Το Υπόμνημα του Συλλόγου Μετεώρων Λιθόπολις προς την Υπουργό για το Π.Δ.

admin
admin
11 Αυγούστου 2017, 11:00

ΠΡΟΣ : Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου

Θέσεις – προτάσεις Συλλόγου  «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προστασίας των ΜΕΤΕΩΡΩΝ .

Κυρία Υπουργέ ,

 

Καλωσορίζουμε στα άγια ΜΕΤΕΩΡΑ και στην περιοχή μας , την πρώτη , σημειώστε , επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού από συστάσεως νεοελληνικού κράτους ελπίζοντας  αυτή η παρουσία  σας να δώσει καρπούς για πολλά θέματα που αφορούν τον  πολιτισμό , την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς  της περιοχής με κορυφαίο τα άγια Μετέωρα .

 

Κυρία Υπουργέ ,

 

Από το 1995 που ψηφίστηκε ο νόμος 2351 , βάση του οποίου  ο χώρος των ΜΕΤΕΩΡΩΝ ανακηρύχθηκε  ιερός , πέρασαν 22 χρόνια χωρίς  η βασική  πρόβλεψη του νομοθέτη και συνάμα δέσμευση της πολιτείας , που ήταν η έκδοση των Προεδρικών διαταγμάτων δια των οποίων θα  προσδιορίζονταν οι δράσεις  που θα αναπτύσσονταν εντός αυτού , να υλοποιηθεί  με συνέπεια η προστασία του Θρησκευτικού και φυσικού μνημείου , της ιστορίας και παράδοσή του , να παραμένει  , ζητούμενο  μέχρι σήμερα .

 

Το κενό αυτό σε συνδυασμό με την ραγδαία  αύξηση του ενδιαφέροντος άσκησης ποικίλων οργανωμένων δράσεων των ονομαζόμενων εναλλακτικών μορφών τουρισμού  εντός του ιερού χώρου , χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψη  οι όποιες βλαπτικές και παραμορφωτικές συνέπειες επέρχονται σ΄ αυτόν και στο περιεχόμενό του , προβάλλει επιτακτική  για πολλούς λόγους που θα εξηγήσουμε .

 

Οι παρεμβάσεις και αλλοιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος ,η διοικητική πολυαρχία η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων, η απουσία κανόνων , η ασάφεια στην οριοθέτηση των δράσεων και μια σειρά άλλα θέματα , σκιάζουν το πνευματικό  ύψος και Κάλλος της Μετεωρίτικης πολιτείας αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος .

 

Σήμερα εντός του ιερού και ευρύτερου Μετεωρίτικου χώρου αναπτύσσονται δράσεις όπως βοσκή, θήρα, εμπόριο, κυκλοφορία αυτοκινήτων καθ΄ όλο το εικοσιτετράωρο, επαγγελματικές  βιντεοσκοπήσεις, κινηματογραφήσεις, αναρριχήσεις , αεραθλήματα , παρκινγκ τροχοβιλών , πάσης φύσεως τελετών άλλων θρησκειών και μάλιστα έξω από την πόρτα των μοναστηριών , κάτι που δικαιολογεί την λαϊκή έκφραση περί «ξέφραγου αμπελιού» .

 

Κάτω απ΄ αυτήν την πίεση  που δέχεται ο  χώρος  των ΜΕΤΕΩΡΩΝ και τους κινδύνους αλλοίωσης του βασικού χαρακτήρα του , ορθώς κατά την άποψή μας , το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο  γνωμοδότησε  υπέρ της  ανάγκης  προστασίας του χώρου  διατυπώνοντας  την πρότασή του όπως αυτή συνοψίζεται  στο σχέδιο του προτεινόμενου Προεδρικού Διατάγματος  και ορθώς η  πολιτεία  , μετά από πολύχρονη αδιαφορία , κινείται  προς έκδοσή του προκειμένου να προλάβει τις επερχόμενες συνέπειες .

 

Θεωρούμε το θέμα εξόχως σοβαρό καθώς εκτιμούμε ότι η όποια απόφαση ληφθεί  θα επηρεάσει καθοριστικά την αγία λιθόπολη των Μετεώρων στο επέκεινα και θα κρίνει  αν η βαριά κληρονομιά  που φιλοξενούν οι βράχοι θα περάσει στις επόμενες  γενιές αγνή και ατόφια, όπως ακριβώς παραδόθηκε απ΄ τους  όσιους  Μετεωρίτες Πατέρες , ή θα αλλοιωθεί και χαθεί .

 

Επίσης η όποια απόφαση θα έχει επιπτώσεις καί στην τοπική οικονομία , καί στην τοπική κοινωνία  κατ΄ επέκταση , καθώς τα ΜΕΤΕΩΡΑ λόγω του ιδιαίτερου  χαρακτήρα τους δημιουργούν ρεύμα επισκεψιμότητας και δια  επισκεψιμότητας  στηρίζεται αποφασιστικά η παραγωγή  πλούτου της τοπικής οικονομίας .

 

Η προστασία των ΜΕΤΕΩΡΩΝ λοιπόν είναι εξόχως σημαντικό ζήτημα ακριβώς γιατί , πέραν όλων των άλλων ζητημάτων , συνδέεται  και με την επιβίωση της τοπικής οικονομίας και εξ΄αυτού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα .

 

Προστασία για μας σημαίνει επιβίωση των ΜΕΤΕΩΡΩΝ ως Θρησκευτικού κέντρου , ως φυσικού και  πολιτισμικού μνημείου , και επιβίωση των ΜΕΤΕΩΡΩΝ σημαίνει μέλλον και προοπτική για τον τόπο μας .

 

Για να επιβιώσουν όμως τα Μετέωρα, το μεγαλειώδες αυτό τμήμα της Θείας Δημιουργίας, όπου η φύση, η τέχνη και η ανθρώπινη ασκητική παρουσία βρίσκονται σε εντατικό διαγωνισμό, δεν χρειάζονται μόνον αγνοί ιδεολόγοι μοναχοί οικιστές. Χρειάζεται επίσης, ειδική νομική θωράκιση από την Πολιτεία καθώς παρά το υπάρχον νομικό πλαίσιο προστασίας ο χώρος των Μετεώρων απειλείται από επεμβάσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των νέων  δράσεων  που αναφύονται συνεχώς και επιχειρείται να ασκηθούν εντός του ιερού  χώρου σε αντίθεση με την προστασία και το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνουν όλα τα αντίστοιχα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλον τον κόσμο .

 

Για μας ειδικά που ζούμε στην φυσική και πνευματική σκιά των ΜΕΤΕΩΡΩΝ , η αγία λιθόπολη είναι ο χώρος όπου ο καθένας βιώνει την προσωπική του συνάντηση με τον Θεό. Είναι τόπος ιερός, όπου η Θεία πλαστουργία και τα έργα των οικιστών τους συναντήθηκαν και μεγαλούργησαν δημιουργώντας μια βαρύτιμη και υπερπολύτιμη κληρονομιά καθώς τα Άγια Μετέωρα τροφοδότησαν και αιματοδότησαν πνευματικά την Εκκλησία και το Έθνος μας σε δύσκολους καιρούς στο διάβα των αιώνων.

 

Τα Άγια Μετέωρα σημαίνουν για την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας ότι και οι Άγιοι Τόποι, η Πάτμος, το  Άγιον Όρος και το Θεοβάδιστο Σινά. Και για την οικουμένη ολόκληρη, ότι οι Δελφοί, η Δήλος και ο Παρθενώνας.

 

Συνεπώς  η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρώνεται στον σεβασμό και στην προστασία του ιερού χώρου καθώς πρόκειται για ένα πολύτιμο και μοναδικό παγκοσμίως φυσικό περιβάλλον, για μια ανεξάντλητη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά , για μια ζώσα και ακμάζουσα μοναστική κοινότητα και πηγή τροφοδότησης του τοπικού οικονομικού προϊόντος .

 

Τα στοιχεία αυτά, που είναι κοινά αγαθά, πρέπει με κάθε τρόπο να διασωθούν και να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία .

 

Το υπό έκδοση Π. Δ. στοχεύει εκεί ακριβώς . Να  διαφυλάξει και να προστατεύσει  τον ιερό και αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων χωρίς να αποκλείει ήπιας μορφής δραστηριότητες, εφόσον αυτές δεν προσβάλλουν την ιερότητα του τόπου και δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.

 

Γι’ αυτό εκτιμούμε ότι  η έκδοση του προβλεπομένου από τον Ν.2351/95 Προεδρικού Διατάγματος , αποτελεί μια αυτονόητη αναγκαιότητα για τη θωράκιση, τον σεβασμό και την προστασία της ιερότητας του Μετεωρίτικου χώρου από κάθε απειλή, αλλοίωση ή παραχάραξη της φυσιογνωμίας του.

 

Επίσης , πρέπει να επισημάνουμε , η έκδοση του Προεδρικού διατάγματος λειτουργεί  θετικά όχι μόνο στην προστασία του μνημείου αλλά θετικά και προς την τοπική οικονομία και κοινωνία δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών έρχονται για να θαυμάσουν την αρμονική σύζευξη των έργων της πίστης και του μεγαλείου του φυσικού περιβάλλοντος .

 

Επιπλέον δεν πρέπει  να διαφεύγει  της προσοχής  ότι ο σχεδιασμός  και προγραμματισμός  , οι πολιτικές που ασκούνται  σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο Τουρισμού  , την περιφέρεια Θεσσαλίας  , το Επιμελητήριο  , τον  Δήμο  Καλαμπάκας , την τουριστική αγορά  , ακόμα και των τοπικών  τουριστικών επιχειρήσεων , επικεντρώνονται στα ΜΕΤΕΩΡΑ .

 

Όλα και όλοι  συνδεδεμένα  με τα ΜΕΤΕΩΡΑ .

 

Ποια  ΜΕΤΕΩΡΑ όμως ;

 

Τα ΜΕΤΕΩΡΑ ως ζωντανό μοναστικό κέντρο που φιλοξενείται επί του βραχώδους συμπλέγματος αποτελώντας αναπόσπαστη και αδιαίρετη οντότητα και ενότητα  , που σε μια απίθανη αγαστή ισορροπία  ανθρώπων , φυσικού και πολιτισμικού  μνημείου  προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον  δημιουργώντας  ρεύμα επικεψιμότητας , ή τα ΜΕΤΕΩΡΑ  βορά σε κάθε  είδους δραστηριότητες και ακρότητες ;

 

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι  επισκεψιμότητα της περιοχής  έχει συγκεκριμένο  σημείο αναφοράς  όσον αφορά το ενδιαφέρον των επισκεπτών που αναμφίβολα είναι τα μοναστικό κέντρο των ΜΕΤΕΩΡΩΝ , και η τοπική οικονομία στηρίζει το οικονομικό της προϊόν σ΄ αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον .

 

Συνεπώς  ορθά ο βασικός πυλώνας των τουριστικών πολιτικών που ασκούνται σε κεντρικό , περιφερειακό και τοπικό επίπεδο , είναι η ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού με τα ΜΕΤΕΩΡΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των πολιτικών .

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα , εμείς θα πάμε να ανατρέψουμε την πραγματικότητα ; Δηλαδή να μετατρέψουμε  τα ΜΕΤΕΩΡΑ σε άλλο απ΄ αυτό που είναι  και να αφαιρέσουμε από την τοπική οικονομία  την βασική πηγή παραγωγής  οικονομικού προϊόντος  ακυρώνοντας ότι έχει επενδυθεί  για την ανάπτυξη  του τοπικού τουρισμού ;

 

Το ποια καταστροφή θα επέλθει στην τοπική οικονομία  αν για τον οποιοδήποτε  λόγο οι μονές των ΜΕΤΕΩΡΩΝ  πάψουν να υπάρχουν , δεν είναι διόλου δύσκολο να το καταλάβουμε καθώς οι εμπλεκόμενες με τον τουρισμό  επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν .

 

Κυρία Υπουργέ ,

Είστε άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού και εξ΄ αυτού γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς ότι ορισμένοι χώροι , ορισμένα μνημεία έχουν εμβληματική αξία και σημασία και πρέπει να προστατεύονται από κάθε τι που τα αλλοιώνει , τα υποβαθμίζει και τα προσβάλλει.

 

Αλήθεια , αν σας ζητούσαν να δώσετε την άδεια στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου να εγκατασταθεί ένα τσίρκο , θα το δεχόσασταν;

 

Αν κάποιοι σας ζητούσαν να δέσουν συρματόσχοινο από την Παρθενώνα μέχρι το Ερέχθειο για να κάνουν τα γνωστά αεραθλήματα που θέλουν να γίνονται στα ΜΕΤΕΩΡΑ ,θα το δεχόσασταν ;

 

Ασφαλώς και όχι γιατί αυτό λέει η λογική , γιατί αυτό επιτάσσει ο σεβασμός στα μνημεία του πολιτισμού .

 

Συνεπώς αυτό που δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιας εμβέλειας μνημεία γιατί γίνονται στα ΜΕΤΕΩΡΑ ;

 

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή τα ΜΕΤΕΩΡΑ :

 

1.Είναι ζωντανό μοναστικό κέντρο  , το μόνο  στην Ελλάδα που επισκέπτονται  άντρες και γυναίκες , και παράλληλα προστατευμένο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και πολιτισμικής  κληρονομιάς .

 

2. Σχετίζονται με την ιστορία , την ορθόδοξη πίστη  και παράδοσή μας .

 

3. Στηρίζουν την τοπική οικονομία  μέσω του Θρησκευτικού τουρισμού .

 

4.Οι δράσεις  που αναπτύσσονται μέρα και νύχτα στο χώρο , που υποτίθεται είναι ιερός και προστατευμένος ,  αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του .

 

5.Χρίζουν νομικής θωράκισης προστασίας δια ρυθμιστικών κανόνων και θεσμών  ώστε να υπάρχει αρχή και  νομικό πλαίσιο που θα τις προσδιορίζει και ελέγχει.

 

6. Το προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος οριοθετεί ξεκάθαρους κανόνες  με σκοπό την προστασία τους από δράσεις που αλλοιώνουν τα  βασικά χαρακτηριστικά του.

 

7. Οι δράσεις που δεν προσβάλουν θα συνεχίσουν να ασκούνται αλλά με καθαρούς για το ποιες , που και με ποιους  όρους και κανόνες θα ασκούνται.

 

8. Επί 22 χρόνια διαβουλευόμαστε χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις .

 

9.Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να στηρίξουν την αναρριχητική δραστηριότητα και είναι η συστάδα των βράχων στα Χάσια που αποτελούν συνέχεια της μετεωρίτικης πλάκας όπως προβλέπει σχετική  μελέτη που συνέταξε ο δήμος Καλαμπάκας .

 

Για όλους αυτούς τους λόγους ,  συμφωνούμε  στην αναγκαιότητα  έκδοσης  του Προεδρικού Διατάγματος  αλλά και στο  περιεχόμενό του καθώς θεωρούμε ότι μέσω αυτού επιτυγχάνουμε  πολλαπλούς στόχους που αφορούν  στην προστασία του μνημείου , στην αδιακόλητη άσκηση του μοναχικού βίου , στην αξιοποίηση της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς , στην στήριξη και ενίσχυση του βασικού πυλώνα της τοπικής οικονομίας που είναι  η ανάπτυξη του  τουρισμού και τέλος στην πρόοδο και ευημερία του τόπου και της κοινωνίας .

 

Κυρία Υπουργέ

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

 

Για τον Σύλλογο

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .