Το ευθυμογράφημα της εβδομάδος – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
13 Αυγούστου 2016, 08:39

«Ομιλίας δε τάς γεραιτέρων φίλει» («Να αγαπάς τις ομιλίες, τα λόγια των γεροντότερων»). 

 (Μένανδρος – Αρχαίος Έλληνας ποιητής 4ος αιων π.χ)

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν σοφίες που έμειναν στο χρόνο το ίδιο χρήσιμες και επίκαιρες τόσο που λες ότι οι μεγάλοι σοφοί της αρχαιότητας μάλλον ζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής μας και γι΄ αυτό το περιγράφουν τόσο καλά  .

Λοιπόν , σοφά τα λόγια των γερόντων γιατί  αποτελούν καταστάλαγμα εμπειριών  ζωής που μας βοηθούν  να καταλάβουμε πράγματα που ίσως πάνω στην νεανική επιπολαιότητα είτε δεν κατανοούμε το βάθος τους , είτε  δεν δίνουμε την δέουσα σημασία μένοντας πεισματικά  εγωιστικά στις δικές μας ρηχές απόψεις για πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ζωή και το αληθινό νόημά της .

Σήμερα θα σας διηγηθώ την στιχομυθία δύο γερόντων που άκουσα λάθρα , καθώς έπεσα πάνω  τους , που λένε , και πολύ με εντυπωσίασε για το πώς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες του σήμερα , αλλά και γενικότερα την κρίση , η οποία , απ΄ ότι  φαίνεται εμβαθύνοντας εντελέστερα μέσα της , δεν είναι αμιγώς οικονομική αλλά ,  θα έλεγα , ότι είναι ηθική , πολιτισμική , κρίση αξιών .

Η εν λόγω κουβέντα των δύο ηλικιωμένων έλαβε χώρα στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της Καλαμπάκας Παρασκευή μεσημέρι.

_ Καλημέρα  Μήτσιο .

_ Καλημέρα Γιάννο , πως πάς ;

_Χμ…μμμ , δε βλέπς ; κούτσα κούτσα , ας είνι καλά ιτούτιν ιδώϊα , απάντησε ο μπάρμπα  Γιάννος , ένας ογδοντούκης και βάλε , απ΄ ότι μπόρεσα να καταλάβω , κοτσονάτος  παππούς .

_  Ισί πως τα πουρέβζ ;

_ Πως  να πουρέψου  , απ΄ του γιατρό έρχουμι κι στου γιατρό πάνου πάλι  , αλλά δόξα τον Κύριο , να μην είμι κι αχάριστους συμπλήρωσε ο Μπάρμπα Μήτσος .

_Δόξα κι πάλι δόξα τον Μεγαλοδύναμο υπάρχν κι χειρότιρα . Ιμίς ταλάχιστουν , ξημερώσαμε κι΄ ανοίξαμε τα μάτια  μας , ίμιστι ζουντανοί . Ξέρς πόσι πλάϊασαν του βράδυ κι δεν ματασκώθκαν ;

_ Ισί τι λές ; Δεν ξέρου ;

­_ Δεν είπα ότι δεν ξέρς ; Του αντίθιτου . Ιπιδίς του ξέρς στου είπα , απάντησε Μπαρμπα Γιάννος .

_Τι έχς ;

_Κι τι δεν έχου να λες ; Ούλα τ’ άχου . Πίισι απάν , ζάχαρι απάν , μάτια στραβά , κφος ίμι , έχου κι τίπουτις  καλό ;  Γι΄ αυτό πάνου τσ’  γιατροί … αλλά τι να σι κάν κι΄ αυτούνι ; Θιοί είνι ; Αλλά λέου δόξα , καλά ίμι κι  γω κι η μπάμπου .

_ Την έχς τη μπάμπου ;

_ Αν την έχου λέει…ιιιι , κούρδους ακέργιους .

_ Α…αααα , ίσι πρώτους , ιγώ τι κάνου που ίμι μαναχόσμ.

_ Έχς   χρόνια που την έχασις ;

_ Τρία – τέσιρα .

_Να ζήσι να την θυμάσι , τι να σι που άλλου .

_ Πήγις  πίρις την σύνταξη ;

_ Α..ααχά , απου κι έρχουμι .

_ Πόσα σ΄ έκουψαν ;

_ Άστα , μη χαντάκουσαν , έπιρνα ικας (ΕΚΑΣ)  κι μη τ΄ όκουψαν αλλά δε βαριέσι , δε  τζαουνίζου  , κι΄ αυτά τα λίγα που μη  διν απ΄την σύνταξι μη φτάν για τσ΄ γιατροί  . Αλλά να , στιναχουριόμι  γιατί έδουνα κανά φράγγου τ΄ αγγόνια , τώρα στη χάσι  κι στη φέξι, που να φτάσν.

_Κι μένα με ζιουμάτσαν αλλά πάλι λέου ζήσαμι κι μη λίγα , ζήσαμιι κι μη πουλλά , μαθημένι είμαστι . Άμα θυμάμι την πείνα του ‘40 λέου τι πλούσιους που ίμι , κι λέου πάλι καλά , ιδώ που κατάτζαμι την δόλια  την  Ελλαδίτσα μας .

_Δίκιου έχς λιφτά θα μας πάρουν , την ψυχή δεν μας την πέρν , αυτήν ου καπιτάν Μιχάλτς μόνου θα μας την πάρι .

_ ψέματα ;

_ Ούλα να μας τα πάρν Τουν Χριστό κι την Παναγιά δεν μας την πέρν , ότι κι να κάνουν οι ξένι . Κι’  άμα έχουμι τουν Χριστό κι την Παναγία μη φουβάσι τίπουτας ντυπ !!!

_Μιγάλη η χάτριτς  , κι ΄ έρχιτι κι ου δικαπενταύγουστους μιθαύρου .

_Θα ρθούν πιδιά , αγγόνια ;

_Θα έρθν , τα  πιριμένου , ισένα ήρθαν , θα έρθν ;

_Ιμένα ήρθαν του Πανηγύρι , τς Αγία Παρασκευής , καλά ίντα , έ…εεε , δύσκουλα τα φέρν βόλτα , αλλά άμα είμαστι καλά κι δεν είμιστι στα νουσουκουμία , καλά να λέμι .

_Δόξα , δόξα τον Κύριο !!!

_ Άντι  φεύγου τώρα γιατί θα χάσου του λιουφουρίου κι δεν έχου λιφτά για ταξί .

_ Να πας στο καλό , χάρκα πουλί που σ΄ είδα να δώσι τα δέουντα απάν σ΄ ούλι .

_Θα δώκου , θα δώκου , άντι   γεια σου , καλή Παναγιά να πιράσουμι .

_Καλή Παναγιά , καλή Παναγιά ….

Η Ελλάδα της υπαίθρου , η Ελλάδα που αντιστέκεται με τον τρόπο της , η Ελλάδα που δεν πεθαίνει αλλά που μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει  και ξανά προς την δόξα τραβά , που λέει και ο  εθνικός μας ποιητής !!

Καλή Παναγιά συνέλληνες , να έχουμε την ευλογία της  !!!

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .