Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

30 Απριλίου, 2016 08:53 Επιμέλεια: /

kalampakiotika

_Χρυσούλα , μαρί Χρυσούλα , ιδώ μαρί δε μας γλεπς ; Φώναζε σηκώνοντας την μαγκούρα η κυρά Λένη που μαζί με τις γειτόνισσές της είχαν βγει απόγιομα στο  πεζούλι του σπιτιού της και είχαν στήσει κουβέντα  , με την κοινωνική κριτική – λαϊκιστί  κουτσομπολιό –  γύρω από τα δρώμενα  της μικρής κοινωνίας  του χωριού να πάει γόνα , που λένε .

_Δεν την γλέπου καλά την Χρυσούλα γειτόντζις , κάτι έχι . Αυτήν γιλούσι , έλιγι αστεία , μας έλιγι παλιές ιστουρίις απ΄του χουριό κι τώρα δεν μιλάι ντυπ , συμπλήρωσε η κυρά – Τρυγόνα  .

_Ναι , μαρί γναίκις , τώρα που του λέτι κάτι έχι η καψερή , συμπλήρωσε η διπλανή της η κυρά –  Ρίνα  , που αν και ενενηντακοντούκης το βελονάκι πήγαινε βερβερίτσα  σαν την γλώσσα της που πήγαινε ροδάνι .

_Μήπους είνι άρουστην  η καψερή; ρώτησε η κυρά – Τσιβούλα .

_Μπα…ααα , καλά είνι , δε ξέρου μήπους ου Νικόλας ( ο άντρας της κυρά – Χρυσούλας) , έχι  κάτι , γιατί έχου μέρις να τουν δου έξου , απάντησε η κυρά – Τρυγόνα με κάποια επιφύλαξη .

_Πάψτι , πάπστι έρχιτι , την έκοψε απότομα η κυρά –  Τσιβούλα .

Πράγματι η κυρά – Χρυσούλα κρατώντας ανά χείρας μια βέργα κρανιάς  που στο πάνω μέρος κατέληγε σε διχάλα , βάζοντας στο μέσον της τον αντίχειρα με τα άλλα δάκτυλα και την παλάμη να περιπλέκεται γύρω από την βέργα , έρχονταν αργά – αργά και κυρτή λόγω των ενενήντα χρόνων της προς το μέρος της γυναικοπαρέας .

_Καλησπέρα γναίκις , τι κάντι ; πως τσ’ έχτι τσ΄ φαμπλίες  σας ; ρώτησε καθώς  κοντοζύγωσε στην ομήγυρη .

_Καλός την χρυσούλα , φώναξαν όλες μαζί εν χορό και σηκώθηκαν όρθιες σε  ένδειξη σεβασμού    στα χρόνια που κουβαλούσε στην πλάτη της .

_Κάτστι , κάτστι , απάντησε η κυρά – Χρυσούλα και με κόπο προσπάθησε να καθίσει στο πεζούλι με δύο εκ των γυναικών να προθυμοποιούνται να την βοηθήσουν .

_Ώ…ωωωωχχ , αναφώνησε καθώς εναπόθετε το κουρασμένο  της κορμί .

_Τι έπαθις μαρί ; Ρώτησε δήθεν αφελέστατα η κυρά Τρυγόνα .

_Τι θέλτς  να πάθου ; Βάσανα γναίκις , βάσανα . Να μη σας χρουστήσει η μοίρα να πάθτι αυτό που μη βρίκι ιμένα , απάντησε η κυρά – Χρυσούλα και τα μάτια της πλημμύρισαν δάκρυα .

Πράγματι βλέποντας την κυρά – Χρυσούλα με δάκρυα στα μάτια το κλίμα ξαφνικά άλλαξε και από κει που ήταν  ανάλαφρο σοβάρεψε και όλες κοιτάχτηκαν στα μάτια με απορία . Ακόμα και η   γλωσσού η κυρά – Ρίνα  μαζεύτηκε κόβοντας απότομα χαμόγελο και βάζοντας το βελονάκι με το πλεχτό στην ποδιά  της .

_Τι είνι μαρί Χρυσούλα , είνι κανένας άρουστους ; ρώτησε διστακτικά κάποια .

_Καλύτερα  αρρώστια  παρά αυτό που μας βρήκι , απάντησε η κυρά –  Χρυσούλα σκουπίζοντας τα μάτια της με το μαντήλι που είχε χωμένο στο μανίκι της .

_Μη λες τέτοια η Παναγιά είνι μιγάλη , μην κιουτεύβς , ισί  πέρασις  πόλεμου , πείνα , κατοχή , κι δεν κιότεψες  κι θα κιουτέψι  τώρα  ; απάντησε η κυράα Τρυγόνα προσπαθώντας  να την παρηγορήσει .

_Τι να μην που ; Ήταν να μη βρει κι΄ αυτό τώρα στα στερνά .

_Τι κακό σας  βρήκι ; Τι πάθατι ; Ρώτησαν ωμού με μια φωνή που δεν ήταν ποια ούτε γυναικεία περιέργεια , ούτε κουτσομπολιό αλλά μια ειλικρινής διάθεση να μάθουν το κακό που είχε βρει την κυρά – Χρυσούλα .

_Φεύγει του παλικάριμ , φεύγει , πρόκανε να πει και η φωνή πνίγηκε στους  λυγμούς .

Ναι , ο αγαπημένος της εγγονός , ο Αντώνης  , με την γυναίκα  του και τα δύο τους παιδιά μεταναστεύουν στην Γερμανία  αναζητώντας δουλειά καθώς εδώ ο Αντώνης , αν και απ΄τους καλύτερους μηχανικός αυτοκινήτων , δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του . Εξακόσια ευρώ το μήνα και αυτά έναντι . Τι να πρωτοκάνει με εξακόσια ευρώ , απηύδησε . Το σκέφθηκε έτσι , το σκέφθηκε αλλιώς , τα έβαλε κάτω , έκανε τους λογαριασμούς και το αποφάσισε να φύγει με την γιαγιά Χρυσούλα να  κλαίει με μαύρο δάκρυ βάζοντάς τα με  τους πολιτικούς .

_Ανάθεμάτς  , ανάθεμάτς , μουρμούριζε  κάθε τόσο .

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.