Το βιβλίο του Δημήτρη Πλιάτσικα «Τα ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ»: σημαντική παρακαταθήκη για την τοπική ιστορία , λαογραφία και παράδοση !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
3 Σεπτεμβρίου 2016, 08:22

Ένας σημαντικός τομέας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι αναμφισβήτητα τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του λαού μας. Οι λέξεις αυτές συνδέονται στενά μεταξύ τους και συμπληρώνουν η μια την άλλη. Τα ήθη είναι οι αντιλήψεις, «οι άγραφοι νόμοι» κάθε κοινωνίας, ενώ τα έθιμα είναι οι πράξεις με τις οποίες εκφράζονται οι αντιλήψεις αυτές. Όταν τα έθιμα επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά, δημιουργούνται οι παραδόσεις.  Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του ελληνικού λαού προέρχονται  από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο και συνδέονται με τη χριστιανική θρησκεία με τις όποιες επιδράσεις  από τους διάφορους κατακτητές και από  γειτονικούς λαούς.

Την πρώτη αποτελούν εκείνα που έχουν σχέση με το λεγόμενο κύκλο της ανθρώπινης ζωής, δηλαδή με τους τρεις σπουδαιότερους σταθμούς της ζωής του ανθρώπου: τη γέννηση, το γάμο και το θάνατο. Τη δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με το λεγόμενο κύκλο του έτους, δηλαδή με τις ασχολίες των ανθρώπων και με τις θρησκευτικές γιορτές στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Η Καλαμπάκα με την ευρύτερή της περιοχή συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σ΄αυτό  το κομμάτι με τους τοπικούς σκαπανείς του πνεύματος να τα  ανασκαλεύουν και να τα αποκαλύπτουν προσφέροντάς τα  στις νεότερες γενιές ως πολύτιμη παρακαταθήκη και οδοδείκτη πορείας στο επέκεινα . Ένας τέτοιος σκαπανέας είναι και ο Δημήτρης Πλιάτσικας ο οποίος συνεχίζοντας την καρποφόρο συγγραφική του δραστηριότητα μας προσφέρει ένα  δεύτερο εξόχως σημαντικό πόνημα που αφορά την Καλαμπακιώτικη λαογραφία (το πρώτο ήταν το πόνημά του για την  ντοπιολαλιά «ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ η γλώσσα , ο τόπος , οι κάτοικοι») . Πρόκειται για δυο σημαντικά μελετήματα που μαζί με το βιβλίο του αείμνηστου δασκάλου Στέφανου Θανασούλα («ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ») αποτελούν την νερομάνα πηγή απ΄ την οποία αρδεύεται το δέντρο της  τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας  .

Ο Δημήτρης Πλιάτσικας με την  βαθειά επιστημονική του κατάρτιση και ήθος  , το συγγραφικό του στίγμα , την αδολίευτη αγάπη για τον τόπο , την ιστορία  και παράδοσή του , προσεγγίζει εδώ την τοπική μουσική μας παράδοση αποθησαυρίζοντας απ΄ το βαρύτιμο και υπερπολύτιμο περιεχόμενό τους σημαντικά πράγματα .  Τα δεκαπέντε αυτά ιδιαίτερα τραγούδια της Καλαμπάκας που αποδίδονται απ΄ τους Καλαμπακιώτες την περίοδο του Πάσχα και συνοψίζονται  στην φράση Πασχαλιόγιορτα , παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά προφορικά , δεν ήταν πουθενά γραμμένα ίσα με τώρα , πέρα από κάποιες σκόρπιες και αποσπασματικές προσπάθειες που και αυτές βέβαια βοήθησαν σημαντικά στην διατήρησή τους , αλλά δεν υπήρχαν στην ολότητά τους . Τώρα όλο αυτό το πλούσιο υλικό , χάρην της προσπάθειας του Δημήτρη Πλιάτσικα , όχι μόνο είναι καταγεγραμμένο , αλλά συνοδεύεται από μια  εξ΄ ίσου σημαντική αναλυτική προσέγγιση που βοηθά τον αναγνώστη να εισχωρήσει εντελέστερα στον  λαογραφικό , γλωσσικό και  ιστορικό πλούτο που μας αποκαλύπτουν αυτά τα τραγούδια .

Η  μελέτη του περιεχομένου του βιβλίου  μας φέρνει σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό γνωρίζοντας  στους νέους έναν τρόπο ζωής και μια αισθητική των προγόνων μας  του βασίζονταν στο μέτρο, στην αρμονία και στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Έτσι μπορεί, πιθανόν, να επηρεαστεί και ο δικός τους τρόπος ζωής στο θέμα αυτό και να επανέλθουμε στις αξίες και αρχές που στηρίζονται στον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και παράδοση  , κάτι που υπό τις υπάρχουσες συνθήκες αποτελεί αναγκαιότητα ώστε να μην χαθούμε ως λαός στα τρίστρατα της πολιτιστικής και πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης που έχει ως στόχο την πολιτιστική  αλλοτρίωση και εθνική αλλοίωση .

Από την άποψη αυτή η προσφορά του Δημήτρη Πλιάτσικα είναι εξόχως πολύτιμη καθώς μας προσφέρει τα υλικά για να σταθούμε όρθιοι και ζωντανοί αντιστεκόμενοι  σθεναρά  στους δόλιους καιρούς που διάγουμε και που μας αποξενώνει από τις ρίζες μας .

Τούτος ο λόγος είναι λόγος ειλικρίνειας , λόγος καρδιάς , λόγος ευχαριστιακός για μια σημαντική προσφορά ενός πνευματικού ανδρός που θέλει  να αφήσει πίσω του αποτυπώματα πνευματικά που θα φανούν χρήσιμα στις γενιές που έρχονται . Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε δύναμη για να συνεχίσει την συγγραφική του δράση και πνευματική καρποφορία .

PLIATSIKAS

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .