Το Υπόμνημα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασιωτών που κατέθεσαν στην Υπουργό Πολιτισμού

admin
admin
11 Αυγούστου 2017, 11:00

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΧΑΣΙΩΤΩΝ     

Χάσια Καλαμπάκας

ΠΡΟΣ : Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου

Θέμα : Άποψη επί του σχεδίου  Προεδρικού Διατάγματος προστασίας Μετεώρων

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Είναι σαφές ότι τα Μετέωρα είναι μια περιοχή όπου περισσεύει το κάλος της πίστης , της ιστορίας και παράδοσης  με το κάλος της φύσης σε μια αρμονική και αδιατάραχτη σχέση ανά τους αιώνες .

Τα Μετέωρα είναι επίσης , και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε , ένα ζωντανό μοναστικό κέντρο με μια αδιάλειπτη παρουσία αιώνων και μια κοινότητα ανθρώπων αφιερωμένων  στην προσευχή και τη

 

μετάνοια  που αγωνίζονται να κρατήσουν  όρθια την βαριά παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι Όσιοι Μετεωρίτες πατέρες .

Ως ένα μοναδικό μνημείο της Ορθοδοξίας και του παγκόσμιου Πολιτισμού , προστατευμένο από την UNESCO , τα Μετέωρα χρίζουν  προστασίας απέναντι σε όποια εκδηλούμενη  προσπάθεια  και δράση που δύναται να προσβάλλει και να αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους .

Και δυστυχώς αυτές οι δράσεις  εντός του ιερού αλλά και ευρύτερου χώρου των ΜΕΤΕΩΡΩΝ  είναι πολλές , πιεστικές , πολλές δε εκ των οποίων  δεν δύναται  να ασκηθούν εντός αυτού διότι αλλάζουν την δομή , την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του χώρου και παρακωλύεται η άσκηση του μοναχικού βίου .

Όσο  οι πιέσεις  αυτές πολλαπλασιάζονται  τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι  η πολιτεία οφείλει   μέσα από θεσμούς και νόμους που θα καθορίζουν κανόνες όσον αφορά λειτουργίες και δράσεις εντός του ιερού χώρου , να προστατεύσει την μοναστική πολιτεία των Μετεώρων και τον ιερό χώρο .

Στο πλαίσιο  αυτό   εκτιμούμε ότι ένα  θέμα που μπορεί να δώσει λύσεις  και διέξοδο στην άσκηση δράσεων όπως η αναρρίχηση ,  χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στο χώρο των ΜΕΤΕΩΡΩΝ , είναι η δημιουργία  του αναρριχητικού  πεδίου Χασίων  όπως άλλωστε το προτείνει και η σχετική μελέτη που συνέταξε ο Δήμος Καλαμπάκας.

Ένα διαδεδομένο άθλημα που τώρα ασκείται μεμονωμένα  από μικρές ομάδες  ανθρώπων σε ορισμένους  μετεωρίτικους βράχους είναι η αναρρίχηση . Ωστόσο όταν αυτή η δράση ξεφύγει του μεμονωμένου χαραχτήρα και πάρει διαστάσεις  παγκόσμιας

 

οργάνωσης με μεγάλο αριθμό  αναρριχητών , όπως επιδιώκεται  , τότε είναι φανερό ότι προκύπτουν επιπτώσεις και στο φυσικό στοιχείο , στους βράχους  και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο των ΜΕΤΕΩΡΩΝ  δηλαδή , και στην παρακώληση της άσκησης των καθηκόντων του μοναχικού βίου στην μοναστική κοινότητα .

Είναι λογικό λοιπόν  να μην μπορεί να συνυπάρξουν το ζωντανό μοναστικό κέντρο με την άσκηση τέτοιους είδους δράσεων εντός αυτού .  Όμως η φύση φρόντισε και μας πρόσφερε και τα  «ΑΛΛΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» , που φυσικά είναι προέκταση της μετεωρίτικης πλάκας , όπου μπορούν να ασκηθούν τέτοιου είδους δράσεις  .

Είναι δε απορροίας άξιο ότι την συστάδα των βράχων στα Χάσια  την έχουν ανακαλύψει , την χαρτογράφησαν , χάραξαν διαδρομές  και την επισκέπτονται  Γερμανοί αναρριχητές εδώ και πολλά χρόνια και εμείς δεν την αξιοποιούμε .

Ως Ομάδα Πρωτοβουλίας  επαναφέρουμε την πρόταση  και διεκδικούμε  την ένταξη χρηματοδότησης της επικαιροποιημένης μελέτης του Δήμου  Καλαμπάκας όσον αφορά το Αναρριχητικό πεδίο Γάβρου – Αγίου Δημητρίου  .

Αυτόν  τον στόχο της Ομάδας Πρωτοβουλίας κάποιοι  φροντίζουν  να τον ενοχοποιήσουν  υποστηρίζοντας ότι έρχεται να υποβαθμίσει  τον τοπικό τουρισμό , ότι η μελέτη πάσχει και πολλά άλλα . Ως απάντηση επαναφέρουμε  κάποιες σκέψεις :  Πράγματι  η αναρρίχηση  έχει αναχθεί σε δημοφιλή δράση – άθλημα κατ΄ άλλους – με κάποιους  να  διεκδικούν  να γίνουν τα ΜΕΤΕΩΡΑ  παγκόσμιο  κέντρο αναρριχητισμού  κάτι που φυσικά  ούτε λογικό είναι , ούτε μπορεί να συμβεί λόγω των προστατευτικών νόμων .

Δεδομένου  λοιπόν ότι τα ΜΕΤΕΩΡΑ  ούτε μπορούν , ούτε πρέπει να αλλάξουν χαρακτήρα  και από ιερός χώρος να μετατραπεί σε  αναρριχητικό κέντρο , νομίζουμε   είναι ευκαιρία να  αξιοποιηθεί  η  συστάδα  των βράχων Γάβρου – Αγίου Δημητρίου ) που μπορεί να υποδεχθεί  τους αναρριχητές  που θέλουν να ασκήσουν το χόμπυ τους αυτό κάτι  που το  αποδεικνύει  η μελέτη που συνέταξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έχει επικαιροποηθεί από τον δήμο και διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί , αλλά και οι ξένοι που μόνοι τους καταφθάνουν στην περιοχή  .

Ένα αναρρηχιτικό  πεδίο στα   Χάσια  όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστικό ως προς την Καλαμπάκα  , όπως  αφελώς υποστηρίζουν ορισμένοι  , αλλά θα λειτουργήσει  συμπληρωματικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού δεδομένου  ότι η περιοχή Χασίων  δεν έχει υποδομές για να φιλοξενήσει επισκέπτες  και η απόσταση  από την Καλαμπάκα είναι  μικρή.

Αν θέλουμε σοβαρά  την  ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού τα  Χάσια  , για όσους γνωρίζουν την περιοχή , είναι μοναδικός τόπος όπου μπορούν να ασκηθούν δράσεις  αρκεί να υπάρξουν πολιτικές που θα στηρίξουν αυτόν τον τομέα .

 

Κυρία Υπουργέ ,

Ως Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών  σας ζητάμε :

α)σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμπάκας  και την Περιφέρεια  Θεσσαλίας , να στηρίξετε τις προσπάθειες  για ένταξη της μελέτης για το αναρριχητικό πεδίο Χασίων σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης ώστε να δοθεί μια αξιόπιστη λύση στην ανάγκη να αξιοποιήσει ο νομός μας τις φυσικές  ομορφιές  του ώστε να ωφεληθεί ο τοπικός τουρισμός και η τοπική οικονομία από την άσκηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού .

β) να προχωρήσετε άμεσα στην έκδοση των Προεδρικών διαταγμάτων βάση της πρότασης – γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ  για να τεθεί επιτέλους το προστατευμένο από την UNESCO μνημείο  της παγκόσμιας Πολιτισμικής  κληρονομιάς  σε καθεστώς προστασίας λόγω του χαρακτήρα του .

 

       Για την Ομάδα Πρωτοβουλίας  Χασιωτών

               Η Διοικούσα Επιτροπή

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .