Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
16 Απριλίου 2016, 08:13

Ο μπάρμπα – Θόδωρας είναι ένας ωραίος τύπος ορεσίβιου  κατοίκου – απόμαχου της δουλειάς  ουχί όμως και της ζωής , καθώς ποια παίρνοντας σύνταξη την άραξε στο ορεινό χωριό  του απολαμβάνοντας  την χαλαρότητα  , την παρέα , τις κουβέντες και το τσιπουράκι με το κρασάκι .

Τώρα ειδικά που έπιασε η άνοιξη  και βάρεσε το κλαρί κάθετε μαζί με την υπόλοιπη δημογεροντία του χωριού σχολιάζοντας τα πάντα  , από πολιτική , κοινωνικά , τοπικά , ποδοσφαιρικά , προσφυγικό , οικονομία , τα πάντα όλα .

Έ , και όταν δεν έχουν με τι να ασχοληθούν μαλώνουν συναμετάξυ τους .

_Βρε με κάνεις εμένα Πρωθυπουργό για μια μέρα …. , λέει συχνά ο Μπάρμπα –Θόδωρας όταν όλα τα όλα επιχειρήματα έχουν εξαντληθεί.

_Άσε , Θόδωρα , μας τ΄παν κι΄ άλι αυτά , απάντησε ο  παππούς Κίτσιος , ένας ογδοντακοντούκης  τσιγκελομυστακοφόρος κτηνοτρόφος  κραδαίνοντας την γκλίτσα  του που μονίμως , είτε γιορτές , είτε σχόλες , κρατά στο χέρι του .

_Παππού  , λέγε εσύ , αλλά η Ελλάδα με μένα Πρωθυπουργό  ρολόϊ .

_Ναι μη σ΄ένα Προυθυπουργό κι μι μένα Υπουργό Οικονομικών , απάντησε ο παππούς   Κίτσιος  ειρωνικά .

_Βρε θα ήμαν Πρωθυπουργός  ιγώ κι θα είχαν μαζευτεί εδώ ούλις οι φιλές του Ισραήλ ;

_Και τι θα έκανις , οι μετανάστες λιβέντημ ήταν ανέκαθεν  πρόβλημα , ακόμα και στην Αμερική , που είμαν όπους ξέρτι  . κι΄  αν δεν  μη πιστεύς ρώτα τσ΄ ινδιάνοι   να δείς τι θα σι πουν  .

_Βρε άσε τσ ινδιάνοι και την Αμερική και κοίτα το χάλι μας που μας πετάν πέτρις στου ίδιου μας του σπίτι , απάντησε ο μπάρμπα – Θόδωρας .

_Ιγώ  πατάου τα  86 κι΄απού  τότι που θυμάμι έτσι ήταν η Ελλάδα , πότε βάϊζι προς τα δεξιά , πότε προς τα ζερβά  , πότι έπιφτι  καταή  , πότι σκώνουνταν απάν . Κι΄ούλοι οι πουλιτικοί σουτήρις να την σώσν , αμ δεν την έσουσαν   ; παρενέβη ένας μαυριδερός ισχνός και με βαθιές αυλακώσεις  στο πρόσωπό του – μέλος της ομήγυρης των δημογερόντων του  χωριού  .

_Γι΄ αυτό πρέπει τσ’ πουλιτικοί να τσ΄ αλλάζουμι . Δεν ξέρτι ότι οι πουλιτικοί είνι σαν τσ΄ πάνις  των γιντσιάρκων , τσ’ αλλάζι συχνά και για τουν ίδιου πάντα λόγου ; παρενέβη ένας άλλος που όλη την ώρα που διεξάγονταν η συζήτηση βαρούσε το κομπολόι λες και βαρούσε το τάκα – τάκα (το γνωστό παλιό νεανικό παιχνίδι με τις δύο μπάλες) .

_Κι δε μας είπις  Θουδουρή , πως τα ψυχουπουρεύς ιδώ απάν ; ρώτησε τον μπάρμπα – Θόδωρα ο μυστακοφόρος ορεσίβιος .

_Να  σ΄πω  αγαπητέμ  : άμα  αποφασίσις  να κόψ του  φουμάρισμα , τουν διάλου ιτούτουν ιδώια , δείχνοντας το κατοσταράκι με το κρασί που ήταν πάνω στο τραπέζι ,  κι του βάριμα , δεν ζας πλιότιρου . απλά  σι φαίνιτι, γιατί δεν πιρνάει ου κιρός .

_Ούλα  που είπις  τα κατάλαβα πασιάκαμ  , αλλά ικίνου του βάριμα  όχι . Τι ινουάς ; ρώτησε ο μαυριδερός , ισχνός δημογέρων της παρέας .

_Ισί δεν κατάλαβις ; Ισί καλιγόντζ ψύλλου κι δεν καταλαβαίντζ τι ινουάου ιγώ ;

_Τώ…ωωωρα , καλά κρασιά  ένα κι να είνι Χειμώνας για να μην ιδρώνουμι , απάντησε γελώντας ο μαυριδερός , ισχνός δημογέρον .

_Γιατί ; Τώρα που υπάρχν  ούλα τα  μέσα ;

_Δεν είσι καλά μη φαίνιτι , γέρασις κι έχασις . Μη τι να βαρέσου ;  που να του βρού ; Τη μια έχου πίιση ιγώ , την άλλη η Βάγγιου , την παραάλλη , έχου υπόταση , άντι να βαρέσι , πώς να βαρέσι ; Βαράς ;

_Έτσι πως του λες δίκιου έχς . Δε βαράς , μάλλουν σι βαράν .

_Βρε ιδώ δε βαράν οι νέοι ιμείς θα βαρέσουμι , παρενέβη κάποιος .

_Τι να κάν τα παιδιά , ιδώ οι πιρσότερις οι  γναίκις προσπαθούν ν΄αλλάξν τουν  άντρα και μόλις τουν αλλάζν δεν τσ’  αρέσει πιά…, κι κοιτάν  άλλουν . Οι γναίκις οι σημηρνές τουν άντρα ούτι τουν καταλαβαίνουν , ούτι θέλν να του καταλάβν . Λιφτά άμα έχς ίσι καλός , δεν έχς ; ούτι πνα σι δεί .

_Ε  , όχι δεν είνι ούλις έτσι όπους  τα λες ; Ιμένα η θκιάμ μη θέλει .

_ή…….ηηη ρα όρνιου . ισένα θέλι νουμίζι ;

_Ποιόν ; ξέρς τίπουτις κι δε μη του λες ;

_Τη σύνταξη θέλι βρέ…εεεεεε ; Τι σύνταξη !!!

_Λές να μη κάνει καμιά κασκαρίκα  τώρα πίσου – πίσου ;

_Κι δεν την δουκιμάζι να δγίς που σι πουνάι κι πού σι σφάζι .

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες μετά από λίγο καιρό ο φίλος μας ανακοινώνει ότι του κόβουν την σύνταξη γιατί  δήθεν ανακάλυψαν κάποιο λάθος .

_Ά…αααα , σα μπως  δε θα μπορέσω ;  απάντησε η δικιά του αφήνοντάς τον  στήλη     άλατος !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .