Το πρόβλημα της Ευρωζώνης

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Μαρτίου 2017, 08:03

Πόσο κοντά  είναι η αυτοδιάλυση της Ευρωζώνης ;  Αν και το σενάριο αυτό κινείται στη σφαίρα της φαντασίας ή της εικονικής πραγματικότητας  , εντούτοις  ολοένα και περισσότερο  έρχεται στην επιφάνεια έστω και ως κακό σενάριο  στις μελλοντικές  παγκόσμιες εξελίξεις . Το Brexit  , το γενικότερο  κλίμα αβεβαιότητας  ως προς το μέλλον της Ε.Ε και η επιμονή  στην πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόζεται , με τα γνωστά επακόλουθά της , οδηγούν  σε δεύτερες σκέψεις  πολιτικές ηγεσίες και κοινωνίες .

Το φαινόμενο θα εντείνεται όσο η Γερμανία χρησιμοποιεί την κρίση για  δικούς  της σκοπούς  γερμανοποιώντας  την Ευρώπη .

Ο  επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου καθηγητής  Κλέμενς Φουστ και ο διευθυντής  του Ινστιτούτου Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου στο Μίνστερ Γιοχάνες Μπέκερ μιλώντας  για την κρίση που επανήλθε στην ημερήσια διάταξη  της Ευρωζώνης αναφέρονται  στην  δυσκολία των διαπραγματεύσεων  για τη νέα συμφωνία Ελλάδος και θεσμών υπογραμμίζοντας  ότι η Αθήνα εφαρμόζει μη ικανοποιητικά τις δεσμεύσεις της ενώ το ΔΝΤ απειλεί με έξοδο, γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που υπό τη γερμανική οπτική γωνία θέτει όλο το πρόγραμμα εν αμφιβόλω .

Αναφέρονται  επίσης στα προβλήματα  χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, και η Πορτογαλία αλλά οι χώρες που τους προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες της ΕΕ, η Γαλλία και η Ιταλία με το τεράστιο χρέος και τις κυβερνήσεις τους να μην είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν.

«Ο βορράς κατηγορεί τον νότο για κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, ο νότος κατηγορεί τη Γερμανία για εμμονή στην μείωση των χρεών… οι χρηματαγορές γίνονται πιο νευρικές, γίνεται σαφές ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί», αναφέρουν για να καταλήξουν  ότι  οι χώρες της ευρωζώνης είναι ανίκανες να αυτοδεσμευτούν και «Δεν θέλουν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε τόσο σημαντικούς τομείς, όπως ο δημοσιονομικός και οικονομικός, με το επιχείρημα ότι είναι  κυρίαρχες δημοκρατίες και αρκούνται μόνο σε υποσχέσεις και αυτοδεσμεύσεις ότι θα περιορίσουν τα χρέη, που όμως στη συνέχεια δεν κάνουν… η ανικανότητα  αυτοδέσμευσης είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης» . Η άποψη έχει βάση αλλά το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πολύ ποιο σύνθετο !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .