Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
19 Μαρτίου 2016, 08:15

Η κυρά  Ανδρομάχη είναι μια δυναμική γυναίκα που η ζωή δεν της πήγε και πολύ καλά αλλά Ανδρομάχη την είπαν ως Ανδρομάχη   την αντιμετώπισε στα ίσια . Χήρα από πολλών ετών έμεινε μόνη της ,  ανέστησε τον μονάκριβο γιό της , τον Βασιλάκη  , σαν βασιλόπουλο του παραμυθιού .  Τι ήθελε ο Βασιλάκης της και δεν  το είχε . Τα πάντα όλα .

Τα χρόνια πέρασαν , ο Βασιλάκης της κυρά Ανδρομάχης μεγάλωσε , σπούδασε νομικές επιστήμες , πήγε φαντάρος αλλά η δουλειά του ήταν στην Αθήνα , σ΄ ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο , με αποτέλεσμα να μην τον βλέπει συχνά .

Αγία την έκανε να την πάρει μαζί του στην  Αθήνα αλλά που να αφήσει η κυρά Ανδρομάχη το χωριό .

_Τι να κάνω στην Αθήνα ιγώ ; Μπουρού ιγώ να ζήσου σ΄ αυτά τα κουτλούκια που τα λεν σπίτια ;  Ά…αααα πα..ααα πα , ιδώ έχου τη σειράμ , έχου τσ κουτούλισμ , έχου τη γάταμ , που θα τ΄ αφήσου ; απαντούσε όταν οι γειτόνισσΕς την προέτρεπαν να πάει στον μονάκριβό της  στην Αθήνα .

_Μαρί Μάχη , τι κάθισι  σαν του κούτσουρου μαναχιάς , φέβγα στου παλλικάρις κατ , της έλεγε η κολλητή της  η κυρά Βασίλω .

_Μαρί Βασίλου λεν οι άλλις που είνι χαζές , λες κι σι που τ΄άχς  τετρακόσια ;

_Γιατί ; Πήγινι κατ χαζιά , στου παλλικαρούδις , να του φκιάντζ  ένα πιάτου ζεστό φαί , να του παντρέψι , βλέπς πέρασαν τα σκασμένα τα χρόνια , να δεις κι συ κανένα εγγονάκι να γελάσι κι σένα του χειλάκις , επέμενε η κυρά Βασίλω .

_Ιγώ θα τουν βρου γναίκα   κουτζιάμ άντρα ; Τι λες , χάζουσις ντυπ για ντυπ Βασίλου ; απάντησε η κυρά Μάχη .

_Καλά , θα του βαρέσι του κιφάλις  αλλά θα είνι αργά , άκσι πσι λέου . Θα πάρι καμιά απ΄ τς΄σημιρινές  που νουμίζουν ότι τον άντρα τουν γέντζι ου κούφαλους κι όχι μάνα .

_Πάψι  μαρί  κι μη λες τέτοια , ντρουπής πράματα , την έκοψε η κυρά Μάχη αλλά που να σταματήσει η κυρά Βασίλω που η γλώσσα της πήγαινε  ροδάνι  .

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες το τριήμερο της Αποκριάς και Καθαρά Δευτέρας η κυρά Μάχη υποδέχθηκε με χαρά τον Βασιλάκη της στο χωριό . Τρείς μέρες η κυρά Μάχη έφκιανε φαγητά . Να λαχανόπιτα , να γαλατόπιτα να ευχαριστηθεί ο Βασίλης της .

Παρασκευή απόγιομα ο Βασίλης της κυρά Μάχης έφτασε στο σπίτι αλλά δεν ήταν μόνος του . Συνοδεύονταν από ένα άλλο παλικάρι .

Αγκαλιές , φιλιά  με τον λεβέντη της η κυρά Μάχη , χαρές μεγάλες .

_Βασιλάκι  παλικάριμ , φίλους είνι του πιδί ; Δε θα μη του γνουρίσι ;  Πως σι λεν παλικάριμ ισένα ; Απου που ίσι , η μανούλας είνι καλά ; Έπεφταν βροχή οι ερωτήσεις της κυρά Μάχης .

_Θα σου εξηγήσω μανούλα , έχουμε  καιρό μέχρι την Δευτέρα , απάντησε ο Βασίλης .

_Καλά ψυχήμ , κάτστι τώρα να φάτι κι θα κοιμπθείς στου καλό του του δουμάτιου , έλεγε η κυρά Μάχη καθώς πηγαινοέρχονταν μεταξύ κουζίνας και καθιστικού μεταφέροντας τις ετοιμασίες .

_Καλά βρε Βασιλάκι , έφερες μουσαφίρη κι δε μ΄ είπις τίπουτις ;

_Ο Πάρις δεν είναι ξένος μάνα , είναι δικός μας άνθρωπος ποια  , απάντησε με νόημα ο Βασιλάκης .

_Αλήθεια , σας λέει ο Βασίλης κυρά Μάχη , είμαστε μαζί με τον Βασίλη , συμπλήρωσε ο Πάρις  καθώς σηκώθηκε να βοηθήσει την κυρά Μάχη να στρώσει το τραπέζι .

_Α…ααα , ισί  βλέπου είσι  νοικουκυρόπιδου , μπράβου , δλεύτι μαζί μη του Βασίλη  στου ίδιου γραφείου ; Δικιόρους είσι κι σι λιβέντημ ;

_Όχι , εγώ δεν είμαι δικηγόρος , άλλη δουλειά κάνω , απάντησε ο Παρούλης κοιτώντας τον Βασίλη ίσια στα μάτια .

_Έ , ότι δλιά κι να κάντζ παλικάριμ , δεν είνι ντρουπή , απάντησε η κυρά Μάχη .

_Συμφωνώ κυρά Μάχη , συμφωνώ , ο γιό σας να τ΄ ακούει αυτά .

_Μπά…αα ; γιατί ;

_Δε μ΄ αφήνι να δουλέψω .

_Καλά ξιταχτί θα βάλς του Βασίλι τς  θκιές τσ΄ ιπουθέσις ; Γιατί αρά δεν τ΄ αφήντζ του παλικάρι να δλέψι ; ρώτησε αγριεμένα  τον γιό της .

_Μάνα σταμάτα κάποιος πρέπει να μείνει σπίτι , απάντησε ο Βασίλης .

_Κι τι τ΄όχς του παλικάρι βρε κιαρατάρα , γναίκα τ΄όχς για να τ΄λες να μίνι σπίτι ;

_Κυρά Μάχη , σε βγάζω το καπέλο , εγώ κοιτούσα πώς να στο πω κι΄ εσύ το είπες τελικά. Ξέρεις με τον Πάρι έχουμε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης .

_Βρε μη μ΄ ανακατέβς ιμένα μη τα θκας τα δικιουρίστικα , ν΄ αφήσι του παλικάρι να πάει να δλέψι . Ακούς τι σι λέου ;

_Πέστα κυρά Μάχη , πέστου τα , που δεν ακούει .

_Κυρά Μάχη  κατάλαβες τι σου λέω ;

Αγαπητοί μου αναγνώστες  που να ήξερε  η κακομοίρα η κυρά Μάχη ότι ο γιός της ο Βασίλης της έφερε νύφη .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .