Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
28 Μαΐου 2016, 08:12

Τις προάλλες  έγινα παρά τη θέλησή μου ωτακουστής  συζητήσεως  νεανικής παρέας  αγοριών και κοριτσιών που αριβάρισαν στο καφέ  κατά το μεσημέρι με την τσίμπλα στο μάτι και με βαρεμάρα εκατό οκάδων ρίχνοντας  το σαρκίο τους στην καρέκλα και να θέλουν άλλη μία τουλάχιστον να βάζουν τα  κουρασμένα πόδια τους .

Θυμάστε τον πατέρα στη διαφήμιση, που ακούει έντρομος την κόρη του να του μιλάει σε μια γλώσσα ακατάληπτη  και στο τέλος να της λέει αμήχανα, «Στη μάνα σου το ‘πες;»;

Έ , κάτι τέτοιο  έπαθα κι’  εγώ με το νεανικό γλωσσάρι , που ομολογώ δεν μου είναι και εντελώς ξένο , λόγω ηλικίας προφανώς , καταλήγοντας στην διαπίστωση  ότι το ύφος του ταλαίπωρου γονιού θα πρέπει να εμφανίζεται συχνά στις διμερείς επαφές των γενεών. Έτσι, όμως, μέσα από την αμηχανία των μεγαλύτερων για τις γλωσσικές μηχανορραφίες των μικρότερων, οι νέοι διαμορφώνουν τη δική τους ταυτότητα, δικτυώνονται και μας… τη λένε κιόλας!

Οι νέοι όχι μόνο δεν πάσχουν από λεξιπενία, αλλά έχουν γλώσσα πλούσια και συνεχώς ανανεούμενη. Απλώς, είναι άλλη από αυτήν που μιλάνε οι μεγάλοι.

Για να έχτε μια εικόνα τι ακριβώς εννοώ  , στο ερώτημα  ποια λέξη θα χρησιμοποιούσαν για να αντιδράσουν σε κάτι αναπάντεχο  έχουμε τις εξής απαντήσεις .

Το 20% δήλωσε ότι προτιμά τη λέξη «έμεινα», το 13%  «κουφάθηκα», το 5% «καράφλιασα», το 25%  «απίστευτο» και μόλις το 15% το «εξεπλάγην» ή το «εκπλήσσομαι»!

Από τις λέξεις της  νεανικής αργκό που συγκράτησα είναι :  «Την κάνω» = φεύγω, έχει γίνει «τηγκανά», ενώ το «τζάμι» = τέλειο, σούπερ, έχει παραλλαχθεί επιτυχέστατα σε «τζαμάουα», αλλά και στο «τζαμιροκουάι» !

Εκτός από εκφράσεις που ήταν κάποτε υπερβολικά της μόδας και τώρα ακούγονται ξεπερασμένες (βλέπε το «καράφλιασα» ή το «ιν»), οι παλιές καλές αργκό, όπως το «φυτό», το «ούτε με σφαίρες» ή το «φάγαμε πακέτο», αλλά και τα ποδανά (η λέξη ειπωμένη ή γραμμένη ανάποδα, π.χ., ο λοστρέ = ο τρελός) αποτελούν την κληρονομιά που αφήνουν  στη γλώσσα  οι της γενιάς των 80s.

Δίπλα σ’ αυτήν, σήμερα, οι νέοι  έχουν συμπληρώσει έναν ολόκληρο κατάλογο λέξεων  ξενικής έμπνευσης , λέξεις του διαδικτύου, λέξεις της εποχής της επικοινωνίας που χρησιμοποιούν στην  αποστολή sms .

Το έχω! = Ναι, το μπορώ/το γνωρίζω/μου φαίνεται καλή ιδέα. Σημαίνει, επίσης, είμαι καταπληκτικός: «Το ‘χεις, λέμε!» Συνώνυμο του παλιότερου «Είσαι θεός/-ά!» και του ακόμη παλιότερου «Σκίζεις!».

Δεν της το ‘χα = Δεν την είχα ικανή για κάτι τέτοιο…

Δεν υπάρχει! = Είναι απίστευτο, τρελό, καταπληκτικό. Το χρησιμοποιούμε και ως υπερθετικό για πρόσωπα: «Καλά, δεν υπάρχεις, μιλάμε!»

Το ‘χει κάψει, είναι καμένος = Τα εγκεφαλικά του κύτταρα έχουν καταστραφεί (από ουσίες ή από βιντεογκέιμ).

Δεν την παλεύω = Δεν μπορώ, δεν αντέχω άλλο .

Τα σπάμε = Είμαστε καταπληκτικοί, «το ‘χουμε», περνάμε σούπερ. «Τα σπάει!» = είναι τέλειο, εντυπωσιάζει…

Πού ‘σαι, ρε μαν; = Η φράση χρησιμοποιείται ως χαιρετισμός .

Νταουνιάσου! = Κάτσε κάτω, sit down !

Ενιγουέι = (Anyway) Οπως και να ‘χει .

Ρισπέκτ! = (Respect!) Χρησιμοποιείται  για να δηλώσει βαθιά εκτίμηση σε πρόσωπο, πράγμα ή κατάσταση: «Εντάξει, ξέρει μπάσκετ το άτομο, ρισπέκτ!» – «Χα, χα, ρισπέκτ, μεγάλε, μου ‘φτιαξες το κέφι, μαν!»

Οκέικ = Το οκέι σε χιουμοριστική εκδοχή.

Λεβελιάζω = Από το αγγλικό level σημαίνει  έχω κολλήσει άσχημα (εθιστεί) και παίζω όλη μέρα.

Ούζο = Ούφο, ζώο, χαζό.

Αργάμισι = Αργά και κάτι παρά πάνω: «Τι ώρα γύρισες χτες; – Ε, αργάμισι!», «Καλά, ας μην τον περιμένουμε, αυτός θα έρθει αργάμισι!»

Εφαγα χι, έριξα χι = Απόρριψη, χυλόπιτα, διακοπή διπλωματικών σχέσεων: «Δεν με ξέρει καλά εμένα, θα φάει ένα χι που θα είναι όλο δικό του!»

Καστανάς = Ο ασήμαντος, ο τίποτα: «Τι κάνει αυτή με τον καστανά;»

Σάπιος = Κάποιος που δεν είναι εντάξει.

Μαλέφας = Μαλ (μαλάκας) + έφας (ελέφας).

Μακάκας = Πολύ χοτ λόγω Λαζόπουλου.

Μαλακάσας = Λίγο πιο ελαφρύ από το σκέτο…

Μαέβιους = Ο,τι και τα παραπάνω .

Λούζομαι, το λούζω = Αράζω χωρίς να κάνω τίποτα, «σαπίζω»: «Πώς λούστηκες χτες;» (Δηλαδή, τι έκανες;) Συχνές χρήσεις: «Ασε, σήμερα πάλι έλουσα» – «Είσαι λούστης!»

Σαύρα = Μη εμφανίσιμη γκόμενα.

Φλόμπα = Μη εμφανίσιμη, παράλληλα δε και κακού ή φτηνού γούστου γκόμενα.

Αυτά το ολίγα φίλοι μου αναγνώστες  για να μην κουφαθείτε !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .