχεία   της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης .

Η δική μας αναφορά , γνωρίζοντας  τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα όργανα αυτά , στόχο έχει να υπογραμμίσει  την σπουδαιότητα του Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου και να τονίσει την ανάγκη αποκατάστασης ενός σημαντικού ιστορικού στοιχείου εμπλουτίζοντας την ιστορία  του  Καστρακίου  αλλά και της περιοχής ευρύτερα .

Θέλουμε να πιστεύουμε  πως η παρέμβασή μας αυτή βοηθάει και για τούτο επιμένουμε .

Ο Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστρακίου

Ο ναός βρίσκεται στην κορυφή του παλιού οικισμού Καστρακίου κάτω από τον βράχο «Αδράχτι» πνιγμένος μέσα σε ένα πυκνό σύμπλεγμα δένδρων και  φυλλωσιάς  , λίγο ποιο κάτω από τα υπολείμματα   των τειχών του κάστρου που οχύρωνε τον αρχικό οικισμό  στο οποίο  μάλλον οφείλεται και η μετέπειτα ονομασία  «ΚΑΣΤΡΑΚΙ» .

Το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ότι δύσκολα το βλέπει ο ήλιος , για τούτο και η πλούσια χλωρίδα , αλλά είναι και δυσπρόσιτο εξού και η ύπαρξη του Κάστρου καθώς αποτελούσε ασφαλή φυσική οχύρωση του αρχικού οικισμού σε επιδρομές .

Ο ναός  Κοιμήσεως  Θεοτόκου  φαίνεται να αποτελούσε σημαντικό  ρόλο καθώς μαρτυρούν  τα πλούσια αγιογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του . Πρόκειται για μια ξυλόστεγη , τρίκλιτη , με τρίπλευρη κόγχη ιερού  . Κάθε κιονοστοιχία αποτελείται από ένα ογκώδη πεσσό προς το ιερό , ένα κίονα στη μέση και μια παραστάδα που εξέχει από  τον δυτικό τοίχο του κεντρικού κλίτους ο οποίος χωρίζει το κλίτος από τον νάρθηκα αποτελώντας τον μοναδικό ανατολικό τοίχο του νάρθηκα , δεδομένου ότι τα δύο άλλα κλίτη δεν χωρίζονται από τον νάρθηκα και μαζί μ’  αυτόν σχηματίζουν ένα Π που περιβάλλει τον κυρίως ναό του κεντρικού κλίτους .

Το μήκος του ναού είναι 11,70 μ. και το πλάτος κατά μεν την  Α  πλευρά  8,90  μ. κατά δε την δυτική χωρίς τον εξωνάρθηκα 7,95 μ.

Σήμερα ο ναός καλύπτεται από δίρριχτη στέγη από την Α μέχρι τον Δ τοίχο του κυρίως ναού και μονόρριχτη κατά το Δ τμήμα της στοάς ενώ υπάρχουν μεγάλα τμήματα από το αρχικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες προφητών περίτεχνα τοποθετημένες ανάμεσα σε ελικωτούς βλαστούς .

Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που απ΄ ότι φαίνεται επιζωγραφήθηκαν  στο τέλος του περασμένου αιώνα εκτός από τέσσερις  μορφές στο ιερό που ανάγονται στην πρωϊμη  μεταβυζαντινή εποχή  . Στη στοά εικονίζονται σκηνές από την ζωή του Προδρόμου , μαρτύρια αγίων και η φιλοξενία του Αβραάμ . Πάνω από την βόρεια είσοδο σώζεται μισοκατεστραμένη επιγραφή που μαρτυρά ιστορικά και χρονολογικά  στοιχεία .

Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι έχουμε ένα μνημείο σπάνιο που πρέπει να διασώσουμε και αναδείξουμε . Νομίζω πως είναι καιρός να ασχοληθούμε μαζί του !!!

kastraki theotokos ekl (13) kastraki theotokos ekl (10) kastraki theotokos ekl (8) kastraki theotokos ekl (15) kastraki theotokos ekl (5) kastraki theotokos ekl (2) kastraki theotokos ekl (3) kastraki theotokos ekl (6)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .