Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
20 Φεβρουαρίου 2016, 09:36

Η κυρά Βάγγιω , είναι μια  απλή γυναίκα   του μόχθου και της δουλειάς  στα χωράφια και το κοπάδι , αλλά  το λέει η περδικούλκα   της , εννιά μήνες τώρα ήταν όλο  χαρά καθώς η νυφούλα  της περίμενε τον πελαργό που θα έφερνε το εγγονάκι . Έναν και μονάκριβο γιό έχει η κυρά Βάγγιω με το δίκιο της να πετάει στα σύννεφα απ΄την χαρά  της.

Τι ήθελε  η νυφούλα της και δεν της το έφερνε η κακομοίρα  η κυρά Βάγγιω , και του πουλιού το γάλα που λέει ο λόγος .

_Πρόσεχε κουρίτσιμ του πιδί , της έλεγε κάθε τόσο που την έβλεπε να κάνει δουλειές του νοικοκυριού στο σπίτι της .

_Μη σκουτίζισι κουρτσάκιμ καλό , ιγώ , θα μη λες φκιάσι αυτό , φκιάσι ικίνου κι γώ θα στου φκιάνου αμέσους , της έλεγε , αλλά απάντηση δεν έπαιρνε απ΄την νυφούλα  της την Δημητρούλα που μάλλον  δεν της άρεσε να μπερδεύεται στα πόδια  της η πεθερά  της η κυρά – Βάγγιω .

Δεν προλάβαινε να λαλήσει ο κόκορας και η κυρά– Βάγγιω   έβγαινε απ΄το ματζάτο (το ισόγειο ) και τάκα – τάκα  στις μύτες των ποδιών απάν .

_Αγάπη μου , η μάννα σου έφτασε πάλι , τι θα γίνει μ΄ αυτό το πράγμα, σιγομουρμούριζε στον άντρα της .

_Κοιμήσου , άστην , μη δίνεις σημασία  , απαντούσε ο Κωνσταντίνος και γύριζε πλευρό . Και η κυρά – Βάγγιω άρχιζε από  την λάντζα πλένοντας πιάτα ποτήρια που  έβρισκε στοιβαγμένα στο νεροχύτη . Έ ,κάθε φορά όλο και κάτι έσπαζε και το ζευγάρι από τις αγκάλες του Μορφέα που βρίσκονταν , τινάζονταν πάνω τρομαγμένο .

_Α…αααχ   Παναγιά μου , θα το κάνω  πρόωρα , έλεγε και σκουντούσε τον Κωστάκη που έκανε πως  δεν καταλάβαινε για να μην αναγκαστεί και πικράνει τη μάνα του .

_Δήμητρα , κοιμήσου κοριτσάκι μου γλυκό , άστην , θα σκολάσει και θα φύγει , συμπλήρωνε και γρ…ρρρρ , η συμφωνική ορχήστρα   της Βιέννης  με την φουκαριάρα τη Δημητρούλα να μην μπορεί να ηρεμήσει .

Ο πεθερός βέβαια της έλεγε της ξανάλεγε  αλλά που ν΄ ακούσει η κυρά –  Βάγγιω , άλλωστε ποτέ δεν τα βρήκε με τον άντρα της τον Παντελή . Μαύρο  αυτός , άσπρο η κυρά – Βάγγιω . Έ , και ο κυρ Παντελής για να μην βρίσκεται συνέχεια με τα νεύρα στην τσίτα την άφηνε να λέει και να κάνει αυτό που ήθελε η κυρά – Βάγγιω . Όλη τη ζωή  κέρβερος  η κυρά – Βάγγιω , τώρα θα άλλαζε ; Κάπως έτσι , που λέτε φίλοι μου αναγνώστες  , η κυρά – Βάγγιω είχε αυτοαναγορευθεί   αρχηγός του σπιτικού .

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά περνούσε ο καιρός της εγκυμοσύνης για την Δημητρούλα μας  και έφτασε η ώρα της γέννας  και με το καλό έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι , τον Παντελή τζούνιορ . Άλλωστε η κυρά – Βάγγιω δεν άφηνε κανένα περιθώριο για το όνομα που θα δίνονταν στον εγγονό της .

_Αν είνι πιδί Παντελάρας  , αν είνι τσιούπρα Βαγγιλή , έλεγε κάθε φορά για να το εμπεδώσουν νύφη και γιός .

Έ , ο Θεός  το έπλασε αγόρι και η χαρά της κυρά – Βάγγιως  δεν περιγράφονταν . Πετούσε από ευχαρίστηση που απέκτησε άρρεν εγγονάκι . Το τι έφτιαξε στον πέρα μαχαλά όπου το σπίτι  της , δε λέγεται .

_Βάγγιου , μαρί Βάγγιου , τι έχουμι τι έχουμι ; Ρωτούσαν οι γειτόνισσες  . Πιδί , πιδί , Παντελής , απαντούσε  η κυρά – Βάγγιω .

_Ποιόν μοιάζι μαρί , όμοιασι κατ΄ιδώ , ή πήρι απ΄ τσ΄ άλλοι ;

_Κουστάκς ακαίργιους , απαντούσε με σιγουριά .

Αυτά μέχρι τη μέρα που ζευγάρι  και εγγονός έφτασαν στο σπίτι . Έ, με το που εναπόθεσαν στο κρεβατάκι σφαίρα απάν η κυρά – Βάγγιω .

_Πούνι ου παίδαρους  , να του δου , φώναζε κρατώντας στην παλάμι της μια χρυσή λίρα που είχε αγοράσει επί τούτου , για να κεράσει τον διάδοχο .

Η νύφη της το ξεσκέπασε απαλά ώσπου φάνηκε το προσωπάκι του και η κυρά Βάγγιω έλαμψε από χαρά εναποθέτοντας την χρυσή λίρα . _Σιδιρένιου να είνι , φώναξε και πήγε να το πάρει στα χέρια της .

_Άστο κοιμάται , της είπε η νύφη της και η κυρά Βάγγιω   κοντοστάθηκε αλλά το μάτι δεν το έπαιρνε από το πρόσωπο του μωρού δείχνοντας  με την έκφρασή της  ότι κάτι να μην της άρεσε .

_Νύφη  , δεν ξέρου  τι λες  ισί αλλά στου λέου  του  πιδί δε μοιάζ στου γιό μ’ .

_Δε μοιάζι ;

_Όχι , δε μοιάζι πθινά για πθινά , έσκουζε η κυρά – Βάγγιω .

_Πεθερά ,  τι να κάνουμι…  μνί  έχου….  όχι  φωτοτυπικό , απάντησε έξαλλη η νύφη της αφήνοντάς   τους όλους στήλη άλατος . Από τότε αγαθή ήταν η ώρα  για την Κυρά _ Βάγγιω ν΄ ανέβει ξανά πάνω .

_Ακούς μαρί τι μ΄είπι ; Ακούς ικί ; Μονολογούσε !!!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .