Το ευθυμογράφημα της εβδομάδος – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

1 Ιουλίου, 2017 08:03 Επιμέλεια: /

kalibas new site

Και να , που λέτε φίλοι μου αναγνώστες , μας ήρθαν και οι ζέστε…εεεες !!!  Στα ξεμποστανιάσματα ο Θεριστής , είπε να ζεστάνει γιατί , εδώ που τα λέμε , μας έριξε βροχές , χαλάζι , σε σημείο που νομίσαμε ότι έτσι θα μας πάει μέχρι το τέλος . Αλλά μάλλον δε μας έκανε τη χάρη . Έσφιξαν οι ζέστες για τα καλά . Θα μου πείτε θεριστή  τον λένε αυτόν , τι περίμενες να  κάνει ; Άρι δίκιου , που λένε και οι  Βλάχοι !!! Έτσι είναι ο θεριστής ότι και να κάνει , θεριστής είναι και πρέπει να ψωμώσουν τα στάρια , να ωριμάσουν και να μπει ο Αλωνάρης να πάμε στα αλώνια …αααα !!!

Αυτά βεβαίως παλιότερα , τότε που ο κύκλος της ζωής ήταν συνυφασμένος με την γη , το εορτολόγιο της Εκκλησίας και τις παραδόσεις μας . Τότε ήταν αλλιώς , θα μου πείτε , τώρα άλλαξαν τα πράγματα . Ποιος θυμάται τον Θεριστή και ποιος τον Αλωνάρη . Αφήστε που σιγά – σιγά φεύγουν και οι παλιότεροι και  κάποιο πράγματα  συνδεδεμένα με τον αγροτικό κύκλο της ζωής λησμονιούνται .

Ποιος θυμάται το θέρο , ποιος  τ΄ αλώνια , ποιοι το δρεπάνι , την δοκάνη , το γκαρμπολόϊ την ξυδοπαπάρα και το λίχνισμα . Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και στην λήθη και μάλλον δεν τα χρειαζόμαστε , για να μην πω ότι δεν θέλουμε να τα θυμόμαστε διόλου . Τώρα , έχουμε άλλα . Ούτε θέρο , ούτε αλώνι , ούτε λίχνισμα , ούτε ιδρώτας να αυλακώνει  το πρόσωπο , ούτε τίποτα . Πας στο σούπερ μάρκετ και παίρνεις το ψωμάκι και εννιά…ααα ,  έχει ο μήνας !!!

Αλλά αρκετά η φλυαρία με τα παλιά . Που λέτε το Σαββατοκύριακο τα ορεινά γέμισαν κόσμο . Τριάντα εννιά στον κάμπο είκοσι πέντε στα ψηλά . Είναι να μην πάρεις τα πλάϊα;  Όποιος έχει πατρικό  στο χωριό , ή έφτιαξε ένα σπιτάκι στα ψηλά , την έκανε με ελαφρά . Όχι θα κάτσει στον κάμπο να τον λούζει ο ιδρώτας . Στα ψηλά , κάτω απ΄ τον έλατο ή τον πλάτανο στο μεσοχώρι και ρίξε τσιπουράκια !! Των Ελλήνων οι παρέες που φτιάχνουν ιστορίες  και μπερδέματα , κατά Σαβόπουλο.

_Κίτσιου , τσιτς φάτς ;

_Γκίνι  ,μούλτου γκίνι , Τόλιο , απάντησε στον συγχωριανό του , τον μπάρμπα Αποστόλη που απολάμβανε το τσιπουράκι στον κεντρικό καφενέ του χωριού, στα ορεινά του νομού κρατώντας , λες και κρατούσε βασιλικό σκήπτρο , την γκλίτσα  που εξείχε μισό μέτρο πάνω απ΄το κεφάλι  του .

_Τι λέει στουν κάμπου ;

_Άναψι του πιλικούδι , μπάρμπα Τόλιο  .

_Χτύπσι σαράντα ;

_Αν χτύπσι , λέει…ιιιι  . Γι΄ αυτό κι μας βλέπς ιδώ , συμπλήρωσε , ο Κίτσιος .

_Θα κάτστι μέρις ή θα κατέβτι κατ την Κυριακή ; Ρώτησε την κλασική ερώτηση που κάνουν όλοι όσοι ξεκαλοκαιριάζουν στα ορεινά .

_Θα κατέβουμι  κάτ΄ έχουμι δλιές μπάρμπα Τόλιο .

_Άρα κατσίτι ιδώ να σας δει ου Θιός , που θα πάτι στου καμίνι ;

_Τι να κάνουμι , καλά είνι ιδώ κάτ απ΄του πλάτανου κι του κρύου του νιρό , αλλά ιμίς δλεύουμι , βλέπς .

_Κατσίτι , κατσίτι , οι δλιές δε σκουλνάν πουτέ . Άλλου απου μένα ;

_Τι έκανις εσί μπάρμπα Τόλιο ;

_Γέρασα κι τσ΄ δλιές δεν τσ΄ σκόλασα . Μιτά η πουλύ  δλιά τρώι τουν αφέντι , έλιγαν οι παλιοί .

_Τ΄ όλιγαν , τ΄ όλιγαν , απάντησε ο Κίτσιος .

_Άκσις τίπουτα ειδήσεις ;

_Ν΄ ακούσου ειδήσεις ;  Μη δλεύς μπάρμπα – Τόλιο ;

_Γιατί  πασιάμ ;

_Τι γιατί ; Για να ποιού κι΄ άλλα χάπια απ΄ όσα πίνου ; Άκου να δου ειδήσεις ; Κύριε ελέησον , τι άλλο θα ακούσω ακόμα , συμπλήρωσε ο Κίτσιος .

_Καλά , μη συμπαθάς αλλά έλιγα μήπους ου άλλους έβαλι γραβάτα .

_Άααα…ααα , έχς άλλου καημό ισί  μπάρμπα – Τόλιο .

_Βρε κανένα καημό δεν έχου , αλλά ρουτάου έτσι για πλάκα .

_Τι να σου πω , δε…εεεν είδα κάτι τέτοιο .Τώρα αν έβαλι κι δεν του είδα , τι να σι που , θα μαθιφτί .

_’Αντι καλά , στην υγειά μας κι καλό καλουκαίρι να πιράσουμι .

_Αυτοί ούλοι απ΄λες μπάρμπα Τόλιο όχι μόνου γραβάτα θα βάλν αλλά κι παπιόν .

_Άρι δίκιου Κίτσιου , άρι δίκιου !!!

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.