Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
25 Ιουνίου 2016, 08:16

Η γιαγιά  Σοφία  μαζί με τον παππού Σπύρο διάγουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους και  ζουν μόνοι τους  στο χωριό . Τι δεν τους έταξαν τα παιδιά τους να πάνε στο Κλεινόν  άστυ , στην Αθήνα , όπου διαμένουν και εργάζονται  μόνιμα  , αλλά επί ματαίω .

_Ιγώ να έρθου να κάτσου στα κλουβιά αυτά ; Δε θα ίστι  στα συγκαλά σας μη φαίνιτι , απαντά η γιαγιά Σοφία όταν η κουβέντα , Χριστούγεννα , Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο , που τα παιδιά τους επισκέπτονται , περιστρέφεται γύρο απ΄ αυτό το θέμα  .

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες μ΄ αυτά και μ΄ αυτά η γιαγιά Σοφία και ο Παππούς  Σπύρος  , καραούλι στο χωριό .

Την περασμένη Παρασκευή η γιαγιά Σοφία σηκώθηκε χαραή – χαραή , έχοντας μια ανεξήγητη ανησυχία .

_Σήκου , αφουρισμένι , δε θα κατέβς κατ  ; Παζάρι σήμερις , δεν έχουμι τίπουτας στου ντλάπι , φώναξε τον παππού Σπύρο .

_Κι έλιγα θ΄ αστουχίσι  δε θ΄ αστουχίσι  ; Στουν πάτου δεν  αστόϊσις , απάντησε ο παππούς Σπύρος πειράζοντάς την καθώς μια ζωή μαζί της  έμαθε να την διαβάζει απ΄ έξω κι΄ ανακατωτά , λες και  λέει το Πάτερ ημών !!!

Και που λέτε  ,το παλιό αγροτικό – αντίκα  ο παππούς Σπύρος ,ήταν νιός και γέρασε ,  τα βιβλιάρια τραπέζης  στην τσέπα και ροβόλησε τον κατήφορο προς Καλαμπάκα  για ψώνια , αλλά μάλλον δεν ήταν η μέρα του καθώς το αγροτικό – αντίκα  έκανε νούμερα κι΄ έτσι  αντί για την τράπεζα  τράβηξε ίσια στο συνεργείο , στον φίλο του τον Βαγγέλη  για επισκευή .

_Βαγγιλάκουμ , τήραξέ του γιατί χλιμιντράει σαν κανένα σακαϊάρκου παλιάλουγου , φώναξε τον μάστορα .

_Μπάρμπα Σπύρο , τι να κοιτάξου τάχι φάει τα ψουμιάτ , πέτατου  ,απάντησε ο Βαγγέλας  γελώντας .

_Μοιάζι   τ΄ αφεντικότ , ξέρου ,αλλά τήρα του ψύχα μπας κι πάρει μπρός .

_Μετά από μια φευγαλέα ματιά ο Βαγγέλας απεφάνθη ότι θέλει αλλαγή μηχανής  αλλά επειδή η επισκευή δεν μπορούσε  να γίνει την ίδια μέρα, ο παππούς Σπύρος αποφασίζει , αφού έκανε κάποια ψώνια στην λαϊκή , να γυρίσει  στο χωριό με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ αλλά το πρόβλημά του είναι πώς θα κουβαλήσει τα πράγματα που αγόρασε , δηλαδή  πέντε  κιλά μπογιά, έναν άδειο κουβά, δύο κότες και μια χήνα.

_Ας  φτάσου  μέχρι την στάση έξου απ΄ του χουριό κι μιτά  γλέπουμι , συλλογίστηκε και ντίριασε προς το ΚΤΕΛ κουβαλώντας ανά χείρας τα πράγματα .  Μετά από κάνα δίωρο αναμονή , στο ΚΤΕΛ , το λεωφορείο ήρθε και  ο παππούς Σπύρος με κόπο ζαλώθηκε τα πράγματα και επιβιβάστηκε . Σε λιγότερο από μία ώρα το λεωφορείο άφηνε στην στάση τον παππού Σπύρο με τα τσουμπλέκια  του.

_Τι να κάνω τώρα  μονολογούσε χωρίς να βρίσκει λύση .

_Θα περιμένω , δε μπορεί , κάποιος χριστιανός θα περάσει , απεφάνθη και έκατσε σε ένα μισοσπασμένο παγκάκι  , υποτίθεται  εξοπλισμός της στάσης , κι΄ ενώ προβληματίζονταν , τον πλησιάζει μια άγνωστη γυναίκα σε ηλικία λίγο μικρότερη από τον Παππού Σπύρο .

– Μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς θα πάω στο  σπίτι του προέδρου ; Τον ρωτάει .

– Δε χρειάζεται , το σπίτι μου  είναι δίπλα , ελάτε μαζί…ιιιμ, όμως πώς θα κουβαλήσω τα ψώνια , ψελλίζει .

– Α…ααα,   είναι  απλό , βάλτε το κουτί της μπογιάς μέσα στον άδειο κουβά και πιάστε τον με το ένα χέρι! Πιάστε τη χήνα με το άλλο χέρι και βάλτε από μία κότα σε κάθε μασχάλη, του λέει η άγνωστη γυναίκα

_Μωρέ , σα να έχς δίκιου  αυτούϊα  , πως δεν το σκέφκα ο κιαρατάς  ; μουρμουρίζει ο παππούς Σπύρος και κάνει ότι  του είπε η γυναίκα .

_Ά…ααα , που σε βρήκα ευλογημένη  , ο Θεός σ’  έστειλε ;  ψέλλισε ευχαριστώντας την για την έξυπνη  ιδέα που είχε .

Που λέτε μπροστά αυτός , πίσω η κυρία  προχωράνε προς το χωριό από την δημοσιά . Κάποια στιγμή, ο παππούς Σπύρος  λέει : _Για το καλό που μου έκανες  θα πάμε απ΄ εδώϊα ιά ,  κόβουμε δρόμο  κι θα φτάσουμε αγλήγουρα .

– Τι είπες ; Α…ααα όχι, από εκεί είναι ερημιά καθώς βλέπω . Ποιος μου λέι ότι  δεν θα με στριμώξετε, κι αφού μου σηκώσετε το φουστάνι, θα μου κάνετε ένας Θεός ξέρει τι…

_Ο Παππούς Σπύρος δαγκώθηκε μεν αλλά μη θέλοντας  να την προσβάλλει της απαντάει:

– Α…α , και να το ήθελα  πώς θα μπορούσα να σας κάνω κάτι τέτοιο , δεν γλέπς ότι  μεταφέρω πέντε  κιλά μπογιά, δύο κότες κι μια  χήνα; Θα χάσω τα πτηνάμ …

– Α…ααα , σιγά το δύσκολο , αυτό  δεν είναι πρόβλημα ξέρς , απαντά εκείνη.

_Πως δεν είναι ; Είνι κι παραϊνι , δεν γλέπς πως είμι  ζαλωμένος ;

_Να ,  θ’ ακουμπήσι κάτ  τη χήνα, θα την καπακώσι  μη τουν άδειου κουβά, θα βάλτς  από πάνω το κουτί της μπογιάς κι εγώ στα δυο τα χέρια θα κρατάω  τσ’ κότες, απάντησε η κυρία σοβαρά .

_Ώρε τετράγωνο μυαλό που έχς , αλλά τι να σι κάνου που μη βρήκις απ΄ έξου απ΄την αυλήμ , αλλιώς ήξηρα ιγώ , μουρμούρισε ο Παππούς Σπύρος μένοντας κάγκελο , που λένε !!!

Παππού Σπύρο , κάθε εμπόδιο για καλό !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .