Το Κ.Α.Π.Η. Καλαμπάκας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
1 Οκτωβρίου 2015, 11:33

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.
Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.
Όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις γιορτάστηκε σήμερα το απόγευμα η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων στο Κ.Α.Π.Η. Καλαμπάκας.
ΚΑΠΗ Καλαμπάκας
Η αίθουσα του ΚΑΠΗ Καλαμπάκας γέμισε από κόσμο αφού πάντα οι άνθρωποι που συνήθως ξεχνάμε ότι υπάρχουν , δίνουν το παρόν σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιεί το Κ.Α.Π.Η.
Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κυρία Μπαντρέκα και κ. Καλτσούδας οι οποίοι μίλησαν για την σημαντική προσφορά των ηλικιωμένων στην κοινωνία.
Ακολούθησε αγιασμός και τραγούδια από την νεοσύστατη χορωδία του ΚΑΠΗ Καλαμπάκα.
Παιδιά Δημοτικών Σχολείων  θέλησαν να συναντήσουν τους Παππούδες και τις Γιαγιάδες του ΚΑΠΗ , να τους τραγουδήσουν , να τους απαγγείλουν ποιήματα και να τους ευχηθούν υγεία και μακροζωία.

Από το stagonnews ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους..

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .