Το ευθυμογράφημα της εβδομάδος Σάββατο – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

1 Οκτωβρίου, 2016 08:21 Επιμέλεια: /

kalampakiotika drone

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες , είναι γνωστό πως ζούμε σε εποχή μεγάλων ανατροπών . Και δεν μιλάω για  τις μεγάλες  ανατροπές που επέφερε η ραγδαία  τεχνολογική πρόοδος αλλά  για τις ανατροπές στην καθημερινότητα  ημών και υμών των νεοελλήνων που γκρεμίζουν όλο το παραδοσιακό  αξιακό υπόβαθρο  στο οποίο δομήθηκε η ελληνική κοινωνία . Θα μου πείτε , καλά , δεν πρέπει να αλλάζουμε , να επαναπροσδιορίζουμε στάσεις και συμπεριφορές και να επανατοποθετούμαστε ; Ποιος λέει όχι . Εδώ όμως η κατάσταση  έχει ξεφύγει παντελώς σε σημείο που να ενθυμείσαι την επίκαιρη ρητορική φράση –ερώτημα  του μεγάλου μας κωμικού , αείμνηστο Βασίλη Αυλωνίτη , που έλεγε : «…βρε που πάμε ρε , που πάμε ;» !!! Πράγματι , που πάμε ; Ιδού το ερώτημα .

Δέστε : μπαίνει ένας ηλικιωμένος  στο αστικό ή στο λεωφορείο και κανένας νεαρός δεν ευαρεστείτε να σηκωθεί και να του παραχωρήσει τη θέση του , μιλάς με νέο σήμερα και νομίζεις ότι μιλάει άλλη γλώσσα , όλο και όλο το λεξιλόγιο  πέντε δέκα λέξεις και οι μισές βωμολοχίες , περιμένεις σε ουρά και γυναίκες μπροστά , σε εκτοπίζουν πριν καν καταλάβεις τι γίνεται . Και μιλάμε για τα απλά , καθημερινά , για τα μεγαλύτερα είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο .

Λοιπόν , θα σας μεταφέρω ένα περιστατικό και μια στιχομυθία για να καταλάβετε ότι ως κοινωνία έχουμε ισοπεδώσει τα πάντα .

Βρισκόμαστε σε μια εσπερινή ακολουθία και ως είθισται  μετά το πέρας και το «Δι΄ ευχών»  ακολουθεί το μοίρασμα  της αρτοκλασίας . Έ , χρυσό να μοίραζαν τέτοιο στριμωξίδι και τέτοια κλωτσοπατινάδα  δε θα γίνονταν , με το γυναικείο φύλο να έχει την πρωτοκαθεδρία .

_Άντι μαρί , χως μέσα , τι περιμένζ ;  Ψιθύρισε μια σχετικά νεαρά κυρία σε μια άλλη μεγαλύτερης ηλικίας που περίμενε ,  κολώνα άλατος , υπομονετικά , άγνωστο γιατί .

_Πάψι, ντρουπή , σιγομουρμούρισε η ηλικιωμένη κυρία  λοξοκοιτώντας γύρω της !!!

_Τι ντροπή , είσαι καλά  θειά ; Απαντά η νεώτερη και όλο ωθούσε  και ωθούνταν για να φτάσει μπροστά  .

_Τι ντρουπή ; Καλά , μπρουστά οι γναίκις απ΄ τσ΄ άντρι ; Λίγου σιβασμός …. Κι μιτά τι συγκαθάς ; Έχς να  κουσκινίσι , να ζμώσι , να μπαλώσι , ή να φκιάσι πίτα στου σπίτι ; Τηλιόρασι θ΄ ανάψι για να δις την «καρά σεβντά» , συμπλήρωσε με νόημα η ηλικιωμένη.

_Τί…ιιι ;

_Εμ καλά λέου :  τι , μπρουστά η γναίκα κι πίσου ου άντρας ;

_Καλά , δεν άκουσες  τίποτα ακόμα  περί ισότητας  θειάκου ; Ρωτάει η νεαρότερη .

_Τι ισότητα είνι αυτήν κουρίτσιμ , δεν την καταλαβαίνου ;

_Να , ότι άντρας κι γυναίκα είναι ίσοι . Που ζεις χρυσή μου ; Αυτά λέτε εσείς οι παλιές και μας χαλάτε την πιάτσα , επέμενε η νεαρότερη  , γελώντας λες και της καθάριζαν αυγά .

_Ίσι να μη σέβεται η γυναίκα τον άντρα κι να πάει μπρουστά απ΄τουν άντρα κι ου άντρας ου φουκαράς να είνι πίσου ; Τι θέλτι να κάντι οι σημιρινές γναίκις  μ΄ αυτό , δεν καταλαβαίνου;

_Έ….εεεε αυτό πειράζει ; Αυτά συνέβαιναν στην εποχή της γιαγιάς μου , ακόμα αυτά θα έχουμε ; Ξύπνα , άλλαξαν  τα πράγματα , η γυναίκα έχει δικαιώματα , είναι αυτεξούσια  , ανεξάρτητη , συνέχιζε το γνωστό φεμινιστικό κήρυγμα η νερά και όλο ωθούσε .

_Τι να σι που κουρίτσιμ , ιμις δε….εεεν  κάναμι έτσι στην θκιά μας την ιπουχή . Πρώτα έπαιρναν αντίδωρο απ΄τουν παππά οι άντρις κι μιτά οι γναίκις . Τώρα , τι ριζιλίκια  είνι αυτά , συνέχισε να λέει η γηραιότερη χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά δημιουργώντας χάσμα απόστασης από τις άλλες .

_Δηλαδή σα να μου λες ότι οι γυναίκες είναι δεύτερης κατηγορίας ;

_Όχι , δεύτερις δεν είνι , αλλά όχι κι μπρουστά απ΄τσ΄ άντρι ;

_Καλά , τι θα πει γυναίκα και άντρας , όλοι άνθρωποι δεν είμαστε ; Επέμενε η νεώτερη .

_Ναι κουρίτσιμ καλό , όλοι άνθρουποι του Θιού είμαστι , αλλά πρέπι οι γναίκις να σέβονται  τουν  έρμουν  τουν άντρα , όπως και να το κάνουμε άντρας είναι , αυτός τραβάει μπροστά σε όλα .

_Ά….αααα , γι΄ αυτό δεν πάμε καλά . Δηλαδή είσαι υπέρ του γυναικωνίτη στην εκκλησία , απ΄ότι κατάλαβα .

_Είμι  ,τι  είνι αυτό τώρα , άντρις κι γναίκις αντάμα ; Ντρουπή , ντρουπή !!!

_Καλά , προχώρα τώρα , κι΄ άσε το κήρυγμα  , έχουμε χάσμα γενεών .

_Κάτσι , κάτσι , βλέπς δεν σκόλασαν οι άντρις , επέμενε η γηραιότερη κυρία μένοντας στήλη άλατος .

_Καλά , κάτσε τελευταία , εγώ πάω , είπε η νερά  σπρώχνοντας και διαγκωνίζοντας για να φτάσει εγκαίρως μπροστά  .

_Βουήθειάς κουρίτσιμ , ψέλλισε η ηλικιωμένη η οποία , απ΄ότι παρατήρησα  έμεινε τελευταία από  θέση αρχής και μόνο .

Της έβαλα το καπέλο και της έδωσα συγχαρητήρια για τις αξίες που κρατά στην ζωή της έστω και αν κάποιοι αυτό το χαρακτηρίζουν συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση . Στην ουσία είναι εξόχως προοδευτικό !!!

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.