Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
24 Σεπτεμβρίου 2016, 08:30

_Ω Πανάϊου , φώναξε την συμβία του με την οποία ζουν μαζί σε ορεινό  χωριό της περιοχής μας , αλλά αγρόν ηγόρασα  η Παναγιούλα .

_Που καϊπουιάσκι πάλι , σιγομουρμούρισε ο Μπάρμπα-Χρήστος .

_Τι φουνάζι κι ξισήκουσις τουν μαχαλά ; ακούστηκε η φωνή της κυρά – Πανάγιως καθώς ανέβαινε τα ξύλινα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο υπερώο του παλιού πέτρινου σπιτιού .

_Έλα ιδώ σι θέλου , πρόσταξε ο μπάρμπα – Χρήστος.

Τι να κάνει και η κυρά – Πανάγιω , ξεδίπλωσε την ποδιά της και εναπόθεσε στο τραπέζι ένα ντέγκι λάχανα που μάζεψε απ΄τον κήπο της αυλής  για να κάνει  πασπαλόπιτα .

_Σι΄ ακούου , τι θέλτς ; είπε αρχίζοντας να καθαρίζει και στη συνέχεια να τρίβει τα λάχανα .

_Πανάϊου , ξέρς  πόσα πατάμι ;

_Χαίρου πουλύ , για νέου μη του λες ;

_Τήρα , θα κατέβου την Παρασκιβή κατ  (στην Καλαμπάκα) κι θα πάνου στουν συγγιλουγράφου (συμβολαιογράφο) , να γράψου την πιριουσία στα πιδιά .

_Τι , είδις κάνα όνειρου ;

_Όχι , αλλά μιγάλι ανθρουπι είμιστι , πρέπι να τα τακτουποιήσουμι κι΄ αυτά .

_Τα πιδιά τα ρώτσις ;

_Τι να ρωτήσου δηλαδής ;

_Τ΄ άπις τι θα κάντζ  ; Θέλν;  Ή  θα τα βάλουμι να μαλώσν  για  τσάκνα κι΄ άχυρα ; επέμενε η κυρά Πανάγιω που μάλλον κάτι είχε στο γυναικείο μυαλό της.

_Τι λες βρε όρνιου καλτσάτου ; Θα γράψου την πιριουσία κι θα μη πουν κι κουβέντις  από παν ;

_Έ…εεεεμ ;

_Τι έ…μμμ , είνι αυτό ;

_Να τα ρουτήσι πρώτα κι μιτά να πας στουν συγγιλουγράφου , επέμενε η κυρά – Πανάγιω .

_Δεν έχου να ρουτήσου κανέναν , θα τα γράψου κι΄ ας μη θέλν , επέμενε και ο μπάρμπα- Χρήστος .

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες  , λίαν πρωί Παρασκευής ο μπάρμπα – Χρήστος , αφού μάζεψε από βραδύς ότι χαρτί είχε στο μπαούλο  από την περιουσία του , πείρε το λεωφορείο και ντουγρού για Καλαμπάκα . Σε λίγο κούτσα – κούτσα και απ΄το ένα χέρι δεμένο τον τορβά και στο άλλο την γκλίτσα ανέβηκε στο συμβολαιογραφείο .Μετά από μια παρατεταμένη  περιδιάβαση στους διαδρόμους της πολυκατοικίας που στεγάζονταν το συμβολαιογραφείο έδωσε μια κλωτσιά την μισάνοιχτη πόρτα και μπήκε .

_Καλημέρα , ιδώ ίνι που φκιάν τα χαρτιά ; Ρώτησε .

_Ποια χαρτιά εννοείς παππού ; Απάντησε μια υπάλληλος .

_Για τα χουράφια κι τα σπίτια , τι ποια χαρτιά ; Θέλου να τα  γράψου στα πιδιάμ , φώναξε ο μπάρμπα – Χρήστος χτυπώντας την γκλίτσα .

_Εδώ είναι , κάθισε  .

_Που να κάτσου κουρίτσιμ , ρώτησε ο μπάρμπα – Χρήστος , κοιτάζοντας γύρω του και βλέποντας ότι οι καρέκλες ήταν γεμάτες κόσμο .

_Έλα δω παππού , έλα δω , φώναξε μια κυρία και σηκώθηκε παραχωρώντας τη θέση της  στον μπάρμπα – Χρήστο .

_Α….αααα , να ίσι καλά κουρίτσιμ , ευχαρίστησε ο μπάρμπα – Χρήστος και κάθισε γυρίζοντας πέρα δώθε το κεφάλι περιεργαζόμενος τους ανθρώπους που ανέμεναν να εξυπηρετηθούν .

_Τσιούπρα ; Ούλοι αυτοί θέλν να γράψν τσ πιριουσίις ; Ρώτησε την κοπέλα  που κάθονταν απέναντί του και χτυπούσε έντονα το πληκτρολόγιο .

_Όχι , αυτοί είνι για άλλου πράγμα , απάντησε η υπάλληλος .

_Βρε μπας κι έκανα λάθους κι μπήκα σι άλλου γραφείου , σιγομουρμούρισε .

_Όχι , σωστά ήρθες , μην ανησυχείς , περίμενε , παρενέβη η υπάλληλος που τον έπιασε με την άκρη του ματιού της που ανησυχούσε .

_Αμ , ιγώ θα φάου ούλη τη μέρα ιδώ σήμιρα , ψέλλισε  .

_Όχι  , μην ανησυχείς , αυτοί είναι  για άλλο  πράγμα , συνέχισε να λέει η υπάλληλος καθησυχάζοντας  τον Μπάρμπα – Χρήστο .

_Παππού , κάτσι ,  ιμείς μια απλή αίτηση αποποίησης κληρονομιάς  , θέλουμε να κάνουμε , ούτε ένα λεπτό δε θα κάνει ο καθένας  , συμπλήρωσε ,  είμαστε στο κίνημα «δεν κληρονομώ» , συμπλήρωσε .

_Τι λες βρε πιδούλιμ , κάντα λιανά γιατί δεν τα καταλαβαίνου , ρώτησε ο Μπάρμπα – Χρήστος .

_Να , μας έγραψαν οι γονείς μας την περιουσία χωρίς να μας ρωτήσουν . Που να βρούμε να πληρώσουμε τον φόρο κληρονομιάς και τον ΕΜΦΙΑ  . Γι΄ αυτό κάνουμε την αίτηση , κι λέμε δεν αποδεχόμαστε , εξήγησε στον Μπάρμπα – Χρήστο ο νεαρός που κάθονταν παραδίπλα του .

_Μη χειρότιρα , τι θ΄ ακούσου ακόμα , σιγοψιθύρισε ο μπάρμπα – Χρήστος και άρχισε να στριφογυρίζει στην καρέκλα λες και τον έτρωγαν τα ψύλλια .

_Μ….μμμμ , θες να πάθου κι γω καμιά τέτοια κασκαρίκα ; Κι΄ όχι τίπουτις άλλου αλλά ποιος ακούει την Πανάϊου  μιτά , αναρωτήθηκε και τινάχτηκε όρθιος .

_Άντι γειά σας , θυμήθκα ότι έχου μια δλιά , πάνου κι γυρνάου μιτά , είπε και εξήλθε  αλλά μην το είδατε τον Παναή !!!

Όσο για τα παιδιά του που τους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τους γράψει την περιουσία του  διαμήνυσαν  να μην το διανοηθεί γιατί  θα γίνουν από δύο χωριά     χωριάτες !! Βρε που φτάσαμε…εεεεε !!!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .