Το ευθυμογράφημα της εβδομάδος – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
1 Ιουλίου 2017, 08:03

Και να , που λέτε φίλοι μου αναγνώστες , μας ήρθαν και οι ζέστε…εεεες !!!  Στα ξεμποστανιάσματα ο Θεριστής , είπε να ζεστάνει γιατί , εδώ που τα λέμε , μας έριξε βροχές , χαλάζι , σε σημείο που νομίσαμε ότι έτσι θα μας πάει μέχρι το τέλος . Αλλά μάλλον δε μας έκανε τη χάρη . Έσφιξαν οι ζέστες για τα καλά . Θα μου πείτε θεριστή  τον λένε αυτόν , τι περίμενες να  κάνει ; Άρι δίκιου , που λένε και οι  Βλάχοι !!! Έτσι είναι ο θεριστής ότι και να κάνει , θεριστής είναι και πρέπει να ψωμώσουν τα στάρια , να ωριμάσουν και να μπει ο Αλωνάρης να πάμε στα αλώνια …αααα !!!

Αυτά βεβαίως παλιότερα , τότε που ο κύκλος της ζωής ήταν συνυφασμένος με την γη , το εορτολόγιο της Εκκλησίας και τις παραδόσεις μας . Τότε ήταν αλλιώς , θα μου πείτε , τώρα άλλαξαν τα πράγματα . Ποιος θυμάται τον Θεριστή και ποιος τον Αλωνάρη . Αφήστε που σιγά – σιγά φεύγουν και οι παλιότεροι και  κάποιο πράγματα  συνδεδεμένα με τον αγροτικό κύκλο της ζωής λησμονιούνται .

Ποιος θυμάται το θέρο , ποιος  τ΄ αλώνια , ποιοι το δρεπάνι , την δοκάνη , το γκαρμπολόϊ την ξυδοπαπάρα και το λίχνισμα . Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και στην λήθη και μάλλον δεν τα χρειαζόμαστε , για να μην πω ότι δεν θέλουμε να τα θυμόμαστε διόλου . Τώρα , έχουμε άλλα . Ούτε θέρο , ούτε αλώνι , ούτε λίχνισμα , ούτε ιδρώτας να αυλακώνει  το πρόσωπο , ούτε τίποτα . Πας στο σούπερ μάρκετ και παίρνεις το ψωμάκι και εννιά…ααα ,  έχει ο μήνας !!!

Αλλά αρκετά η φλυαρία με τα παλιά . Που λέτε το Σαββατοκύριακο τα ορεινά γέμισαν κόσμο . Τριάντα εννιά στον κάμπο είκοσι πέντε στα ψηλά . Είναι να μην πάρεις τα πλάϊα;  Όποιος έχει πατρικό  στο χωριό , ή έφτιαξε ένα σπιτάκι στα ψηλά , την έκανε με ελαφρά . Όχι θα κάτσει στον κάμπο να τον λούζει ο ιδρώτας . Στα ψηλά , κάτω απ΄ τον έλατο ή τον πλάτανο στο μεσοχώρι και ρίξε τσιπουράκια !! Των Ελλήνων οι παρέες που φτιάχνουν ιστορίες  και μπερδέματα , κατά Σαβόπουλο.

_Κίτσιου , τσιτς φάτς ;

_Γκίνι  ,μούλτου γκίνι , Τόλιο , απάντησε στον συγχωριανό του , τον μπάρμπα Αποστόλη που απολάμβανε το τσιπουράκι στον κεντρικό καφενέ του χωριού, στα ορεινά του νομού κρατώντας , λες και κρατούσε βασιλικό σκήπτρο , την γκλίτσα  που εξείχε μισό μέτρο πάνω απ΄το κεφάλι  του .

_Τι λέει στουν κάμπου ;

_Άναψι του πιλικούδι , μπάρμπα Τόλιο  .

_Χτύπσι σαράντα ;

_Αν χτύπσι , λέει…ιιιι  . Γι΄ αυτό κι μας βλέπς ιδώ , συμπλήρωσε , ο Κίτσιος .

_Θα κάτστι μέρις ή θα κατέβτι κατ την Κυριακή ; Ρώτησε την κλασική ερώτηση που κάνουν όλοι όσοι ξεκαλοκαιριάζουν στα ορεινά .

_Θα κατέβουμι  κάτ΄ έχουμι δλιές μπάρμπα Τόλιο .

_Άρα κατσίτι ιδώ να σας δει ου Θιός , που θα πάτι στου καμίνι ;

_Τι να κάνουμι , καλά είνι ιδώ κάτ απ΄του πλάτανου κι του κρύου του νιρό , αλλά ιμίς δλεύουμι , βλέπς .

_Κατσίτι , κατσίτι , οι δλιές δε σκουλνάν πουτέ . Άλλου απου μένα ;

_Τι έκανις εσί μπάρμπα Τόλιο ;

_Γέρασα κι τσ΄ δλιές δεν τσ΄ σκόλασα . Μιτά η πουλύ  δλιά τρώι τουν αφέντι , έλιγαν οι παλιοί .

_Τ΄ όλιγαν , τ΄ όλιγαν , απάντησε ο Κίτσιος .

_Άκσις τίπουτα ειδήσεις ;

_Ν΄ ακούσου ειδήσεις ;  Μη δλεύς μπάρμπα – Τόλιο ;

_Γιατί  πασιάμ ;

_Τι γιατί ; Για να ποιού κι΄ άλλα χάπια απ΄ όσα πίνου ; Άκου να δου ειδήσεις ; Κύριε ελέησον , τι άλλο θα ακούσω ακόμα , συμπλήρωσε ο Κίτσιος .

_Καλά , μη συμπαθάς αλλά έλιγα μήπους ου άλλους έβαλι γραβάτα .

_Άααα…ααα , έχς άλλου καημό ισί  μπάρμπα – Τόλιο .

_Βρε κανένα καημό δεν έχου , αλλά ρουτάου έτσι για πλάκα .

_Τι να σου πω , δε…εεεν είδα κάτι τέτοιο .Τώρα αν έβαλι κι δεν του είδα , τι να σι που , θα μαθιφτί .

_’Αντι καλά , στην υγειά μας κι καλό καλουκαίρι να πιράσουμι .

_Αυτοί ούλοι απ΄λες μπάρμπα Τόλιο όχι μόνου γραβάτα θα βάλν αλλά κι παπιόν .

_Άρι δίκιου Κίτσιου , άρι δίκιου !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .